Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Gezellige zorgstudenten helpen ouderen

12 feb 2019artikel
lise en mevrouw dekker zitten aan tafel en houden elkaars handen vast

Lise de Jong en mevrouw Dekker. Foto: E. Walvisch.

Studenten hebben bijbaantjes. Lise de Jong werkt bijvoorbeeld in een kledingwinkel. Maar dat niet alleen: ze is ook ‘zorgstudent’ van mevrouw Dekker. Elke week springt de derdejaarsstudente ergotherapie op haar fiets om deze 97-jarige dame gezelschap te houden.

Meteen een match

“Via een studiegenoot hoorde ik van Mantelaar”, vertelt Lise de Jong, die een studentenkamer bewoont in Nijmegen. “Dat is een organisatie die medisch studenten koppelt aan ouderen. Ik was meteen geïnteresseerd. Ik had al een bijbaan in een kledingwinkel, maar wilde me ook graag inzetten in een meer sociaalmaatschappelijke functie.”

Via de site meldde Lise zich aan. “Het ging heel snel. Ik moest voor een intake en training naar Amsterdam en hoorde snel daarna dat ik was aangenomen. Voor ik het wist, kon ik aan de slag in Nijmegen en omstreken. Via de Mantelaar-app kreeg ik een melding van een nieuwe cliënt, mevrouw Dekker dus”, vertelt Lise. “Ik gaf aan dat ik geïnteresseerd was. Vervolgens stuurde Mantelaar mijn profiel naar mevrouw Dekker, en zij selecteerde mij.” Lise lacht: “Ouderen en studenten worden dus gematcht via de app. Eigenlijk werkt het als een soort Tinder, maar dan met een heel ander doel.”

Lise en mevrouw Dekker wandelen door de wijk

Boodschappen, bingo en babbelen

Lise en mevrouw Dekker spreken al ruim een jaar één keer per week twee uurtjes af. “Meestal gaan we even naar buiten om boodschappen te doen”, vertelt Lise. “Maar we zitten ook vaak gewoon lekker te babbelen met een kopje thee en een koekje. Of ik masseer haar handen, want die zijn soms een beetje stijf.” Mevrouw Dekker is erg blij met de bezoekjes van Lise. “Ik heb een grote familie en krijg ook wel visite, maar niet heel vaak. Samen met Lise doe ik leuke dingen, zoals wandelen en kletsen. Maar ze gaat ook met me mee naar activiteiten. Onlangs hebben we bijvoorbeeld samen kerstkransen geknutseld. En vorige week gingen we naar de bingo.”

Overigens is het niet alleen mevrouw Dekker die zich verheugt op de wekelijkse bezoekjes. Ook Lise kijkt er altijd naar uit. “Ik krijg ervoor betaald, maar onze afspraken voelen helemaal niet als een verplichting. Eerlijk gezegd zou ik dit ook vrijwillig doen, want we hebben het gewoon heel gezellig samen. Ja, je kunt wel zeggen dat we vriendinnen zijn geworden.”

Lise en mevrouw Dekker in een bloemenzaak

Alle foto's van Lise de Jong en mevrouw Dekker, gemaakt door E. Walvisch voor Mantelaar.

Gerelateerde blogs

Portret van Ivo Ritmeijer met sensor op zijn bovenarm
  • Gebruik van zorginnovaties

Met sensor en insulinepomp diabetes beter onder controle houden

Nooit meer met prikpen en spuit op pad. Voor Ivo Ritmeijer (53) is het bijna zover. Nu al vervangt een glucosemeter met sensor de dagelijkse...

Lees meer
Portret Dayenne Zwaagman
  • Gebruik van zorginnovaties

Telemonitoring: tips van een ervaringsdeskundige

Dayenne Zwaagman (39) is communicatiespecialist bij het Hartcentrum van het Amsterdam UMC. Ze gebruikt patiëntervaringen om de zorg te verbeteren...

Lees meer
Portret van Frans van Eekelen
  • Gebruik van zorginnovaties

“Met mijn smartwatch en iPhone houd ik mijn lichaam in de gaten”

Twintig jaar geleden werd Frans van Eekelen (72) plotseling ernstig ziek. Hij had reuma, prostaatkanker en zijn immuunsysteem was defect. “Om dit...

Lees meer