Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

SET-up helpt bij het opschalen van bewezen zorgtechnologie

4 mei 2021artikel
Oudere man met smartphone

Foto: Aad van Vliet

Wat is nodig voor een blijvende inzet van digitale zorg om langer thuis te kunnen wonen? Serieuze opschaling van bewezen technologieën! Precies dat is het doel van de Subsidieregeling E-health Thuis (SET). Pim Ketelaar, programmadirecteur en bestuurder van VitaValley, onderscheidt drie grote uitdagingen: zorgmedewerkers meekrijgen, duurzame financiering en meer standaardisatie en uniformiteit. Het leernetwerk SET-up biedt ondersteuning voor deze uitdagingen, door kennis te delen.

Bewezen technologie is makkelijk op te schalen

Pim werkt al meer dan vijftien jaar als adviseur aan duurzame implementatie en opschaling van digitale zorg. “E-health kreeg direct de aanduiding ‘veelbelovend’. Maar gek genoeg bleef het daarbij. De stap naar algemeen gebruik werd niet gezet.” Zijn drijfveer is: slimme zorg voor iedereen. Dat is ook het doel van de SET, een subsidieregeling voor het opschalen van bestaande digitale oplossingen waarmee ouderen en mensen met een chronische ziekte langer thuis kunnen blijven wonen. “De SET richt zich op het laaghangende fruit, de technologieën die zich al bewezen hebben. Want die kun je relatief eenvoudig op grote schaal inzetten.” Welke technologieën dat zijn, laat zich aflezen uit de SET-aanvragen, aldus Pim. Met stip op 1 staat beeldzorg, daarna volgen apps voor medicatieveiligheid en medicijndispensers, telemonitoring, communicatieplatforms voor cliënten en professionals, zelfmanagementtoepassingen, sociale robots en slimme sloten.

Drie grote uitdagingen op weg naar algemeen gebruik

Drie grote uitdagingen staan algemeen gebruik van deze zorgoplossingen in de thuiszorg nog in de weg. Dat weet Pim uit een poll onder de meer dan duizend subsidieaanvragers van SET. De eerste uitdaging is het meekrijgen van de medewerkers. “Hoe geef je een innovatie een plek in hun hoofd, hart en handen?” De tweede uitdaging is duurzame financiering. “Organisaties kunnen niet afhankelijk blijven van subsidie. Ze moeten een eigen verdienmodel vinden.” Daarom is betrokkenheid van een zorgverzekeraar een voorwaarde voor een SET-subsidie. De derde uitdaging is meer technisch van aard. “Beeldzorg op grote schaal vraagt om andere keuzes. Om standaardisatie en uniformiteit. Zodat bijvoorbeeld medicijnrollen van verschillende verpakkers altijd en zonder storingen in de verschillende types medicijndispensers passen.”

SET-up: kennis delen met elkaar

Heeft Pim oplossingen? Zeker, want hier komt SET-up te hulp. “Een van de redenen dat e-health niet voorbij het stempel ‘veelbelovend’ kwam, was de eigengereidheid van organisaties. Organisaties maakten eigen keuzes en eigen afspraken met leveranciers. Er werd te weinig geleerd van elkaar.” Daarom staat nadrukkelijk in de SET-voorwaarden dat deelnemers kennis moeten delen met elkaar. En dat ze al in de aanvraag moeten aangeven hoe ze dat gaan doen. Kennis delen kan via het online leernetwerk SET-up, opgezet door VitaValley. De meeste deelnemers kiezen daarvoor. Via SET-up stellen ze vragen en delen ze casuïstiek en instrumenten. Dat doen ze om de leercurve van organisaties te versnellen en daarmee de opschaling van bewezen technologie. “Een snelkookpan”, noemt Pim het. “SET-up is een besloten netwerk, maar zodra een goed voorbeeld een breder publiek verdient, brengen we het naar buiten. Via koepel- en beroepsorganisaties of onze eigen kanalen, zoals de website of LinkedIn.

Technologie maakt het vak gaaf

Pim besluit met een paar tips. “Elke organisatie heeft medewerkers die graag met technologie aan de slag gaan. Gebruik dat enthousiasme! Maar vergeet de rest niet. Veel medewerkers vragen zich af hoe e-health bijdraagt aan de manier waarop ze hun vak uitoefenen, hun passie. Blijft het vak ertoe doen voor hen? Dat zijn terechte gevoelens, die moet je (h)erkennen.” Soms kan het helpen om het ‘om te draaien’. “Door technologie te presenteren als iets dat het vak juist gaaf en innovatief maakt, bijvoorbeeld. Laat ook zien dat technologie nieuwe functies en mogelijkheden in de zorg creëert. Oók voor mensen die misschien niet zoveel van technologie willen weten.”

Kijk voor meer informatie over SET-up op vitavalley.nl. De SET loopt nog tot eind dit jaar. Tot die tijd kun je aanvragen doen, voor een periode van drie jaar. Kijk voor meer informatie op rvo.nl. Zie ook ons stappenplan Implementatie, voor meer hulp bij het implementeren en opschalen van zorgoplossingen.

Gerelateerde blogs

Cliënt en medewerker gebruiken beeldtechnologie
  • Implementatie bij zorginstelling

Duurzaam innoveren in de zorg met propositie marketeers

Propositie marketeer Lowie te Dorsthorst zoekt (technologische) oplossingen voor knelpunten op de werkvloer. Om het succes van deze innovaties te...

Lees meer
Zinnige zorg: overleg tussen zorgverleners
  • Implementatie bij zorginstelling

Zorgverzekeraar VGZ: denk na over opschaling van innovaties

Zorgverzekeraar VGZ wil met digitale oplossingen de zorg efficiënter, beter voor de patiënt en financieel gezonder maken. “Maar voor ons is een...

Lees meer
Staande zwangere vrouw met VR-bril
  • Implementatie bij zorginstelling

Van zorginnovatie tot basispakket: een praktijkvoorbeeld

Hoe wordt een innovatie onderdeel van het verzekerd pakket? “Leer eerst het Nederlandse zorgstelsel en de wet- en regelgeving goed kennen”, zegt...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch
Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopend.

MediCheck. Beeld: Pharmasee. 

ETDR en medicatie controle app

Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle
Monitoring & Controle
vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medicijndispenser Medido. Beeld: Tonny Presser

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

FocusCura

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Videobellen met een collega. Beeld: Hollandse Hoogte

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch
app van Mediq Diacare

De app van Mediq DiaCare

Makkelijker leven met diabetes apps

Inzicht in je leefstijl en glucosewaarden
Monitoring & Controle
Twee handen houden een tablet vast. Hierop is het platform SanaCoach COPD te zien.

Foto's: SanaCoach COPD

Zelfmanagement bij COPD

Monitoring van COPD op afstand
Monitoring & Controle
Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu

Geheugensteun bij beginnende dementie

Sociale robot helpt bij beginnende dementie en beperkingen
Preventie & Veiligheid
Mobiele telefoon wordt bij voordeurslot gehouden

Slim deurslot. Beeld: Scott Lewis. 

Slim deurslot of slimme sleutelkluis

Een makkelijke en veilige voordeursleutel
Preventie & Veiligheid