Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie

Geen pilot nodig voor beeldbellen

19 apr 2021artikel
Twee mensen gebruiken de eenvoudige tablet de Compaan

Foto: Compaan (Rubianca Photography)

Zorgtechnologie en pilots lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Doe liever geen pilot, zegt Joost Hermanns. Hij is medeoprichter van Compaan, dat tablets speciaal voor ouderen maakt en een beeldzorgplatform aanbiedt. Zeker als de technologie zich al bewezen heeft, roept een pilot onnodig spanning en vrijblijvendheid op. Beter is het de technologie direct in het werkproces op te nemen. En je te focussen op het verandertraject in de zorg.

Vertrouwen en goede borging

‘Een pilot doen’ impliceert dat je iets gaat proberen en dat er van alles mis kan gaan. Dat vinden cliënten en zorgverleners spannend. Voordat je het weet, worden ze afwachtend en laten ze het liever even aan zich voorbijgaan. Bovendien maken organisaties die een pilot doen de zorgtechnologie vaak niet direct onderdeel van hun werkproces. Ze passen hun werkproces niet aan. Is dat erg? Ja, aldus Joost. “Om zorgtechnologie te laten slagen, zijn nu net deze drie dingen nodig: vertrouwen bij de cliënt, vertrouwen én wil bij de zorgverlener en goede borging van de technologie in de organisatie.”

Samen een verandering in gang zetten

Moet je technologie dan altijd direct implementeren? Als het bewezen technologie is wel. “Wij doen geen pilots”, zegt Joost. “We zijn al acht jaar bezig en werken voor meer dan honderd zorgorganisaties. We weten echt wel wat we doen.” Volgens hem is de uitdaging tegenwoordig niet of mensen beeldzorg willen. Ook geld hoeft geen struikelblok te zijn, structurele financiering is er ruimschoots. “Nu is het verandertraject de uitdaging. We moeten met elkaar een verandering in gang zetten, bij de organisatie én bij de zorgverlener zelf.” Daarom helpt Compaan zorgorganisaties om een visie te maken. En bieden ze ondersteuning bij de implementatie van de Compaan in het werkproces.

Van fysieke zorg naar digitale zorg

“Eigenlijk gaat het niet langer om de technologie an sich”, legt Joost uit. “Ik bedoel: die doet het wel. Het gaat er nu om hoe mensen de verandering van fysieke zorg naar digitale zorg maken.” Dat zie je terug in de inspanningen van Compaan. “Ongeveer 10% van onze tijd gaat naar zorgen dat de Compaan, het bijbehorende platform en de app goed werken. De overige 90% gaat naar de ondersteuning van het proces.” Compaan heeft projectleiders en ‘customer succes managers’ in dienst die daarbij helpen. “En dat is dus meer dan ‘zo werkt de techniek’”, zegt Joost. “We leggen organisaties uit wat ze met de Compaan kunnen. En als ze ergens tegen aanlopen, brengen we ze in contact met een organisatie die die uitdaging al getackeld heeft.”

Storytelling

Naast het YouTubekanaal met aansprekende voorbeelden, inspiratiesessies om organisaties met elkaar te verbinden en maandelijkse webinars over onderwerpen die zorgverleners bezighouden, doet Compaan nu ook aan storytelling. “We werken aan een verhaal over wat een organisatie tegenkomt als ze veranderingen in de zorg doorvoert. We noemen het een verandersprookje. Hoe leer je een team om met bijvoorbeeld weerstand om te gaan? En wat bedoelen mensen eigenlijk als ze weerstand hebben? Misschien zijn ze wel bang dat de zorg minder menselijk wordt of dat ze hun baan verliezen.” Die kennis is belangrijk, aldus Joost. Want als je weet wat ergens achter zit, kun je mensen informeren en geruststellen. “Pas dan kun je iets bereiken met technologie, namelijk waarde toevoegen voor zorgverleners en cliënten.”

Kijk voor meer informatie over de Compaan op uwcompaan.nl. Zie ook ons stappenplan Implementatie, voor meer hulp bij het implementeren van zorgoplossingen.

Gerelateerde ervaringen

Oudere man met smartphone
  • Implementatie

SET-up helpt bij het opschalen van bewezen zorgtechnologie

Wat is nodig voor een blijvende inzet van digitale zorg om langer thuis te kunnen wonen? Serieuze opschaling van bewezen technologieën! Precies...

Lees meer
Zorgverlener gebruikt Smart Glass bij het onderzoeken van hand van een mevrouw.
  • Implementatie

Samen innoveren is sneller innoveren

Hoe doe je dat, samenwerken met andere zorgorganisaties? Nils van de Reijt geeft een paar duidelijke spelregels: leer elkaar kennen, houd het...

Lees meer
Tanja Ineke, Libertas Leiden
  • Implementatie

Slim samenwerken met andere zorgorganisaties

Samenwerken en ervaringen delen kunnen de inzet van zorgtechnologie enorm versnellen. Maar hoe doe je dat op een goede manier? In de regio Leiden...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Blije oudere dame gebruikt een eenvoudige computer van de Compaan

Makkelijke tablet voor ouderen

Foto's ontvangen en beeldbellen met smartphone of tablet voor senioren
Sociaal contact