• Gebruik van zorginnovaties

Gezellige zorgstudenten helpen ouderen

12 feb 2019 artikel
lise en mevrouw dekker zitten aan tafel en houden elkaars handen vast

Lise de Jong en mevrouw Dekker. Foto: E. Walvisch.

Studenten hebben bijbaantjes. Lise de Jong werkt bijvoorbeeld in een kledingwinkel. Maar dat niet alleen: ze is ook ‘zorgstudent’ van mevrouw Dekker. Elke week springt de derdejaarsstudente ergotherapie op haar fiets om deze 97-jarige dame gezelschap te houden.

Meteen een match

“Via een studiegenoot hoorde ik van Mantelaar”, vertelt Lise de Jong, die een studentenkamer bewoont in Nijmegen. “Dat is een organisatie die medisch studenten koppelt aan ouderen. Ik was meteen geïnteresseerd. Ik had al een bijbaan in een kledingwinkel, maar wilde me ook graag inzetten in een meer sociaalmaatschappelijke functie.”

Via de site meldde Lise zich aan. “Het ging heel snel. Ik moest voor een intake en training naar Amsterdam en hoorde snel daarna dat ik was aangenomen. Voor ik het wist, kon ik aan de slag in Nijmegen en omstreken. Via de Mantelaar-app kreeg ik een melding van een nieuwe cliënt, mevrouw Dekker dus”, vertelt Lise. “Ik gaf aan dat ik geïnteresseerd was. Vervolgens stuurde Mantelaar mijn profiel naar mevrouw Dekker, en zij selecteerde mij.” Lise lacht: “Ouderen en studenten worden dus gematcht via de app. Eigenlijk werkt het als een soort Tinder, maar dan met een heel ander doel.”

Lise en mevrouw Dekker wandelen door de wijk

Boodschappen, bingo en babbelen

Lise en mevrouw Dekker spreken al ruim een jaar één keer per week twee uurtjes af. “Meestal gaan we even naar buiten om boodschappen te doen”, vertelt Lise. “Maar we zitten ook vaak gewoon lekker te babbelen met een kopje thee en een koekje. Of ik masseer haar handen, want die zijn soms een beetje stijf.” Mevrouw Dekker is erg blij met de bezoekjes van Lise. “Ik heb een grote familie en krijg ook wel visite, maar niet heel vaak. Samen met Lise doe ik leuke dingen, zoals wandelen en kletsen. Maar ze gaat ook met me mee naar activiteiten. Onlangs hebben we bijvoorbeeld samen kerstkransen geknutseld. En vorige week gingen we naar de bingo.”

Overigens is het niet alleen mevrouw Dekker die zich verheugt op de wekelijkse bezoekjes. Ook Lise kijkt er altijd naar uit. “Ik krijg ervoor betaald, maar onze afspraken voelen helemaal niet als een verplichting. Eerlijk gezegd zou ik dit ook vrijwillig doen, want we hebben het gewoon heel gezellig samen. Ja, je kunt wel zeggen dat we vriendinnen zijn geworden.”

Lise en mevrouw Dekker in een bloemenzaak

Alle foto's van Lise de Jong en mevrouw Dekker, gemaakt door E. Walvisch voor Mantelaar.

Gerelateerde blogs

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

  • Gebruik van zorginnovaties

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...

Lees meer over 6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

  • Gebruik van zorginnovaties

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...

Lees meer over 6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

  • Gebruik van zorginnovaties

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer over “Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”