“Patiënten vertellen me vaak: ik voel me zo veilig. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen”

19 aug 2024

Als verpleegkundig consulent en projectleider op het Monitoringscentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) houdt Meike Haarbosch zich de hele dag bezig met zorgtechnologie. Meike heeft in het ziekenhuis namelijk twee rollen. Als verpleegkundige zet ze thuismonitoring in de praktijk in en als projectleider ondersteunt ze achter de schermen bij de ontwikkeling van nieuwe programma’s om de komende jaren thuismonitoring bij steeds meer ziektes in te zetten. Samen met haar collega’s monitort ze momenteel al meer dan 4.000 patiënten met bijvoorbeeld hartfalen, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of COPD.

Via de Thuismeten app zien de patiënten welke metingen ze moeten insturen, zoals hun bloeddruk, pijnscore en gewicht. Als deze metingen afwijkende waarden geven, krijgen Meike en haar collega’s van het Monitoringscentrum een melding. Daardoor kunnen ze eerder signaleren of de gezondheid van de patiënt achteruitgaat. Samen met de patiënt, verpleegkundigen en specialisten bepalen ze vervolgens wat er nodig is. Een afspraak met de specialist? Coaching? Andere medicatie? Of juist de bevestiging dat alles goed gaat? “Voor zowel patiënten, als zorgprofessionals heeft dit veel voordelen. Met thuismonitoring willen we de patiënt meer regie geven. Doordat we patiënten meer informatie, advies en inzicht in hun gezondheid geven, bevorderen we hun gezondheidsvaardigheden. Daardoor volgen zij onze medicatie- en leefstijladviezen beter op. Dit helpt complicaties te voorkomen en vermindert het aantal spoedbezoeken en opnames in het ziekenhuis.”

Een veilig gevoel

Op het Monitoringscentrum doen Meike en haar collega’s meer dan alleen het monitoren van fysieke klachten. Ze vragen ook regelmatig naar mentale klachten, zoals somberheid of angst. “Dat is belangrijk bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een hersenbloeding. Mensen zijn na behandeling dan vaak binnen 24 uur weer thuis. Ze krijgen uitvalsklachten of hebben moeite met spreken. Het herstel hiervan is ingrijpend. Dankzij thuismonitoring is er altijd iemand waarmee de patiënt of mantelzorger direct contact kan krijgen. Veel van ons werk bij het Monitoringscentrum gaat dan ook om het voeren van motiverende gesprekken of geruststelling bieden in de herstelperiode. Patiënten ervaren dit als heel prettig. Ze vertellen me vaak dat ze zich zo veilig voelen. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen.”

Bredere inzet van thuismonitoring

Naast haar werk als verpleegkundig consulent op het JBZ, werkt Meike als projectleider op het Monitoringscentrum samen met andere zorgverleners om thuismonitoring zowel binnen het ziekenhuis, als in de regio Den Bosch verder te ontwikkelen. Ook speelt ze een rol in het uitrollen van thuismonitoring voor patiënten van huisartsen in de regio. Inmiddels zijn daar ruim 600 patiënten met hypertensie, COPD of astma bij aangesloten. “Met onder andere de eerder opgedane ervaringen met thuismonitoring ontwikkelen we nieuwe thuismonitoringsprogramma’s voor aandoeningen waarbij deze technologie ook een uitkomst zou kunnen bieden. In het begin was dat wel spannend. Je geeft veel regie aan patiënten en denkt meer vanuit wat zij wensen. Als we namelijk in de metingen van een patiënt niets bijzonders zien, vragen we ook weleens: heb jij zelf behoefte aan een afspraak? Als dat niet zo is, kan een controleafspraak bijvoorbeeld komen te vervallen. Wel merk ik dat veel specialisten echt zin hebben om aan de slag te gaan met thuismonitoring. Ze kloppen steeds vaker zelf bij ons aan, omdat ze ook bij hun eigen specialisme thuismonitoring willen gaan inzetten.”

Verplaatsen in de wens van de patiënt

“In allebei mijn rollen in het ziekenhuis probeer ik me te verplaatsen in de behoeften van de patiënt. Dat heeft mijn enthousiasme voor zorgtechnologie aangewakkerd. Als verpleegkundige dacht ik al vaak: hoe vergaat het mijn patiënten als ze weer thuis zijn? Ik vind het belangrijk dat zij dan niet in een zwart gat vallen. Thuismonitoring kan daarbij een grote rol spelen. Dankzij thuismonitoring kunnen we patiënten op een toegankelijke manier voorzien van medische informatie, leefstijladviezen en een plek om vragen te stellen. We ondersteunen, adviseren en coachen de patiënten in hun ziekte of bij hun herstel. Maar we geven patiënten ook meer controle over hun zorg en inzicht in hun eigen gezondheid. Als ze bijvoorbeeld hun bloeddruk of gewicht invullen in de Thuismeten app, kunnen ze de informatie in de app ook gebruiken om zelf te besluiten hun eet- of bewegingspatroon aan te passen. Dankzij deze zorgtechnologie kan ik een veilig gevoel bieden als de patiënt thuis is én laagdrempelig de zorg bieden waar de patiënt behoefte aan heeft. Dat is heel belangrijk voor mij als verpleegkundige.”