Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie

Hulp bij implementeren en opschalen van je zorginnovatie

30 jul 2020artikel
Oudere man en jonge vrouw zitten samen te beeldbellen achter een laptop.

 Foto: Gustavo Fring (Pexels)

Wil je een zorginnovatie implementeren, maar weet je niet waar te beginnen? Of komt opschaling van je innovatie niet van de grond? Bij Zorg voor innoveren kun je hulp krijgen. Zorg voor innoveren is centraal aanspreekpunt én online vraagbaak voor iedereen die wil innoveren in de zorg. Sinds dit jaar verstrekt Zorg voor innoveren ook subsidies om een implementatie- of opschalingscoach in te huren. Een subsidiemogelijkheid om medewerkers op te leiden tot digicoach is in de maak.

Online vraagbaak

Wat is Zorg voor innoveren eigenlijk? Op die vraag geeft communicatieadviseur Danique van der Gaauw een kort en krachtig antwoord: “We zijn een online vraagbaak voor zorginnovatoren.” Zorg voor innoveren is bedoeld voor mensen die verder willen met een concrete zorginnovatie. “Dat kan een leverancier zijn die een innovatie bedacht heeft en zich afvraagt hoe hij het op de markt kan brengen. Of een zorgorganisatie die een innovatie heeft aangeschaft en deze wil implementeren.” Dat zijn heel verschillende vragen, maar Zorg voor innoveren heeft dan ook heel veel kennis, aldus Danique. “We vertegenwoordigen vijf overheidsorganisaties: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en ZonMw. Samen hebben we een brede kennis van het hele zorglandschap en een uitgebreid netwerk.”

Danique van der Gaauw via beeldbellen.

Foto: Beeldbellen met Danique van der Gaauw.

Kennisbank, vraag stellen en innovatiecafés

Sinds de oprichting in 2011 heeft Zorg voor innoveren drie taken: informeren, adviseren en verbinden. “We informeren via de website”, vertelt Danique. “In de kennisbank staat bijvoorbeeld informatie over het hele implementatieproces, ingedeeld op thema.” Maar mensen kunnen ook zelf vragen stellen. “Onze adviseurs denken graag mee. Ze beantwoorden de vragen of zorgen voor een doorverwijzing als ze er zelf niet uitkomen.” Daarnaast organiseert Zorg voor innoveren bijeenkomsten en innovatiecafés. Bedoeld om het netwerken te stimuleren. “Zodat mensen elkáár gaan helpen.”

Subsidie voor een coach bij implementatie of opschaling

Sinds dit jaar verstrekt Zorg voor innoveren voor het eerst ook subsidies. “Organisaties kunnen een subsidie van € 5.000 aanvragen voor een externe implementatiecoach of opschalingscoach”, vertelt programmamanager Maxime de Gooijer. “Want innovaties blijven nog te vaak op de plank liggen. Het is moeilijk om iets echt in de praktijk te brengen, als daarvoor de kennis en vaardigheden ontbreken.” De subsidie staat open voor zorgorganisaties én ontwikkelaars. Maar een ontwikkelaar moet dan wel samenwerken met een zorgorganisatie. De eerste ronde is inmiddels gesloten en was een groot succes. “De pot was sneller op dan voorzien. Er is dus grote behoefte aan dit soort ondersteuning.”

Maxime de Gooijer via beeldbellen.

Foto: Beeldbellen met Maxime de Gooijer.

Tweede ronde

Goed nieuws dus dat een tweede ronde op 1 september 2020 opent. Het ministerie van VWS heeft de oorspronkelijke pot van € 200.000 aangevuld met € 1 miljoen. En er komen volgend jaar nog 3 rondes. “Maar wacht niet tot de uiterste deadline met indienen”, zegt Maxime. “Want ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Bovendien sluit de ronde zodra het maximale budget is bereikt.”

Subsidie voor een digicoach

Ondertussen werkt Zorg voor innoveren aan een volgend subsidieprogramma, om medewerkers te trainen tot digicoach. Maxime: “Veel zorginnovaties zijn – voor een deel – digitaal. Maar vaak zijn lang niet alle medewerkers van een organisatie digitaal vaardig genoeg om daar goed mee te werken. Met de subsidie kunnen organisaties medewerkers opleiden tot digicoaches: zij helpen collega’s digitaal vaardiger te worden.” “Het doel van de subsidie is overigens niet alleen de training, maar ruimer”, vult Danique aan. “Digicoaches moeten ook vrij gepland kunnen worden, zodat ze echt tijd voor hun taak hebben. Want het mag natuurlijk niet zo zijn dat ze het bovenop hun gewone werk moeten doen. Dan is de kans groot dat de innovatie niet van de grond gaat komen. Ons doel is dat mensen er echt een succes van kunnen maken.”

Kijk voor meer informatie op zorgvoorinnoveren.nl. Zorg van Nu en Zorg voor innoveren zijn nauw met elkaar verbonden. Op Zorg van Nu vind je alle informatie over de zorgoplossingen: het ‘wat’. Zorg voor innoveren biedt de kennis over de implementatie: het ‘hoe’. Zie ook onze folder en webpagina over implementeren, met veel links naar de informatie van Zorg voor innoveren.

Gerelateerde blogs

Student van Deltion met cliënt van InteraktContour
  • Implementatie

Waarom studenten betrekken bij de implementatie van zorgtechnologie?

Studenten kunnen de duurzame inzet van technologie in de praktijk een enorme boost geven. Want studenten hebben tijd, zijn creatief en werken hard...

Lees meer
Implementatiecoach Myriam Limper aan tafel in overleg
  • Implementatie

Duurzaam innoveren met een implementatiecoach

Waarom zou je een implementatiecoach inschakelen? Omdat e-health meer is dan techniek. De organisatie en de manier van zorg verlenen moeten óók...

Lees meer
Esther Jacobs met sociale robot Tessa
  • Implementatie

8 criteria om een innovatie te doen slagen

Zorgorganisatie ZZG zorggroep heeft een overzichtelijk lijstje met acht criteria om van tevoren te bepalen of een innovatie bij hen kans van...

Lees meer