• Implementatie bij zorginstelling

Een zorgingenieur slaat de brug tussen de zorg en de techniek

10 nov 2022 artikel
Corné van Dam tijdens zijn afstudeerstage

Zorgtechnologie is een steeds vanzelfsprekender onderdeel van het zorgproces. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Dan is het fijn als iemand alle partijen – zorgverlener, patiënt, leverancier en fabrikant – bij elkaar kan brengen. Dat is precies wat een zorgingenieur doet, aldus Corné van Dam. “Ik wil de techniek bruikbaar maken.”

Corné van Dam kreeg de zorg met de paplepel ingegoten: zijn moeder én zijn zus werken in de zorg. Ook Corné koos voor de zorg, maar dan wel met een technische invalshoek. Hij studeerde in 2021 af aan Hogeschool Rotterdam. Sindsdien is hij als zorgingenieur een verbindende schakel. “Ik beweeg tussen alle partijen die bij zorgtechnologie betrokken zijn. Dat is ontzettend leuk.”

De zorgtechnologische behoefte bepalen en concretiseren

“Gezondheidszorg Technologie, de opleiding tot zorgingenieur, is heel breed”, vertelt Corné. “Je leert eerst de zorgtechnologische behoefte te bepalen, door research te doen en een probleemschets te schrijven.” Dan volgt het concretiseren van de zorgtechnologische behoefte. “Dat is het vertalen van de behoefte in oplossingen. Maar dan wel mét de praktijk. Design thinking is een veelgebruikte methode.”

Implementeren en optimaliseren

Hierna leren de toekomstige zorgingenieurs implementeren en optimaliseren. “Dat loopt erg in elkaar over. Implementeren spreekt voor zich. Optimaliseren is zorgen dat mensen een oplossing blijven gebruiken en het doorontwikkelen van bestaande oplossingen.”

Schoentjes voor warme hieltjes

Een goed voorbeeld van het concretiseren van een behoefte zijn de schoentjes die Corné ontwierp tijdens zijn stage op de afdeling neonatologie in het Erasmus MC. “Pasgeborenen zijn moeilijk te prikken. We maakten schoentjes die hun hieltjes verwarmen, zodat het prikken makkelijker gaat.”

VR voor minder pijn en stress

Corné studeerde af op virtual reality (VR). “Het Erasmus MC heeft een behandeling waarmee ze de aortaklep van een patiënt vervangen. Patiënten ervaren veel angst en stress bij deze operatie. Ik heb onderzocht of VR voor afleiding kan zorgen en daarmee voor minder pijn en stress. Dat bleek goed te werken. Vervolgens heb ik ook het proces om VR te gebruiken ingericht. Ik heb een pilot georganiseerd, de kansen van het ziekenhuis in kaart gebracht en gekeken hoe we iedereen mee konden krijgen. Ook heb ik handleidingen geschreven en trainingen gegeven aan de medewerkers. In deze opdracht kwamen alle onderdelen van de opleiding terug.”

Zorgen dat het systeem doet wat het moet doen

Inmiddels werkt Corné bij Ascom, een leverancier van verpleegoproepsystemen in de zorg. “Ik kom in beeld als mijn collega’s van de sales een nieuwe opdracht hebben. Dan ga ik met de klant om tafel om alles nog een keer af te stemmen. En vervolgens help ik het systeem te implementeren.” Corné zorgt dat het systeem gaat doen wat het moet doen. “Ik maak een technisch en een functioneel ontwerp. Daarvoor ga ik het hele ziekenhuis door, om niets over het hoofd te zien. Je kunt zeggen dat ik de brug sla tussen de zorg en de techniek.”

Iedereen meekrijgen vindt Corné het allerleukste van zijn werk. “In een project heb je iedereen nodig, van de montagemedewerkers tot de verpleegkundigen. Als er één wegvalt, loopt het project niet meer. Ik wil de techniek bruikbaar maken, zodat het ondersteunend is aan het werkproces. Als dat lukt, begin ik te glimmen.”

Meer informatie over de opleiding tot zorgingenieur vind je onder andere bij Hogeschool Rotterdam.

Gerelateerde blogs

Speeddaten in de wasstraat om innovaties te versnellen

  • Implementatie bij zorginstelling

Innoveren om de zorg beter of efficiënter te maken geeft energie. Maar om een innovatie écht verder te helpen is méér nodig. Weten aan welke...

Lees meer over Speeddaten in de wasstraat om innovaties te versnellen

Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

  • Implementatie bij zorginstelling

In het Verbeterlab van Conforte Innovatielab leren zorgmedewerkers hoe ze zelf kunnen veranderen en innoveren. Die verandervaardigheden zijn hard...

Lees meer over Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

Samen zorgen voor de zorg van morgen

  • Implementatie bij zorginstelling

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer over Samen zorgen voor de zorg van morgen

Gerelateerde zorginnovaties

VR-bril als afleiding bij pijn

Pijnbestrijding met VR therapie
Behandeling & Verzorging