Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Contact houden met ouderen en kwetsbaren in tijden van corona

27 mrt 2020artikel
Tekening van digitaal samenspelen om contact te houden met ouderen

Contact houden met ouderen en kwetsbare mensen is nu heel belangrijk. Want door het coronavirus blijven juist deze mensen nu zoveel mogelijk thuis. Eenzaamheid en verveling liggen op de loer. Dat willen we liever voorkomen. Contact houden, samen de tijd verdrijven en hulp bieden kan gelukkig ook digitaal. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Makkelijke tablet voor ouderen

Nu we fysiek contact beter kunnen vermijden is digitaal contact een goed alternatief. Voor ouderen die moeite hebben met computers en smartphones kan de makkelijke tablet een uitkomst zijn. Op deze tablets zijn een foto of filmpje sturen en beeldbellen met kind of kleinkind net wat eenvoudiger.

Hulp voor en door elkaar

Laten we klaarstaan voor de mensen die nu niet naar buiten kunnen of dat vanwege besmettingsgevaar liever niet willen. NLvoorelkaar verzamelt alle vraag en aanbod op één plek. Of gebruik Whapp, de app waarmee je hulp van buurtgenoten kunt vragen. Bijvoorbeeld gezelschap via de telefoon of iemand die een boodschapje voor je kan doen. Op Huppla.nl kun je de hulp van familie en vrienden coördineren. Maak een account aan en nodig je bekenden uit. Zij kunnen dan aangeven wat ze voor jou kunnen doen. Kijk voor meer online platforms voor hulp op onze pagina.

Samen online spelletjes spelen

Op afstand van elkaar toch samen een spelletje spelen. Kan dat? Zeker. Op samenspelen.online staan heel veel leuke voorbeelden. Zoals een woordenslang met foto’s via WhatsApp: maak een foto van een voorwerp en laat de volgende speler een foto maken van een voorwerp dat begint met de laatste letter van het voorwerp op de vorige foto. Er staan nog veel meer spellen op samenspelen.online. En om te zorgen dat je niet uitgespeeld raakt, komt er elke dag een nieuw spel bij. Leuk om te weten: samenspelen.online is onderdeel van een onderzoek naar de invloed van spelletjes spelen op de eenzaamheid van ouderen.

De virtuele mantelzorger

Anne4Care is software met menselijke trekjes. Om met Anne om te gaan hoef je geen kennis van computers te hebben. Wanneer je tegen Anne praat, luistert ze en praat ze terug. Ook voert ze commando’s uit. Zo kan ze je bijvoorbeeld vertellen wat de agenda van vandaag is. Of iemand voor je videobellen. Ook handig: mantelzorgers kunnen de agenda op afstand met teksten vullen. Anne4Care spreekt ze vervolgens uit. Voor de luisteraar voelt dit warm en persoonlijk. Zo helpt Anne ook om eenzaamheid tegen te gaan.

Familienet gratis beschikbaar

Familie kan niet meer op bezoek komen bij bewoners van verpleeghuizen. Daarom is de virtuele huiskamer Familienet nu gratis beschikbaar voor alle zorginstellingen die nog geen account hebben. Via een veilige persoonlijke pagina kunnen medewerkers berichten, foto’s en video’s delen. Zo blijft de familie goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van de bewoner. Bekijk ook onze pagina over de virtuele huiskamer.

Meer informatie over digitale ondersteuning bij COVID-19 vind je op onze speciale pagina. Met daar ook een verwijzing naar de landelijke hulplijnen, gebundeld door Eén tegen eenzaamheid. Bekijk ook de tips tegen eenzaamheid en verveling en de manieren om contact te onderhouden van Waardigheid en trots. En lees onze blog over beeldbellen.

Afbeelding: samenspelen.online

 

Gerelateerde blogs

Vlogger Joyce test zelf een ECG maken met de Kardia.
  • Gebruik van zorginnovaties

Vlog 6: Zelf een ECG maken

Zelf een ECG maken met een gadget: hoe werkt dat? In deze video onderzoekt vlogger Joyce het voor ons.

Lees meer
Still uit video van vlogger Joyce met een beweegarmband om.
  • Gebruik van zorginnovaties

Vlog 5: Beweegarmband met muziek

Leuker bewegen voor mensen met een beperking, autisme of dementie. In deze video testen vlogger Joyce en haar panel de beweegarmband.

Lees meer
Still uit een van de video's in de serie 'beeldbellen in de zorg'
  • Gebruik van zorginnovaties

Videoserie ‘Beeldbellen in de Zorg’

We zijn deze periode massaal aan het beeldbellen geslagen, ook in de zorg. Hoe bevalt het op afstand houden van consulten, metingen en...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Blije oudere dame gebruikt een eenvoudige computer van de Compaan

De Compaan

Makkelijke tablet voor ouderen

Foto's ontvangen en beeldbellen met smartphone of tablet voor senioren
Sociaal contact
Foto van oudere man op Familienet app smartphone

Familienet

Sociaal platform voor het verpleeghuis

Activiteiten delen en afspraken maken
Mantelzorg