Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Contact houden met ouderen en kwetsbaren in tijden van corona

27 mrt 2020artikel
Tekening van digitaal samenspelen om contact te houden met ouderen

Illustratie van Samenspelen.online

Contact houden met ouderen en kwetsbare mensen is nu heel belangrijk. Want door het coronavirus blijven juist deze mensen nu zoveel mogelijk thuis. Eenzaamheid en verveling liggen op de loer. Dat willen we liever voorkomen. Contact houden, samen de tijd verdrijven en hulp bieden kan gelukkig ook digitaal. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Makkelijke tablet voor ouderen

Nu we fysiek contact beter kunnen vermijden is digitaal contact een goed alternatief. Voor ouderen die moeite hebben met computers en smartphones kan de makkelijke tablet een uitkomst zijn. Op deze tablets zijn een foto of filmpje sturen en beeldbellen met kind of kleinkind net wat eenvoudiger.

Hulp voor en door elkaar

Laten we klaarstaan voor de mensen die nu niet naar buiten kunnen of dat vanwege besmettingsgevaar liever niet willen. NLvoorelkaar verzamelt alle vraag en aanbod op één plek. Of gebruik Whapp, de app waarmee je hulp van buurtgenoten kunt vragen. Bijvoorbeeld gezelschap via de telefoon of iemand die een boodschapje voor je kan doen. Op Huppla.nl kun je de hulp van familie en vrienden coördineren. Maak een account aan en nodig je bekenden uit. Zij kunnen dan aangeven wat ze voor jou kunnen doen. Kijk voor meer online platforms voor hulp op onze pagina.

Samen online spelletjes spelen

Op afstand van elkaar toch samen een spelletje spelen. Kan dat? Zeker. Op samenspelen.online staan heel veel leuke voorbeelden. Zoals een woordenslang met foto’s via WhatsApp: maak een foto van een voorwerp en laat de volgende speler een foto maken van een voorwerp dat begint met de laatste letter van het voorwerp op de vorige foto. Er staan nog veel meer spellen op samenspelen.online. En om te zorgen dat je niet uitgespeeld raakt, komt er elke dag een nieuw spel bij. Leuk om te weten: samenspelen.online is onderdeel van een onderzoek naar de invloed van spelletjes spelen op de eenzaamheid van ouderen.

De virtuele mantelzorger

Anne4Care is software met menselijke trekjes. Om met Anne om te gaan hoef je geen kennis van computers te hebben. Wanneer je tegen Anne praat, luistert ze en praat ze terug. Ook voert ze commando’s uit. Zo kan ze je bijvoorbeeld vertellen wat de agenda van vandaag is. Of iemand voor je videobellen. Ook handig: mantelzorgers kunnen de agenda op afstand met teksten vullen. Anne4Care spreekt ze vervolgens uit. Voor de luisteraar voelt dit warm en persoonlijk. Zo helpt Anne ook om eenzaamheid tegen te gaan.

Familienet gratis beschikbaar

Familie kan niet meer op bezoek komen bij bewoners van verpleeghuizen. Daarom is de virtuele huiskamer Familienet nu gratis beschikbaar voor alle zorginstellingen die nog geen account hebben. Via een veilige persoonlijke pagina kunnen medewerkers berichten, foto’s en video’s delen. Zo blijft de familie goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van de bewoner. Bekijk ook onze pagina over de virtuele huiskamer.

Afbeelding: samenspelen.online

 

Gerelateerde blogs

Tamara Jonker
  • Gebruik van zorginnovaties

Zo kun je innovaties makkelijker van elkaar overnemen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, Máxima MC, Rijnstate en Zuyderland Medisch Centrum...

Lees meer
Huisarts Marieke Bouwland
  • Gebruik van zorginnovaties

Zo werkt het e-consult in de huisartsenpraktijk

Marieke Bouwland is huisarts in Rotterdam. Samen met haar collega-huisarts runt ze een middelgrote praktijk. COVID en de verplichting om patiënten...

Lees meer
Lonneke Tomas
  • Gebruik van zorginnovaties

Meer grip op psychiatrische problemen met eenvoudige app

Lonneke Tomas heeft een bipolaire stoornis, een persoonlijkheidsstoornis en suïcidale gedachten. Dat werd voor het eerst duidelijk op haar 17e....

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Vrouw gebruikt makkelijke tablet Compaan

Beeld: Hélène Wieshaan - Compaan

Makkelijke tablets en smartphones

Eenvoudig foto's ontvangen, beeldbellen en spelletjes doen
Sociaal contact
Oudere vrouw met laptop kijkt naar spraakassistent

Beeld: iStock

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis
Preventie & Veiligheid
Vrouw kijkt op haar smartphone naar foto van demente moeder

Beeld: iStock, Zorg van Nu

Sociaal platform voor zorginstellingen

Activiteiten delen en afspraken maken
Mantelzorg