Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Nieuw zorgproces inrichten rond je innovatie

30 aug 2020artikel
Tom Faber van het CCC tijdens een hackathon

Foto: Tom Faber (midden) tijdens een hackathon van het CCC.

Het is een valkuil waar veel mensen intrappen: beginnen met en denken vanuit een innovatie. Het Connected Care Center (CCC) van Isala – dat ziekenhuiszorg op afstand stimuleert – doet het anders. Samen met de zorgprofessionals kijken de medewerkers eerst welke slimme oplossingen van waarde kunnen zijn. En vervolgens bereiden ze het nieuwe zorgproces zorgvuldig voor. Programmamanager Tom Faber: “Als je dat niet doet, is de kans groot dat een innovatie niet verder komt dan de pilotfase.”

Breng eerst het oude zorgproces in kaart

“Toen wij net begonnen met het Connected Care Center (CCC) waren we vooral bezig e-healthtoepassingen aan te sluiten op bestaande zorgprocessen en te kijken hoe dat werkte”, vertelt Tom. “Maar we kwamen er al snel achter dat dat niet de manier is.” Het CCC bestaat sinds begin 2019. Het doel is: ziekenhuiszorg stimuleren waarvoor een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. De patiënt kan gewoon thuis in de vertrouwde omgeving blijven. Volgens Isala is dat de toekomst. Daar zijn natuurlijk slimme zorgoplossingen bij nodig. “Maar”, waarschuwt Tom, “mensen willen vaak te snel middelen inzetten. Ze vergeten dan over het doel van een innovatie na te denken. Daarom brengen wij nu altijd eerst het bestaande zorgproces in kaart, vanuit patiëntperspectief. Daarvoor gaan we in gesprek met de betrokken artsen en verpleegkundigen.”

Bepaal dan pas welke slimme zorgoplossingen nodig zijn

Pas als je het zorgproces kent, kun je zien wat er nodig is en welke slimme oplossingen daarbij passen, aldus Tom. “Dat kan bijvoorbeeld een slimme pleister zijn, maar ook een digitale coach of telemonitoring. Het moet iets zijn waarvan we verwachten dat het de zorg beter en efficiënter maakt. En wat prettiger is voor de patiënt.” Ook hiervoor gaat het CCC in gesprek met de artsen en verpleegkundigen. Het is daarbij handig als de betrokken CCC-medewerker zowel de zorgkant als de techniek goed kent. En de dialoog daarover weet aan te gaan. “Die dialoog ontstaat overigens meestal vanzelf als je goed luistert.”

Richt een nieuw zorgproces in en organiseer wat nodig is

Als de oplossingen gekozen zijn, brengt het CCC ook het ‘nieuwe’ zorgproces in kaart. “We stellen samen met alle betrokkenen vast wat de gevolgen zijn van de nieuwe werkwijze: wat betekent het voor de mensen – patiënten én zorgverleners – en voor de organisatie?”, vertelt Tom. “En dat gaat van herinrichting van poliprocessen en protocollen aanpassen tot nieuwe registratiecodes en een gesprek met de zorgverzekeraar over de vergoeding. Al deze dingen regelen we zoveel mogelijk van tevoren. Als je dat niet doet, is de kans groot dat de innovatie niet verder komt dan de pilotfase.”

Voorbeeld van nieuwe zorgproces Isala

Voorbeeld uit de praktijk: MS-zorg thuis

Voor MS-patiënten richtte het CCC onlangs met een neuroloog en het afdelingsteam een nieuw zorgproces in. Na de beginfase van diagnostiek, begeleiding en het opstarten van de medicatie, vindt alle zorg verder thuis plaats. MS-patiënten beeldbellen met de verpleegkundige en meten zelf hun bloedwaarden. Tom: “De betrokken neuroloog is al jarenlang enthousiast voorstander van MS-zorg thuis. Het team is heel gemotiveerd om dit initiatief te laten slagen. Dat is geweldig.”

Laat zien wat je doet en meet de effecten

Wat de effecten van de ‘connected care’ precies zijn, is nu nog niet bekend. “Het is goed mogelijk dat er meer tijd ontstaat voor de behandeling van complexe patiënten”, zegt Tom. “En dat de kwaliteit van leven van chronische patiënten toeneemt door continue monitoring en minder ziekenhuisbezoeken.” Toch waarschuwt hij voor tegenstrijdige belangen. “Het is ook mogelijk dat de werkdruk van artsen flink toeneemt omdat ‘makkelijke’ patiënten niet meer op consult komen. En misschien gaan ziekenhuis en artsen omzet verliezen. Of zijn er minder artsen nodig en meer verpleegkundig specialisten. Dit vinden we best een beetje spannend. Daarom zijn we heel open over wat we doen en meten we de effecten van de zorg thuis. Zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.”

Volgens Isala kunnen verschillende onderdelen van een behandeling gewoon thuis plaatsvinden. Het CCC onderscheidt drie diensten: educatie & zelfmanagement, monitoring en Isala @home. Voorbeelden van connected care zijn telemonitoring, online consult, online controlegesprekken en huisbezoeken door een gespecialiseerd verpleegkundige (Isala @home).

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

 

Gerelateerde blogs

Cliënt en medewerker gebruiken beeldtechnologie
  • Implementatie bij zorginstelling

Duurzaam innoveren in de zorg met propositie marketeers

Propositie marketeer Lowie te Dorsthorst zoekt (technologische) oplossingen voor knelpunten op de werkvloer. Om het succes van deze innovaties te...

Lees meer
Zinnige zorg: overleg tussen zorgverleners
  • Implementatie bij zorginstelling

Zorgverzekeraar VGZ: denk na over opschaling van innovaties

Zorgverzekeraar VGZ wil met digitale oplossingen de zorg efficiënter, beter voor de patiënt en financieel gezonder maken. “Maar voor ons is een...

Lees meer
Staande zwangere vrouw met VR-bril
  • Implementatie bij zorginstelling

Van zorginnovatie tot basispakket: een praktijkvoorbeeld

Hoe wordt een innovatie onderdeel van het verzekerd pakket? “Leer eerst het Nederlandse zorgstelsel en de wet- en regelgeving goed kennen”, zegt...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

vrouw herstelt van operatie met ikherstel app en software

Ikherstelapp en software

Sneller herstellen na een operatie of opname

Fit blijven met online begeleiding
Behandeling & Verzorging
Slimme pleister op iemands borst en een hand houdt telefoon met bijbehorende app vast

Slimme pleister van Sensium

Slimme pleister met sensoren

Vitale functies meten op afstand
Monitoring & Controle
Vrouw staat met mobiele telefoon

BeterDichtbij. Beeld: Meinke Bogaerts

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch
Een hand houdt een smartphone vast met daarop MS Sherpa-app

MS Sherpa app. Beeld: Orikami

Manage de pieken en dalen met een MS app

MS-verloop meten met een app
Monitoring & Controle