Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Samen met een leverancier innoveren

15 jan 2021artikel
Henk Herman Nap met sociale robot Tessa

Foto: Henk Herman Nap 

“Als je iets met technologie wilt bereiken in je organisatie, moet je samenwerken met een leverancier”, zegt Henk Herman Nap, senior onderzoeker bij Vilans. Dus niet maanden een programma van eisen schrijven en daar vervolgens een leverancier bij zoeken. “Zo’n traject zit innovatie eigenlijk in de weg.” Hij raadt aan het proces open in te gaan, sámen met de leverancier.

Stel er is een marktklaar product – een ‘augmented reality’-bril voor dubbele medicatiecontrole bijvoorbeeld – maar helemaal ‘volwassen’ is het nog niet. “De technologie werkt, maar er zijn nog verbeterpunten”, legt Henk Herman uit. “Heb je interesse in het product? Dan is co-creatie een goed idee.” Daarmee bedoelt hij een samenwerking tussen zorgorganisatie, leverancier en – wanneer de partijen dat willen – onderzoekers van Vilans. 

Samen gebruikmaken van technologie

Het project Anders Werken in de Zorg doet dit al. Met succes. Op initiatief van tanteLouise werkt een aantal innovatieve organisaties in de ouderenzorg samen. Enkele deelnemers testen de technologie, als het nodig is doet de leverancier aanpassingen en vervolgens kunnen ook de andere organisaties de innovatie inzetten. Slim gebruikmaken van elkaars ervaringen dus, terwijl de leverancier nauw betrokken is. Gedurende het project kijken de onderzoekers van Vilans naar de meerwaarde van de technologie, voor cliënt én organisatie.

Win-win voor organisatie en leverancier

Henk Herman omschrijft het als een samenspel dat soms best spannend is. “Je moet eerlijk zijn tegenover elkaar. Als iets niet werkt, geef je dat terug. Op deze manier kan de leverancier zijn product verbeteren. Het is echt win-win. Want de organisatie krijgt een product dat aansluit bij de praktijk en gebruikersvriendelijk is. Je voorkomt dat een leverancier blijft ‘hangen’ in zijn oude product.”

Geen programma’s van eisen meer

Eerder was Vilans vaak betrokken bij leverancierskeuzetrajecten. “Maar dat doen we nu niet meer”, zegt Henk Herman. “Onze ervaring was dat die trajecten niet zo flexibel zijn. Je bent maanden bezig met een programma van eisen en dan blijkt dat leveranciers daar nog niet aan kunnen voldoen. Met als gevolg dat je een B-keuze maakt. Dat soort trajecten zitten innovatie eigenlijk in de weg.” Liever gaat hij het proces open in: klein beginnen en vervolgens in co-creatie met leveranciers de innovatie doorontwikkelen.

Ook bij fabrikanten een kentering

Niet alleen organisaties voelen steeds meer voor deze aanpak, ook leveranciers begrijpen dat het voordelen biedt. “En minstens zo belangrijk: de fabrikanten van de hardware zien ook in dat het anders moet”, aldus Henk Herman. “De hardware komt vaak uit China. Tot voor kort konden leveranciers alleen grote aantallen van een product afnemen. Maar we zien nu ook in China een kentering, dat innovatie niet zo werkt. Dat je klein moet beginnen en een product vervolgens moet aanpassen.”

Bijzondere innovaties

En dan kun je tot bijzondere innovaties komen. Zoals de FreeWalker, een app voor dynamische leefcirkels voor mensen met dementie, ontwikkeld met tanteLouise en een leverancier binnen het Europese AAL-project. En dat innovatie niet altijd ‘nieuw’ hoeft te zijn, bewijst de combinatie van sociale robot Tessa en Sensara. “Met de sensoren van Sensara maken we de robot slimmer”, vertelt Henk Herman. “De sensoren houden het gedrag van iemand bij. Daardoor kan de robot context-relevante berichtjes sturen. Bijvoorbeeld als iemand nog niet gegeten heeft of al een paar dagen niet buiten is geweest.”

Eén voorwaarde: betrokkenheid en toewijding

Om samen te werken met een leverancier hoef je volgens Henk Herman eigenlijk maar aan één voorwaarde te voldoen: betrokkenheid en toewijding. Een leverancier geeft daarmee aan dat hij meerwaarde ziet in jouw ideeën. Jij als organisatie belooft de eerste afnemer te zijn als het product voldoet en klopt.”

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie. Kijk op vilans.nl voor de ondersteuning die Vilans biedt en voor hun onderzoek naar Anders Werken in de Zorg.

Gerelateerde blogs

Linda Konijn met zorginnovaties
  • Implementatie bij zorginstelling

De eHealth wijkverpleegkundige als inspirator en verbinder

Als eHealth wijkverpleegkundige bij Evean houdt Linda Konijn zich volledig bezig met de inzet en het gebruik van zorgtechnologie. Samen met haar...

Lees meer
Vrijwilliger en patiënt in de Digituin
  • Implementatie bij zorginstelling

Het Bravis ziekenhuis op weg naar hybride zorg

Een toekomst waarin patiënten hun zorg niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis krijgen, maar ook daarbuiten. Het Bravis ziekenhuis werkt er...

Lees meer
Vrouw gebruikt thuis medicijnen app
  • Implementatie bij zorginstelling

Duurzaam innoveren in de zorg met propositie marketeers

Propositie marketeer Lowie te Dorsthorst zoekt (technologische) oplossingen voor knelpunten op de werkvloer. Om het succes van deze innovaties te...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopend.

MediCheck. Beeld: Pharmasee. 

ETDR en medicatie controle app

Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle
Monitoring & Controle
Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu

Zorgrobots voor dagstructuur

Geheugensteun, medicijnhulp en afspraakherinnering
Preventie & Veiligheid
Man doet deur open en heeft leefstijlsensor naast deur

Beeld: iStock

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle