"Ik hoop dat onze cliënten steeds meer zelfredzaam worden en dat we deels de druk van de zorg kunnen verlichten door inzet van technologie,” vertelt Ramona Schaap, projectleider zorgtechnologie bij Esdégé-Reigersdaal, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. “Bij Esdégé-Reigersdaal proberen we het dagelijks leven van onze cliënten gemakkelijker, veiliger en leuker te maken met behulp van innovatieve zorgtechnologie.” Het belangrijkste doel hiervan is het ondersteunen van cliënten om zelfredzamer te worden.
Zorgtechnologie op maat
Om te kijken óf en welke zorgtechnologie passend is, gaan de medewerkers van Team Innovatieve Zorgtechnologie goed in gesprek samen met de cliënt, ondersteuners en de familie. De oplossing moet voor de cliënt namelijk écht een verbetering zijn en vooral geen nieuwe problemen veroorzaken. Ramona vertelt: “Dit duurt vaak zeker wel een uur. Dan kijken we naar de situatie, de mogelijkheden, maar ook naar de randvoorwaarden, zoals of er wifi beschikbaar is.” Volgens Ramona is het belangrijk om de zorgvraag goed te begrijpen. “Op deze manier doen wij een zo goed mogelijke inschatting van wat er nodig is, of een innovatie passend is voor de gebruiker en welke innovatie dan passend zou zijn. Hierdoor voorkom je dat de innovatie in de kast belandt of niet goed geïmplementeerd wordt.”
Ramona geeft een voorbeeld: “Eén van onze cliënten heeft niet-aangeboren hersenletsel. Zij kreeg ambulante hulp en had dit voornamelijk nodig bij haar ochtendritueel. Ze waren op zoek naar een oplossing waardoor zij zelfstandiger haar ochtendtaken kon uitvoeren. Om haar ochtendtaken uit te voeren had zij gesproken begeleiding nodig. Wij hebben haar de BBrain, een digitale kalenderklok, aangeraden.” Ramona legt uit dat deze klok afspraken en herinneringen uit kan spreken. Dit is uitvoerig bij haar getest. Na verloop van tijd kon zij haar ochtendritueel zelfstandig uitvoeren en gaat zij nu op eigen houtje naar haar dagbesteding. Ramona geeft aan dat de cliënt en de begeleiding dit nooit hadden verwacht. “Dat vind ik zo mooi aan mijn werk, je kan iets uitproberen en soms maakt dat een wereld van verschil.”
Pillo
Een ander voorbeeld waar Ramona met veel enthousiasme over vertelt, is de Pillo. De Pillo (afgebeeld op de foto) is een kussen die als controller wordt gebruikt, waardoor cliënten met beperkte mobiliteit kunnen gamen. Deze technologie kan breed ingezet worden voor de cliënt. De Pillo kan worden gebruikt voor vermaak, beweging en activering, maar ook tegen onder- en overprikkeling. “Soms is het even zoeken wat nou ingezet kan worden voor meer kwaliteit van leven”, vertelt Ramona. “Daarom is het belangrijk dat dit soort technologiën worden ontwikkeld, die zorgen voor plezier.” Bij Esdégé-Reigersdaal hebben ze de Pillo in hun uitleensysteem, zodat er altijd eerst gekeken kan worden of het aansluit bij de cliënt. “Bij de inzet van de Pillo zie je niet altijd gelijk resultaat, daarom is het belangrijk om iemand écht de tijd te geven om het uit te proberen en meerdere keren aan te bieden.”
Stijgende populariteit
Het inzetten van zorgtechnologie is vandaag de dag veel normaler dan een paar jaar terug. “In het begin lieten we vooral zien wat zorgtechnologie is, nu ligt de focus vooral op wat zorgtechnologie iemand kan brengen.” Ramona geeft aan dat het belangrijk is om het gesprek aan te gaan met zorgpersoneel en cliënten en ze te wijzen op de toegevoegde waarde van zorgtechnologie. “Cliënten, ondersteuners en verwanten staan er steeds meer voor open en weten ons ook steeds vaker te vinden.”
Ramona zet zich graag in voor haar medemens. “Hierin deel ik de missie van Esdégé-Reigersdaal, namelijk: een waardevol bestaan creëren voor en met de mensen die wij ondersteunen. ”Om dit te bereiken is het belangrijk dat cliënten en begeleiders weten welke producten er zijn, wat de toegevoegde waarde hiervan kan zijn, en hoe ze dit moeten inzetten. “Ik hoop dat de succesverhalen en het enthousiasme van onze medewerkers anderen een zetje in de goede richting geven en hierdoor uiteindelijk meer mensen zorgtechnologie inzetten.”