• Ontwikkeling van zorginnovaties

Arene brengt huisartsen en patiënten zonder huisarts bij elkaar

10 jan 2022 artikel
Lennard van Dongen voor het logo van Arene

Foto: huisarts Lennard van Dongen van Arene

Online huisartsenpraktijk Arene levert alle zorg die een ‘gewone’ huisartsenpraktijk ook biedt. Met één belangrijk verschil: Arene levert die zorg voornamelijk digitaal. En dat kan overal in Nederland, óók waar een huisartsentekort is. Arene brengt vraag en aanbod bij elkaar, legt huisarts Lennard van Dongen uit. Hij is een van de initiatiefnemers van de online huisartsenpraktijk.

Voordelen van online huisartsenzorg

Nooit meer telefonisch in de wacht staan bij de doktersassistente, want een afspraak plan je digitaal in, op een moment waarop het jou uitkomt. Eenvoudige vragen stel je per e-mail. Reistijd naar de praktijk heb je niet, want je spreekt je huisarts via een videoconsult. En uiteraard regel je dit allemaal via een handige app. De voordelen van online huisartsenzorg zijn groot. Steeds meer patiënten ontdekken die voordelen, weet huisarts Lennard van Dongen. Hij is een van de huisartsen van huisartsenteam De Keen in Etten-Leur. “Wij bieden sinds een paar jaar digitale zorg, omdat steeds meer patiënten erom vroegen. Het moest even van de grond komen, maar inmiddels loopt het heel goed. Zowel patiënten als huisartsen zijn tevreden. En dat bracht ons op het idee van Arene. Wij denken dat een online huisartsenpraktijk een oplossing kan zijn voor een aantal problemen in de huisartsenzorg in Nederland.”

Voor mensen die geen huisarts kunnen vinden

Stel dat een huisarts met pensioen gaat en er is geen opvolger. In de meer landelijke gebieden van Nederland gebeurt het regelmatig. Het is een nare situatie voor zowel de patiënten als de lokale huisartsen. Want deze huisartsen hebben het doorgaans te druk om alle patiënten over te nemen. Ook in Koningsbosch in Limburg dreigden patiënten zonder huisarts te komen zitten. Hier biedt Arene nu uitkomst. De lokale huisartsen zijn er blij mee. “Want wij zijn geen concurrent”, benadrukt Lennard. “Arene is een oplossing als ergens een tekort aan huisartsen bestaat. We zijn er alléén voor patiënten die geen huisarts kunnen vinden. Dat controleren we ook als iemand zich aanmeldt.”

Samenwerking met lokale huisartsen

Arene zoekt juist samenwerking met lokale huisartsen. Want de online huisartsenpraktijk kan alleen patiënten aannemen in gebieden met ‘netwerkpraktijken’. “Dat zijn lokale huisartsen die bereid zijn onze patiënten af en toe fysiek te zien”, legt Lennard uit. “Arene helpt zijn patiënten zoveel mogelijk digitaal. Maar soms is een bezoek aan een huisarts toch nodig. Dan regelen wij een afspraak bij een van onze netwerkpraktijken.” Uiteraard krijgt de netwerkpraktijk daarvoor een vergoeding. “Arene betaalt het ‘passantentarief’. Maar anders dan bij een echte passant, krijgt de huisarts een patiënt van ons ‘kant en klaar’ aangeleverd. Het voorwerk is al gedaan en het dossier is keurig bijgehouden.”

Huisartsen van Arene wonen overal

Een win-winsituatie dus, voor patiënten zonder huisarts en voor huisartsen die al een drukke praktijk hebben. Maar er is meer: Arene nodigt huisartsen die niet genoeg patiënten hebben graag uit om zich aan te sluiten bij de online praktijk. Lennard: “Vooral in verstedelijkte gebieden zie je vaak een overschot aan huisartsen. Bij Arene maakt het niet uit waar de huisartsen wonen. We hebben nu zelfs een huisarts die tijdelijk in de Verenigde Staten woont omdat haar man daar een studie volgt. Ze werkt een paar uur per dag voor Arene.” De online huisartsenpraktijk werkt ondertussen aan uitbreiding van zijn netwerk. “Met netwerkpraktijken én met huisartsen die online zorg willen verlenen. Misschien kunnen we ook wat betekenen in gebieden met veel vakantiegangers. Maar alleen als het meerwaarde heeft. Ons doel is niet groeien om het groeien, maar een oplossing bieden waar problemen zijn.”

Meer weten? Bekijk de website van Arene.

Gerelateerde blogs

Onderwijs en zorg hebben elkaar nodig

  • Ontwikkeling van zorginnovaties

Samenwerking tussen onderwijs en zorg is nog best een uitdaging, aldus Job van ’t Veer. Hij is lector Digitale Innovatie in Zorg & Welzijn aan NHL...

Lees meer over Onderwijs en zorg hebben elkaar nodig

Arene brengt huisartsen en patiënten zonder huisarts bij elkaar

  • Ontwikkeling van zorginnovaties

Online huisartsenpraktijk Arene levert alle zorg die een ‘gewone’ huisartsenpraktijk ook biedt. Met één belangrijk verschil: Arene levert die zorg...

Lees meer over Arene brengt huisartsen en patiënten zonder huisarts bij elkaar

Arts Portaal: centrale zoekmachine voor artsen

  • Ontwikkeling van zorginnovaties

Artsen worden vandaag de dag overspoeld door alle richtlijnen en andere medische informatie die er is. Vooral huisartsen worstelen hier regelmatig mee...

Lees meer over Arts Portaal: centrale zoekmachine voor artsen

Gerelateerde zorginnovaties

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch

Online ondersteuning voor huisartsen

Online een afspraak maken en digitale doktersassistent
Communicatie medisch

Communicatieplatforms in de zorg

Online communicatie tussen patiënt en zorgverleners
Communicatie medisch

Meer blogs over