Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Samen innoveren is sneller innoveren

30 mrt 2021artikel
Zorgverlener gebruikt Smart Glass bij het onderzoeken van hand van een mevrouw.

Foto: Anders Werken in de Zorg.

Hoe doe je dat, samenwerken met andere zorgorganisaties? Nils van de Reijt geeft een paar duidelijke spelregels: leer elkaar kennen, houd het simpel, zet je deuren open en begin gewoon. Hij is projectleider bij Anders Werken in de Zorg, een samenwerkingsverband van 13 ouderenzorgorganisatie in West-Brabant. Het samenwerkingsverband is gericht op het opschalen van de inzet van zorgtechnologie in verpleeghuizen.

Begin gewoon en leer al doende

Anders Werken in de Zorg is in 2019 gestart door tanteLouise in Bergen op Zoom. En heeft er direct de vaart in gezet. Nils: “We zijn niet eerst uitgebreid gaan nadenken hoe of wat. Natuurlijk hebben we een goede programma-aanpak gemaakt. Maar die aanpak is actiegericht, oftewel al doende leren. Dat betekent dat we proberen, vallen, opstaan en leren. Gewoon beginnen dus, daar pluk je sneller de vruchten van.” Dat het werkt, onderbouwt Nils met voorbeelden: na drie jaar samenwerken gebruiken elf organisaties Smart Glasses, werken acht organisaties met slim incontinentiemateriaal en hebben twaalf organisaties de Wolk heupairbag in gebruik.

Eén deelnemer doet ervaring op

De opzet van Anders Werken in de Zorg is eenvoudig: één deelnemer doet ervaring op met een innovatie en onderzoekt het effect. Zijn de resultaten veelbelovend? Dan kunnen de andere deelnemende organisaties de innovatie ook gaan gebruiken. Niet via een pilot, maar gewoon direct implementeren en opschalen. Financiering komt uit de ‘transitiemiddelen’, het extra geld voor kwaliteit dat het ministerie van VWS beschikbaar heeft gesteld. En de organisaties helpen elkaar. “Het kan natuurlijk gebeuren dat een veelbelovende innovatie bij een andere organisatie minder goed werkt”, zegt Nils. “Dan is het zaak niet meteen de technologie af te schrijven. Elders werkt het immers wél. Het is logischer om te kijken wat er anders is bij jou. Werkt de wifi misschien niet goed genoeg? En check vooral ook even bij de organisatie die als eerste ervaring opdeed met de technologie. Misschien zijn zij in het begin tegen dezelfde problemen aangelopen en is de oplossing dus al voorhanden.”

Werkplaatsen voor samenwerking

De belangrijkste spelregel van Nils is: ontmoet elkaar, spreek elkaar, leer elkaar kennen. “Maak er geen samenwerking op papier van. Geen enkele samenwerking kan slagen zonder echte verbindingen en relaties. Het is gemakkelijker om over de schutting te kijken als je elkaar kent.” Anders Werken in de Zorg organiseert vanaf het begin werkplaatsen. Dat zijn – bij voorkeur fysieke – bijeenkomsten waar deelnemers hun kennis en ervaring inbrengen. Vóór corona vonden de werkplaatsen om de beurt plaats bij een van de deelnemers. Nu zijn ze digitaal.

Commitment en noodzaak om te delen

En ‘last but not least’: elke organisatie die zich bij het netwerk aansluit, gaat een commitment aan. Namelijk dat ze hun deuren openzetten en hun ervaring, kennis en succesvolle toepassingen delen. Nils: “Ik denk dat iedere ouderenzorgorganisatie zo langzamerhand inziet dat dit pure noodzaak is. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, moeten we de zorg efficiënter, beter en minder belastend voor zorgmedewerkers maken. Met slimme technologische oplossingen.”

Voordelen van kleine én grote organisaties

Dat organisaties van elkaar verschillen maakt daarbij niet uit. Er zijn grote en kleine organisaties, koplopers en volgers. “Kleine organisaties hebben vaak geen capaciteit voor projectleiders en pilots. Zij benutten het netwerk vooral om van ‘de koplopers’ te horen welke innovaties er zijn.” Voor grote organisaties zijn ‘de kleintjes’ juist interessant omdat zij er vaak snel in slagen een innovatie op te schalen. “Kleine organisaties hebben minder locaties, kortere lijnen, ze kennen elkaar. Dat schaalt makkelijker op. Zo krijg je snel inzicht in het effect van een innovatie organisatiebreed. Daar kunnen grotere organisaties hun voordeel mee doen. Zo heeft iedereen in het netwerk een eigen belangrijke bijdrage.”

Kijk voor meer informatie en voor de aanpak op anderswerkenindezorg.nl. Handig als je zelf ook in de regio wilt samenwerken. Inmiddels zijn ook Anders Werken in de Zorg Friesland en Anders Werken in de Zorg Zeeland actief. Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

Gerelateerde blogs

Linda Konijn met zorginnovaties
  • Implementatie bij zorginstelling

De eHealth wijkverpleegkundige als inspirator en verbinder

Als eHealth wijkverpleegkundige bij Evean houdt Linda Konijn zich volledig bezig met de inzet en het gebruik van zorgtechnologie. Samen met haar...

Lees meer
Vrijwilliger en patiënt in de Digituin
  • Implementatie bij zorginstelling

Het Bravis ziekenhuis op weg naar hybride zorg

Een toekomst waarin patiënten hun zorg niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis krijgen, maar ook daarbuiten. Het Bravis ziekenhuis werkt er...

Lees meer
Vrouw gebruikt thuis medicijnen app
  • Implementatie bij zorginstelling

Duurzaam innoveren in de zorg met propositie marketeers

Propositie marketeer Lowie te Dorsthorst zoekt (technologische) oplossingen voor knelpunten op de werkvloer. Om het succes van deze innovaties te...

Lees meer