Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie

Samen met een leverancier innoveren

15 jan 2021artikel
Henk Herman Nap met sociale robot Tessa

Foto: Henk Herman Nap 

“Als je iets met technologie wilt bereiken in je organisatie, moet je samenwerken met een leverancier”, zegt Henk Herman Nap, senior onderzoeker bij Vilans. Dus niet maanden een programma van eisen schrijven en daar vervolgens een leverancier bij zoeken. “Zo’n traject zit innovatie eigenlijk in de weg.” Hij raadt aan het proces open in te gaan, sámen met de leverancier.

Stel er is een marktklaar product – een ‘augmented reality’-bril voor dubbele medicatiecontrole bijvoorbeeld – maar helemaal ‘volwassen’ is het nog niet. “De technologie werkt, maar er zijn nog verbeterpunten”, legt Henk Herman uit. “Heb je interesse in het product? Dan is co-creatie een goed idee.” Daarmee bedoelt hij een samenwerking tussen zorgorganisatie, leverancier en – wanneer de partijen dat willen – onderzoekers van Vilans. 

Samen gebruikmaken van technologie

Het project Anders Werken in de Zorg doet dit al. Met succes. Op initiatief van tanteLouise werkt een aantal innovatieve organisaties in de ouderenzorg samen. Enkele deelnemers testen de technologie, als het nodig is doet de leverancier aanpassingen en vervolgens kunnen ook de andere organisaties de innovatie inzetten. Slim gebruikmaken van elkaars ervaringen dus, terwijl de leverancier nauw betrokken is. Gedurende het project kijken de onderzoekers van Vilans naar de meerwaarde van de technologie, voor cliënt én organisatie.

Win-win voor organisatie en leverancier

Henk Herman omschrijft het als een samenspel dat soms best spannend is. “Je moet eerlijk zijn tegenover elkaar. Als iets niet werkt, geef je dat terug. Op deze manier kan de leverancier zijn product verbeteren. Het is echt win-win. Want de organisatie krijgt een product dat aansluit bij de praktijk en gebruikersvriendelijk is. Je voorkomt dat een leverancier blijft ‘hangen’ in zijn oude product.”

Geen programma’s van eisen meer

Eerder was Vilans vaak betrokken bij leverancierskeuzetrajecten. “Maar dat doen we nu niet meer”, zegt Henk Herman. “Onze ervaring was dat die trajecten niet zo flexibel zijn. Je bent maanden bezig met een programma van eisen en dan blijkt dat leveranciers daar nog niet aan kunnen voldoen. Met als gevolg dat je een B-keuze maakt. Dat soort trajecten zitten innovatie eigenlijk in de weg.” Liever gaat hij het proces open in: klein beginnen en vervolgens in co-creatie met leveranciers de innovatie doorontwikkelen.

Ook bij fabrikanten een kentering

Niet alleen organisaties voelen steeds meer voor deze aanpak, ook leveranciers begrijpen dat het voordelen biedt. “En minstens zo belangrijk: de fabrikanten van de hardware zien ook in dat het anders moet”, aldus Henk Herman. “De hardware komt vaak uit China. Tot voor kort konden leveranciers alleen grote aantallen van een product afnemen. Maar we zien nu ook in China een kentering, dat innovatie niet zo werkt. Dat je klein moet beginnen en een product vervolgens moet aanpassen.”

Bijzondere innovaties

En dan kun je tot bijzondere innovaties komen. Zoals de FreeWalker, een app voor dynamische leefcirkels voor mensen met dementie, ontwikkeld met tanteLouise en een leverancier binnen het Europese AAL-project. En dat innovatie niet altijd ‘nieuw’ hoeft te zijn, bewijst de combinatie van sociale robot Tessa en Sensara. “Met de sensoren van Sensara maken we de robot slimmer”, vertelt Henk Herman. “De sensoren houden het gedrag van iemand bij. Daardoor kan de robot context-relevante berichtjes sturen. Bijvoorbeeld als iemand nog niet gegeten heeft of al een paar dagen niet buiten is geweest.”

Eén voorwaarde: betrokkenheid en toewijding

Om samen te werken met een leverancier hoef je volgens Henk Herman eigenlijk maar aan één voorwaarde te voldoen: betrokkenheid en toewijding. Een leverancier geeft daarmee aan dat hij meerwaarde ziet in jouw ideeën. Jij als organisatie belooft de eerste afnemer te zijn als het product voldoet en klopt.”

Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie. Kijk op vilans.nl voor de ondersteuning die Vilans biedt en voor hun onderzoek naar Anders Werken in de Zorg.

Gerelateerde ervaringen

Oudere man met smartphone
  • Implementatie

SET-up helpt bij het opschalen van bewezen zorgtechnologie

Wat is nodig voor een blijvende inzet van digitale zorg om langer thuis te kunnen wonen? Serieuze opschaling van bewezen technologieën! Precies...

Lees meer
Twee mensen gebruiken de eenvoudige tablet de Compaan
  • Implementatie

Geen pilot nodig voor beeldbellen

Zorgtechnologie en pilots lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Doe liever geen pilot, zegt Joost Hermanns. Hij is medeoprichter van...

Lees meer
Zorgverlener gebruikt Smart Glass bij het onderzoeken van hand van een mevrouw.
  • Implementatie

Samen innoveren is sneller innoveren

Hoe doe je dat, samenwerken met andere zorgorganisaties? Nils van de Reijt geeft een paar duidelijke spelregels: leer elkaar kennen, houd het...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopend.

ETDR en medicatie controle app

Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle
Monitoring & Controle
Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Geheugensteun bij beginnende dementie

Sociale robot helpt bij beginnende dementie en beperkingen
Preventie & Veiligheid
oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle