Meer aandacht voor patiënten dankzij Flexdokters

3 jun 2024
Vrouw zit op onderzoekstafel en kijkt de camera in

Nienke Reuvers , Foto: Zorg van Nu

“Ik kan mijn patiënten nu persoonlijk en met aandacht behandelen”, vertelt huisarts Nienke Reuvers over het werken met Flexdokters. Flexdokters is een non-profit coöperatie waar huisartsen zich bij aan kunnen sluiten en die ondersteuning geeft bij een bepaalde manier van werken. “Door de digitale systemen waarmee we tegenwoordig werken, is het werk overzichtelijker geworden”, legt Nienke uit. “Je haalt er heel veel stappen en ruis uit. Daardoor heb ik meer tijd voor patiënten.” 

Het grootste verschil tussen een gewone praktijk en een Flexdokterspraktijk is dat de patiënt altijd direct contact heeft met de huisarts zelf. “Er zit niemand tussen waaraan je eerst je verhaal moet doen of een vraagt stelt”, legt Nienke uit. “Dat komt meteen bij mij terecht, waardoor ik de patiënt ook gelijk kan helpen.” 

Keuzevrijheid van de patiënt

Nienke en haar collega’s kunnen op deze manier werken door de digitale ondersteuning die zij krijgen. “Op de website kunnen mensen gemakkelijk aangeven waarvoor zij een afspraak willen maken en deze in mijn agenda (of die van een andere arts) plannen”, vertelt Nienke. “Je kunt ons ook een e-mailconsult sturen. Dat is een berichtje waar je bijvoorbeeld een foto aan kunt toevoegen. Daarnaast kun je ons bellen en teruggebeld worden. Als dat handig is, kunnen we dan ook schakelen naar videobellen. Je kunt als patiënt ook gewoon langs komen en zelf zo'n afspraak zelf inplannen.” Het draait allemaal om de keuzevrijheid van de patiënt. 

In eigen tijd en vanuit huis

Ook patiënten merken verschil door de samenwerking met Flexdokters. Waar patiënt Joke bij haar oude huisarts eerst een afspraak moest maken via een assistente en voor een spreekuur lang moest reizen en wachten, kan zij nu op haar eigen tijd een telefonische afspraak met haar eigen huisarts plannen. “Ik kan lekker vanuit huis mijn afspraken regelen. Ook reageren ze altijd heel snel. Het gaat zo makkelijk. Ik vind het een groot voordeel”, vertelt Joke tevreden. Ook bij een fysieke afspraak, ervaart zij het contact met de huisarts als heel ontspannen: “Ik heb altijd het gevoel dat ik alle tijd heb om mijn verhaal te doen.” 

Voor Nienke is er dan ook geen weg meer terug naar een traditionele praktijk. Haar overtuiging is duidelijk: "Door deze manier van werken met zorgtechnologie heb ik meer flexibiliteit, kan ik efficiënter werken en patiënten beter helpen.” 

Meer weten over zorginnovaties in de huisartsenpraktijk? Bekijk de pagina Huisartsenpraktijk en Apotheek

Meer blogs over