Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis digitale zorgoplossingen voor iedereen

29 nov 2019suggesties
voorbeeld van gratis digitale zorgoplossing is de slaap app

“Leuk hoor, e-health, maar dat kost zeker ook geld?” Nee hoor, niet alle e-health kost geld. Er zijn genoeg gratis digitale zorgoplossingen. Ze zijn nog handig ook: apps en websites voor als je aan je gezondheid wil werken, of voor mensen met een aandoening. Informatief of praktisch. Zorg van Nu heeft er al heel wat voor je verzameld. Een greep uit het aanbod.

Wel of niet naar de dokter?

Voel je je niet lekker? Heb je je bezeerd? Kijk voordat je een afspraak met je huisarts maakt eerst eens op thuisarts.nl, een website vol onafhankelijke en betrouwbare informatie. Bij twijfel of je wel of niet naar de dokter moet gaan kun je ook de app ‘Moet ik naar de dokter’ gebruiken. Beantwoord een paar vragen en je weet wat je moet doen.

Eet en drink jij gezond?

Met de Caloriechecker van het Voedingscentrum zie je hoeveel calorieën er in een product zitten én hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten en vezels. Het is slechts een van de vele calorieëntellers die er zijn. Handig als je wilt afvallen of gezonder wilt leven. Download dan gelijk ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Ook krijg je tips voor gezondere alternatieven. Naast bewust eten is voldoende drinken minstens zo belangrijk. Er zijn allerlei apps waarmee je eenvoudig kunt bijhouden hoeveel glaasjes water jij op een dag nuttigt. Ook krijg je een seintje als je het onverhoopt vergeet.

De EHBO-app

De app die iedereen op zijn telefoon moet hebben! Want met de EHBO-app weet je altijd wat je moet doen in noodsituaties. Van brandwond tot verslikking, van bewusteloosheid tot kneuzing. De app bevat (gesproken) instructies voor meer dan 80 veelvoorkomende EHBO-situaties.

Longklachten en/of hooikoorts?

Voor jongeren met astma ontwikkelde het Longfonds de app Astmaatje om beter met hun astma om te kunnen gaan. Ook handig: op longfonds.nl kun je checken hoe gezond de lucht in jouw buurt is. Astma en hooikoorts gaan vaak hand in hand. Bij jou ook? Gebruik dan de pollenkaart, in de app of online, van Pollennieuws of Hooikoortsradar. En omdat therapietrouw heel belangrijk is bij longklachten ook nog een medicatie-app. In de Service Apotheek app kun je een persoonlijk medicatiedossier maken. Zo weet je altijd hoeveel, wat en wanneer je moet innemen.

Even geen digitale prikkels

Hoe mooi al die technologische oplossingen ook zijn, soms is het ook wel even fijn geen digitale prikkels te krijgen. Installeer snel een apps als Forest, Space of Offtime op je telefoon. De apps houden bij hoe verslaafd je aan je telefoon bent. En geven een melding als je jouw zelfgekozen verbruiksduur overschrijdt. Wat een rust. Eindelijke tijd voor slaap en ontspanning. Ook daar zijn handige gratis apps voor.

Benieuwd naar meer gratis digitale zorgoplossingen? Zoek op ‘Vergoed/gratis’ op zorgvannu.nl en laat je verrassen door de mogelijkheden.

 

Gerelateerde zorgoplossingen

iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts
Educatie & Informatie
Persoon houdt glas water onder kraan

Genoeg water drinken

Wateralarm
Monitoring & Controle
Mobiel in hand en daarop voorbeeld EHBO app

Wat te doen bij een ongeval? EHBO app

Schiet snel te hulp met EHBO app
Educatie & Informatie
vrouw ademt schone lucht in

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten
Monitoring & Controle
Poster hoe gezond is jouw lucht van het Longfonds

Luchtkwaliteit meten op jouw postcode

Longfonds 'Gezonde Lucht' check
Educatie & Informatie
Pollen in de lucht van een boom

Pollenkaart en pollen apps

Welke pollen zijn nu in de lucht
Educatie & Informatie
screenshot offtime op je telefoon

Telefoongebruik verminderen

Minder op je telefoon
Gezonder leven
Persoon in bed gebruikt slaap app

Slaap apps om beter te slapen

Apps om te ontspannen en beter te slapen
Monitoring & Controle