• Gebruik van zorginnovaties

Ook op kantoor 250 stappen per uur

4 feb 2019 artikel
Silvia met haar fitbit in de hal

Foto: VWS.

Een fitness tracker geeft je inzicht in je gezondheid en hoeveel je beweegt. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt meer gaat bewegen? Stel dat je een baan hebt waarbij je veel stil zit? Silvia Koerhuis, beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vertelt over haar ervaringen.

Sinds ik een stappenteller om mijn pols draag, ben ik absoluut meer gaan lopen. Ik weet hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en ik ben sportief. Maar omdat ik iedere dag zoveel uur achter mijn bureau doorbreng, merkte ik dat ik lang niet genoeg bewoog. Dat is veranderd dankzij mijn stappenteller.

Ik heb eerst een tijdje de stappenteller op mijn mobiel gebruikt, maar daar heb je weinig aan. Daarom heb ik nu een horlogemodel. Het is een mooi, smal model, want ik wil geen groot apparaat om mijn pols. Ik kan hier verschillende doelen instellen. De belangrijkste voor op kantoor: minstens 250 stappen per uur tussen 8 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Haal ik dat niet, dan voel ik hem trillen aan het eind van het uur en dan loop ik even een rondje. Zonder die herinnering doe je dat toch niet.

vinger ligt op smartwatch om de hartslag te meten

De stappenteller meet naast beweging ook mijn hartslag, hoe lang en diep ik slaap, en hoeveel calorieën ik verbrand. Ik ben gek op dat soort feitjes en statistieken. Daarom vind ik het leuk om ook inzicht in mijn slaappatroon te hebben.

Een risico, in ieder geval voor mij, is dat ik me te veel focus op mijn stappenteller. Je doelen halen is goed, maar ook ik vraag me wel eens af of het nuttig is om vlak voor het slapengaan nog twee rondjes door mijn huis te lopen om de 10.000 stappen te halen... Niettemin, voor mij werkt het heel motiverend en ik zou echt niet meer zonder willen.

Gerelateerde blogs

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

  • Gebruik van zorginnovaties

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...

Lees meer over 6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

  • Gebruik van zorginnovaties

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...

Lees meer over 6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

  • Gebruik van zorginnovaties

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer over “Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Gerelateerde zorginnovaties

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven Monitoring & Controle Spel & Beweging