Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Ook op kantoor 250 stappen per uur

4 feb 2019artikel
Silvia met haar fitbit in de hal

Foto: VWS.

Een fitness tracker geeft je inzicht in je gezondheid en hoeveel je beweegt. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt meer gaat bewegen? Stel dat je een baan hebt waarbij je veel stil zit? Silvia Koerhuis, beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vertelt over haar ervaringen.

Sinds ik een stappenteller om mijn pols draag, ben ik absoluut meer gaan lopen. Ik weet hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en ik ben sportief. Maar omdat ik iedere dag zoveel uur achter mijn bureau doorbreng, merkte ik dat ik lang niet genoeg bewoog. Dat is veranderd dankzij mijn stappenteller.

Ik heb eerst een tijdje de stappenteller op mijn mobiel gebruikt, maar daar heb je weinig aan. Daarom heb ik nu een horlogemodel. Het is een mooi, smal model, want ik wil geen groot apparaat om mijn pols. Ik kan hier verschillende doelen instellen. De belangrijkste voor op kantoor: minstens 250 stappen per uur tussen 8 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Haal ik dat niet, dan voel ik hem trillen aan het eind van het uur en dan loop ik even een rondje. Zonder die herinnering doe je dat toch niet.

vinger ligt op smartwatch om de hartslag te meten

De stappenteller meet naast beweging ook mijn hartslag, hoe lang en diep ik slaap, en hoeveel calorieën ik verbrand. Ik ben gek op dat soort feitjes en statistieken. Daarom vind ik het leuk om ook inzicht in mijn slaappatroon te hebben.

Een risico, in ieder geval voor mij, is dat ik me te veel focus op mijn stappenteller. Je doelen halen is goed, maar ook ik vraag me wel eens af of het nuttig is om vlak voor het slapengaan nog twee rondjes door mijn huis te lopen om de 10.000 stappen te halen... Niettemin, voor mij werkt het heel motiverend en ik zou echt niet meer zonder willen.

Gerelateerde blogs

Bart Snijders in de oefenzaal
  • Gebruik van zorginnovaties

Tijdwinst, een beter consult en efficiëntere behandeling

Digitale zorg heeft veel potentie in de medisch specialistische revalidatie, zegt Bart Snijders. Hij is programmamanager kind- en jeugdrevalidatie...

Lees meer
Tamara Jonker
  • Gebruik van zorginnovaties

Zo kun je innovaties makkelijker van elkaar overnemen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, Máxima MC, Rijnstate en Zuyderland Medisch Centrum...

Lees meer
Huisarts Marieke Bouwland
  • Gebruik van zorginnovaties

Zo werkt het e-consult in de huisartsenpraktijk

Marieke Bouwland is huisarts in Rotterdam. Samen met haar collega-huisarts runt ze een middelgrote praktijk. COVID en de verplichting om patiënten...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Stappenteller aan pols

Pedometer. Beeld: Therealnani

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven