Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

3 praktische regelingen om e-health te stimuleren

16 jan 2020suggesties
Zorgverlener met verstandelijke gehandicapte client gebuiken de CRDL, een zorginnovatie.

Foto: Louis Meulstee voor Zorg van Nu.

E-health is ontzettend leuk en veelbelovend, maar krijg de financiering maar eens rond! Dat is wat veel zorgaanbieders denken. Jij ook? Zou je meer met e-health willen doen, maar weet je niet hoe je het moet financieren? Lees dan nog even verder. Want de overheid heeft tal van regelingen om het gebruik van e-health te stimuleren. We zetten alvast 3 praktische regelingen voor je op een rij.

Meer tijd, betere zorg en meer kwaliteit van leven: we weten allemaal dat e-health veel voordelen oplevert. Dan mag geld toch geen excuus zijn om het niet te gebruiken? Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt er veel geïnvesteerd in digitale zorgoplossingen. Op landelijk en regionaal niveau én in de vorm van subsidies aan zorgaanbieders. Voor aanbieders van zorg thuis, aanbieders in de gehandicaptensector en aanbieders van verpleeghuiszorg zijn er de SET, de innovatie-impuls gehandicaptenzorg en de Challenge Verpleeghuizen van de toekomst. Drie concrete regelingen die echt helpen om met e-health aan de slag te gaan.

E-health thuis

Ben je aanbieder van zorg thuis en wil je e-health inzetten om jouw cliënten zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen? Maar is de bekostiging van deze e-health een struikelblok? Dan is de SET misschien iets voor jou. SET staat voor ‘stimuleringsregeling e-health thuis’. Je kunt de SET gebruiken om de inzet van bestaande zorgoplossingen – zoals beeldzorg, de automatische medicijndispenser Medido of de sociale robot Tessa – in jouw organisatie uit de breiden. Let op, je moet subsidie uit de SET altijd samen met een inkoper – gemeente, zorgkantoor of verzekeraar – aanvragen.

Impuls voor gehandicaptenzorgaanbieders

Ben je aanbieder in de gehandicaptensector? Dan weet je hoe veel techniek voor mensen met een beperking kan doen. Want daar zijn veel mooie voorbeelden van. Maar gek genoeg blijft het vaak bij op zichzelf staande initiatieven. Wil je dat jouw cliënten met e-health hun zelfredzaamheid vergroten, meer kwaliteit van leven krijgen, lekkerder slapen of meer sociale contacten opdoen? Verdiep je dan eens in de innovatie-impuls. De regeling helpt je om digitale zorgoplossingen in jouw organisatie te gaan gebruiken.

Uitdaging voor verpleeghuizen

Ben je aanbieder van de verpleeghuiszorg en houd je wel van een wedstrijdje? Doe dan een keer mee met de Challenge Verpleeghuizen van de toekomst. Dit is zeker interessant als je al met e-health bezig bent en de toepassing verder wilt implementeren of opschalen. Want voor pilots is de Challenge niet bedoeld. Let op, je kunt alleen samen met een zorgkantoor meedoen aan de Challenge.

Benieuwd wat de overheid allemaal doet om het gebruik van digitale zorgoplossingen te stimuleren? In de regelingenwaaier van Zorg van Nu vind je een uitgebreid overzicht, met links naar meer informatie. Maar naast deze stimuleringsregelingen, zijn er nog veel meer mogelijkheden om digitale zorg te financieren. Kijk eens in de Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2020.

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

Gerelateerde blogs

Yfke Schattinga met zorgrobot Tessa bij een cliënt
  • Implementatie bij zorginstelling

Samen zorgen voor de zorg van morgen

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer
Corné van Dam tijdens zijn afstudeerstage
  • Implementatie bij zorginstelling

Een zorgingenieur slaat de brug tussen de zorg en de techniek

Zorgtechnologie is een steeds vanzelfsprekender onderdeel van het zorgproces. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Dan is het fijn als iemand...

Lees meer
Portret Wibo Langeveld
  • Implementatie bij zorginstelling

Van idee naar doen: de rol van de implementatiecoach

“Een implementatiecoach is een beetje lui”, zegt Wibo Langeveld, coach en trainer bij STUIM en Het Gezonde Net. “Want hij laat anderen bewegen.”...

Lees meer