• Implementatie bij zorginstelling

Nieuw zorgproces inrichten rond je innovatie

30 aug 2020 artikel
Tom Faber van het CCC tijdens een hackathon

Foto: Tom Faber (midden) tijdens een hackathon van het CCC.

Het is een valkuil waar veel mensen intrappen: beginnen met en denken vanuit een innovatie. Het Connected Care Center (CCC) van Isala – dat ziekenhuiszorg op afstand stimuleert – doet het anders. Samen met de zorgprofessionals kijken de medewerkers eerst welke slimme oplossingen van waarde kunnen zijn. En vervolgens bereiden ze het nieuwe zorgproces zorgvuldig voor. Programmamanager Tom Faber: “Als je dat niet doet, is de kans groot dat een innovatie niet verder komt dan de pilotfase.”

Breng eerst het oude zorgproces in kaart

“Toen wij net begonnen met het Connected Care Center (CCC) waren we vooral bezig e-healthtoepassingen aan te sluiten op bestaande zorgprocessen en te kijken hoe dat werkte”, vertelt Tom. “Maar we kwamen er al snel achter dat dat niet de manier is.” Het CCC bestaat sinds begin 2019. Het doel is: ziekenhuiszorg stimuleren waarvoor een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. De patiënt kan gewoon thuis in de vertrouwde omgeving blijven. Volgens Isala is dat de toekomst. Daar zijn natuurlijk slimme zorgoplossingen bij nodig. “Maar”, waarschuwt Tom, “mensen willen vaak te snel middelen inzetten. Ze vergeten dan over het doel van een innovatie na te denken. Daarom brengen wij nu altijd eerst het bestaande zorgproces in kaart, vanuit patiëntperspectief. Daarvoor gaan we in gesprek met de betrokken artsen en verpleegkundigen.”

Bepaal dan pas welke slimme zorgoplossingen nodig zijn

Pas als je het zorgproces kent, kun je zien wat er nodig is en welke slimme oplossingen daarbij passen, aldus Tom. “Dat kan bijvoorbeeld een slimme pleister zijn, maar ook een digitale coach of telemonitoring. Het moet iets zijn waarvan we verwachten dat het de zorg beter en efficiënter maakt. En wat prettiger is voor de patiënt.” Ook hiervoor gaat het CCC in gesprek met de artsen en verpleegkundigen. Het is daarbij handig als de betrokken CCC-medewerker zowel de zorgkant als de techniek goed kent. En de dialoog daarover weet aan te gaan. “Die dialoog ontstaat overigens meestal vanzelf als je goed luistert.”

Richt een nieuw zorgproces in en organiseer wat nodig is

Als de oplossingen gekozen zijn, brengt het CCC ook het ‘nieuwe’ zorgproces in kaart. “We stellen samen met alle betrokkenen vast wat de gevolgen zijn van de nieuwe werkwijze: wat betekent het voor de mensen – patiënten én zorgverleners – en voor de organisatie?”, vertelt Tom. “En dat gaat van herinrichting van poliprocessen en protocollen aanpassen tot nieuwe registratiecodes en een gesprek met de zorgverzekeraar over de vergoeding. Al deze dingen regelen we zoveel mogelijk van tevoren. Als je dat niet doet, is de kans groot dat de innovatie niet verder komt dan de pilotfase.”

Voorbeeld van nieuwe zorgproces Isala

Voorbeeld uit de praktijk: MS-zorg thuis

Voor MS-patiënten richtte het CCC onlangs met een neuroloog en het afdelingsteam een nieuw zorgproces in. Na de beginfase van diagnostiek, begeleiding en het opstarten van de medicatie, vindt alle zorg verder thuis plaats. MS-patiënten beeldbellen met de verpleegkundige en meten zelf hun bloedwaarden. Tom: “De betrokken neuroloog is al jarenlang enthousiast voorstander van MS-zorg thuis. Het team is heel gemotiveerd om dit initiatief te laten slagen. Dat is geweldig.”

Laat zien wat je doet en meet de effecten

Wat de effecten van de ‘connected care’ precies zijn, is nu nog niet bekend. “Het is goed mogelijk dat er meer tijd ontstaat voor de behandeling van complexe patiënten”, zegt Tom. “En dat de kwaliteit van leven van chronische patiënten toeneemt door continue monitoring en minder ziekenhuisbezoeken.” Toch waarschuwt hij voor tegenstrijdige belangen. “Het is ook mogelijk dat de werkdruk van artsen flink toeneemt omdat ‘makkelijke’ patiënten niet meer op consult komen. En misschien gaan ziekenhuis en artsen omzet verliezen. Of zijn er minder artsen nodig en meer verpleegkundig specialisten. Dit vinden we best een beetje spannend. Daarom zijn we heel open over wat we doen en meten we de effecten van de zorg thuis. Zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.”

Volgens Isala kunnen verschillende onderdelen van een behandeling gewoon thuis plaatsvinden. Het CCC onderscheidt drie diensten: educatie & zelfmanagement, monitoring en Isala @home. Voorbeelden van connected care zijn telemonitoring, online consult, online controlegesprekken en huisbezoeken door een gespecialiseerd verpleegkundige (Isala @home).

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

 

Gerelateerde blogs

Speeddaten in de wasstraat om innovaties te versnellen

  • Implementatie bij zorginstelling

Innoveren om de zorg beter of efficiënter te maken geeft energie. Maar om een innovatie écht verder te helpen is méér nodig. Weten aan welke...

Lees meer over Speeddaten in de wasstraat om innovaties te versnellen

Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

  • Implementatie bij zorginstelling

In het Verbeterlab van Conforte Innovatielab leren zorgmedewerkers hoe ze zelf kunnen veranderen en innoveren. Die verandervaardigheden zijn hard...

Lees meer over Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

Samen zorgen voor de zorg van morgen

  • Implementatie bij zorginstelling

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer over Samen zorgen voor de zorg van morgen