Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Innoveren met de Ideeënfabriek

30 okt 2020artikel
Zorgmedewerkers in gesprek en iemand toont een idee op een ipad aan anderen

Beeld: iStock

Medewerkers en bewoners van zorginstelling Schakelring kunnen met praktische vraagstukken aankloppen bij de Ideeënfabriek, een denktank voor creatieve oplossingen. “Als er geen bestaande innovatie is, bedenken we zelf iets”, zegt strategisch adviseur innovatie Heidi van Mierlo. Schakelring biedt zorg en ondersteuning aan ouderen thuis en in woonzorgcentra.

Budget voor innovatie

Innovatie is een van de vier pijlers van Schakelring. Sinds 2017 maakt de organisatie elk jaar een vast percentage van de omzet vrij voor innovatie. “We hebben een visie geformuleerd met een duidelijk doel”, vertelt Heidi. “Namelijk dat innovatie moet bijdragen aan het leven en genieten van bewoners. Of het werkplezier van onze medewerkers en vrijwilligers moet vergroten. Met de Ideeënfabriek brengen we dat in praktijk.”

Eén afgevaardigde per locatie

Elke locatie heeft minimaal één afgevaardigde in de Ideeënfabriek. Heidi: “De afgevaardigden hebben allemaal verschillende achtergronden, van fysiotherapeut tot vrijwilligerscoördinator en van psycholoog tot facilitair medewerker. Op hun ‘eigen’ locatie zijn ze ambassadeur en aanspreekpunt. Collega’s en bewoners die in de dagelijkse zorgpraktijk tegen knelpunten aanlopen, kunnen bij hen aankloppen. Deze knelpunten nemen de ambassadeurs mee naar de Ideeënfabriek.”

Tijd om met innovatie bezig te zijn

Elke ambassadeur heeft vier betaalde uren per week om aan innovatie te besteden, naast de vaste uren van zijn contract. “Zo geven we de ambassadeurs ruimte om mee te denken over hoe en waar we het innovatiebudget inzetten”, zegt Heidi. “We snoepen geen uren van de zorg af, want dan komt innovatie niet van de grond. De zorg komt al handen tekort.” Hoe ze de uren invullen, mogen de ambassadeurs zelf weten. “Een congres bezoeken, ’s avonds een podcast luisteren, het mag allemaal.”

Samen naar oplossingen zoeken

Eén keer per maand delen de ambassadeurs de knelpunten van hun locatie met elkaar in de Ideeënfabriek. Heidi: “We zoeken samen naar oplossingen, we voeden elkaar met ideeën. Vervolgens beleggen we de vraagstukken bij Vera, onze projectmedewerker innovatie, of bij een van de ambassadeurs. Stel dat er een bewoner is die heel slecht slaapt en alle bekende (technologische) hulpmiddelen werken niet. Dan gaat Vera of een van de ambassadeurs ermee aan de slag en komen we er in een latere bijeenkomst op terug.”

Bewezen technologie géén innovatie meer

Schakelring heeft veel ‘standaardoplossingen’ al in huis. “Tessa’s, robothondjes, medicijndispensers, tovertafels, robot Pepper, noem maar op. Dat vinden we ook geen innovatie meer, maar bewezen technologie. De meeste vraagstukken die wij krijgen, hebben iets anders nodig: een innovatie die nog geen gemeengoed is. En als zo’n innovatie er niet is, bedenken we zelf iets.” Daarvoor werkt de Ideeënfabriek samen met hogescholen, universiteiten en start-ups.

Product samen ontwikkelen

Met een student bedacht de Ideeënfabriek bijvoorbeeld een soort ‘grijper’ waarmee rolstoelgebruikers elke deur moeiteloos kunnen openen en sluiten. Nu zoekt Schakelring een partij die dit product op de markt wil brengen. “We zijn een (ouderen)zorginstelling, geen producent”, legt Heidi uit. “We zoeken een ondernemer die met ons de verdere ontwikkeling wil oppakken. Dat doen we vaker. We hebben al voor meerdere producten patent aangevraagd.”

Oplossingen voor de toekomst

Die samenwerking met externe partijen vindt Schakelring heel belangrijk. “We richten onze blik over de grenzen van onze eigen sector heen. Daar kunnen we veel van opsteken en andersom. We kunnen anderen helpen om hun producten verder te ontwikkelen.” Zoals met robots. “Als we de leveranciers nu helpen onderzoeken wat wel en niet werkt en wat ontbreekt, kunnen zij hun robots verfijnen. Zo hebben wij straks een robot die we gericht kunnen inzetten.”

De toekomst houdt de Ideeënfabriek sowieso bezig. “We bedenken niet alleen oplossingen voor het hier en nu. We denken ook na over de vergrijzing, langer thuis wonen en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Wat nu met het coronavirus overigens zeer actueel is. Hoe kunnen we dat als samenleving oplossen? Technologie en tijdbesparende innovaties kunnen daarin een rol spelen.”

Meer informatie over de Ideeënfabriek vind je op schakelring.nl. Vanaf 1 januari 2021 gaat Schakelring samen met Riethorst Stromenland en Volckaert verder onder de naam MIJZO. Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

Gerelateerde blogs

Vrijwilliger en patiënt in de Digituin
  • Implementatie bij zorginstelling

Het Bravis ziekenhuis op weg naar hybride zorg

Een toekomst waarin patiënten hun zorg niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis krijgen, maar ook daarbuiten. Het Bravis ziekenhuis werkt er...

Lees meer
Vrouw gebruikt thuis medicijnen app
  • Implementatie bij zorginstelling

Duurzaam innoveren in de zorg met propositie marketeers

Propositie marketeer Lowie te Dorsthorst zoekt (technologische) oplossingen voor knelpunten op de werkvloer. Om het succes van deze innovaties te...

Lees meer
Man zit in slim bed en kijkt op tablet
  • Implementatie bij zorginstelling

Zorgverzekeraar VGZ: denk na over opschaling van innovaties

Zorgverzekeraar VGZ wil met digitale oplossingen de zorg efficiënter, beter voor de patiënt en financieel gezonder maken. “Maar voor ons is een...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu

Zorgrobots voor dagstructuur

Geheugensteun, medicijnhulp en afspraakherinnering
Preventie & Veiligheid
oudere vrouw heeft knuffelkat op schoot

Knuffelkat. Beeld:  Tonny Presser

Robotkat om mee te knuffelen

Interactieve knuffelrobots als huisdier
Spel & Beweging
vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medicijndispenser Medido. Beeld: Tonny Presser

Slimme medicijndispensers

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
Zorgprofessional en bewoners met belevenistafel

De Belevenistafel

Spelen is weer even meedoen

Interactieve tafel voor plezier en uitdaging
Spel & Beweging
robot Zora doet oefening voor, twee ouderen op achtergrond doen het na

Robot Zora. Beeld: Hollandse Hoogte

Een zorgrobot die activeert en motiveert

Een moderne aanvulling op verzorgend personeel
Spel & Beweging