Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

5 voordelen van een businesscase (voordat je koopt)

15 nov 2019artikel
Man schrijft post its op raam om businesscase te maken

Een businesscase maken? Waarom? Je kunt toch gewoon een robotkat kopen voor de afdeling? Of zorghorloges voor je collega’s? Er zijn altijd wel mensen in de organisatie die een leuk, nieuw product willen uitproberen. Dit klinkt verleidelijk, maar verstandig is het niet. Want als je echt wilt innoveren in je zorginstelling, kun je beter goed voorbereid beginnen. Dus eerst kijken waarom en voor wie je het doet. En vervolgens het product zorgvuldig kiezen. En dan een businesscase maken. Een behoorlijke klus, maar je doet het niet voor niets.

Wat is een businesscase eigenlijk? Je kunt het ook een haalbaarheidsstudie noemen. Je zet de mogelijke kosten en baten van een innovatie op een rij. In brede zin. Het gaat dus niet alleen over geld, maar ook over kwaliteit, de inzet van mensen, arbeidsplezier en maatschappelijke winst. Hiermee heb je gelijk het eerste voordeel van een businesscase te pakken: je krijgt inzicht in wat je moet investeren en wat het opbrengt.

Is het wel financieel haalbaar?

Met dat inzicht kun je bepalen of de innovatie financieel haalbaar is. Dat is het tweede voordeel van een businesscase. Stel dat je een subsidie gebruikt om je innovatie een vliegende start te geven. Dan laat de businesscase zien dat dat een goed begin is, maar dat je ook budget voor later moet hebben. Want een subsidie is eenmalig. Misschien heb je genoeg aan je eigen budget. Of dekken de opbrengsten straks het gat. Toch fijn als je dat al van tevoren kunt inschatten. Wil je trouwens weten welke subsidiemogelijkheden er zijn? Kijk dan in de folder Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg en de Wegwijzer bekostiging e-health van de NZa.

Wat zijn de randvoorwaarden?

Een businesscase benoemt ook de randvoorwaarden. Dat is voordeel 3. Als je gaat innoveren, moet de organisatie daar klaar voor zijn. Heeft de wifi overal bereik? Kunnen je collega’s wel omgaan met een tablet? En wie lost eventuele storingen op? Ga ook na met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden. De IGJ heeft een digitale boekje met hun toetsingscriteria voor het inzetten van e-health. Ook belangrijk: bedenk wat er mis kan gaan. Een goede businesscase beschrijft verschillende scenario’s.

Geen onaangename verrassingen

Als je eenmaal begonnen bent, geeft een businesscase houvast. Dat is het vierde voordeel. Het is een manier om de vinger aan de pols te houden. Doet de innovatie wat je verwacht had? Wordt het product goed gebruikt? Zijn de kosten hoger of lager dan je dacht? Het mag inmiddels duidelijk zijn: een businesscase zorgt dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Reden genoeg om er een te maken, toch?

Over de streep

En dan is een laatste voordeel nog niet eens genoemd. Ben je geen bestuurder, maar wil je wel graag innoveren? Dan kun je met een goede businesscase de ‘besluitvormers’ over de streep trekken. Want bestuurders heb je nodig: zij zorgen voor prioriteit, aandacht en middelen.

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

Gerelateerde blogs

Vrijwilliger en patiënt in de Digituin
  • Implementatie bij zorginstelling

Het Bravis ziekenhuis op weg naar hybride zorg

Een toekomst waarin patiënten hun zorg niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis krijgen, maar ook daarbuiten. Het Bravis ziekenhuis werkt er...

Lees meer
Vrouw gebruikt thuis medicijnen app
  • Implementatie bij zorginstelling

Duurzaam innoveren in de zorg met propositie marketeers

Propositie marketeer Lowie te Dorsthorst zoekt (technologische) oplossingen voor knelpunten op de werkvloer. Om het succes van deze innovaties te...

Lees meer
Man zit in slim bed en kijkt op tablet
  • Implementatie bij zorginstelling

Zorgverzekeraar VGZ: denk na over opschaling van innovaties

Zorgverzekeraar VGZ wil met digitale oplossingen de zorg efficiënter, beter voor de patiënt en financieel gezonder maken. “Maar voor ons is een...

Lees meer