• Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

23 feb 2023 artikel
Meneer staat bij interactief scherm met de naam Tante Co

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij tanteLouise: “Lekker eten en drinken, leuke dingen doen en een schone, prettige leefomgeving.” Voor bewoners van een verpleeghuis is dát de realiteit. Tante Co helpt informatie bij bewoners ophalen over de (kleine) dingen die het leven de moeite waard maken.

‘Vindt u het leuk om te zingen?’ Het is een vraag die Meriam Kempenaars, coach dagbesteding bij locatie Bosgaard van tanteLouise, via Tante Co stelde. “Inmiddels bestaat het koor de Bosgaard Singers bijna een jaar. Elke week zingen 30 tot 35 bewoners mee. Op vrijdag zitten sommige bewoners al om 9 uur klaar in het restaurant, terwijl de repetitie pas om 11 uur begint. De naam hebben we ook via Tante Co gekozen.” Het voorbeeld illustreert de essentie van Tante Co: een makkelijke manier om op te halen wat leeft onder bewoners, wat ze leuk en belangrijk vinden. “Tante Co is een interactief scherm waar regelmatig een nieuwe vraag op verschijnt”, vertelt Rogier Croes van Tante Co. “Die vragen zijn altijd maatwerk, hoe lokaler, hoe beter. Ons team bedenkt de vragen samen met de locatie, we zoeken er aantrekkelijke plaatjes bij en sturen elke week een rapportje. Met de resultaten kan het team vervolgens creatief aan de slag.”

‘Hé, ik heb invloed’

Rogier legt uit waarom opvolging van de resultaten belangrijk is. “Feedback geven moet leuk zijn. Mensen moeten het interessant vinden, zodat ze vaak even gaan kijken bij het scherm. Goede vragen en leuke plaatjes zijn dus essentieel. Maar bewoners vinden het vooral leuk als hun locatie iets dóet met hun feedback. Dat ze merken ‘hé, ik heb invloed’. Op locaties die snel iets ‘teruggeven’, ook al is het iets kleins, komen bewoners terug bij het scherm. Bosgaard doet dat heel goed, het koor is het bewijs.”

Van ouderenzorg naar ouderenwelzijn

Zo kun je met Tante Co het leven van bewoners steeds een stukje fijner maken. Want hoe vaker bewoners hun mening geven, hoe beter je aan hun behoeften tegemoet kunt komen. Bas noemt het ‘de verschuiving van ouderenzorg naar ouderenwelzijn’. “Mensen wonen hier steeds korter. Dan moet je er alles aan doen om het zo aangenaam mogelijk te maken. Lekker eten en drinken, leuke dingen doen en een schone, prettige leefomgeving zijn dan ontzettend belangrijk. Met Tante Co kunnen we mensen op die drie pijlers bevragen.”

Aanpassingen in beleid

In Bosgaard leidt dat tot serieuze aanpassingen in het beleid. Bas: “Uit eten gaan is lastig voor onze bewoners. Daarom hebben we in december gevraagd of ze met de feestdagen uit eten wilden in ons restaurant. Met hun mantelzorger(s) natuurlijk. Daar kwam een duidelijk ‘ja’ uit.” Rond de feestdagen waren elke avond 3 tafeltjes in het restaurant chic gedekt. Met een menu om door een ringetje te halen, aldus Bas. “Bewoners en mantelzorgers vonden het fantastisch. Dat deed ons beseffen dat je de laatste maanden van je leven eigenlijk elke dag uit eten moet kunnen gaan. In Bosgaard kan dat nu. De kok heeft een menu voor winter, lente, zomer en herfst. Het is beleid. Dankzij Tante Co.”

Bewust aandacht geven

Behalve bron van informatie kan Tante Co ook een mooie manier zijn om bewust aandacht aan je bewoners te geven. Meriam vertelt dat ze Tante Co regelmatig meeneemt als bewoners aan de leestafel zitten of een spelletje doen. “Dan loop ik bij elke bewoner langs en heb ik de leukste gesprekken. Die ik zonder Tante Co niet gehad zou hebben.” Oók met mensen met dementie. “Die hebben ook een mening!” En er wordt veel gelachen. “We vragen ook wel dingen als ‘ben je weleens verliefd geweest op een andere bewoner’. Zo leuk. Lachen is gezond.”

Gehoord voelen

“Bewoners worden blij van Tante Co”, sluit Bas af. “Ze voelen zich gehoord.” “En wij worden er ook blij van”, vult Meriam aan. “Tante Co zet de mens centraal. Het is meer dan even een praatje maken met een bewoner. Tante Co maakt je écht bewust van hun mening. En dat is ontzettend belangrijk.”

Kijk voor meer informatie over Tante Co op tanteco.nl.

Gerelateerde blogs

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

  • Gebruik van zorginnovaties

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...

Lees meer over 6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

  • Gebruik van zorginnovaties

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...

Lees meer over 6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

  • Gebruik van zorginnovaties

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer over “Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Meer blogs over