Digitale zorg heeft veel potentie in de medisch specialistische revalidatie, zegt Bart Snijders. Hij is programmamanager kind- en jeugdrevalidatie bij Revant én projectleider van het revalidantenportaal. Stapje voor stapje neemt hij zijn collega’s mee in de mogelijkheden: van digitale vragenlijsten vóór het eerste consult tot apps voor telerevalidatie en digitale ouderschriftjes. “We proberen de regie zoveel mogelijk bij de revalidant te leggen.”
“Elke revalidant die bij ons komt, moet een vragenlijst invullen”, vertelt Bart. “Vroeger gebeurde dat hier, bij het eerste consult. Nu doen we dat digitaal.” Het betreft deels verplichte informatie, zoals over MRSA, maar ook informatie over de hulpvraag. “Revalidanten die niet digitaal vaardig genoeg zijn om de digitale vragenlijst in te vullen, krijgen een afspraak op ons centrum. Dan doen ze het hier, op een computer van ons.”
Inhoudelijke vragenlijst voor pijnrevalidanten
Voor pijnrevalidanten is de digitale ‘intake’ zelfs nog uitgebreider. “Voor deze mensen zetten we bij aanmelding een e-zorgprofiel klaar met een pakket vragenlijsten”, vervolgt Bart. “Deze moeten ze invullen om überhaupt opgeroepen te worden.” De vragen gaan echt over de inhoud. “Bijvoorbeeld of angst een rol speelt bij de klachten. Een psycholoog beoordeelt de antwoorden en kijkt welke afspraken nodig zijn.”
Beter voorbereid naar het consult
Zoveel mogelijk informatie ophalen voordat iemand de dokterskamer binnenstapt heeft voordelen, aldus Bart. “Revalidanten komen beter voorbereid naar het consult. De inhoudelijke vragen creëren bewustzijn bij mensen over hun zorgvraag. Dat leidt tot een beter consult en een efficiëntere behandeling. Artsen levert het tijdwinst op. De antwoorden op de vragen staan al in het dossier, ze hoeven ze niet meer zelf over te typen.”
Regie bij de revalidant
Maar ook tijdens de behandeling zet Revant digitale zorg in. Bart: “Dat doen we vooral bij chronische revalidanten. De ALS-app is een mooi voorbeeld. In plaats van structureel afspraken in te plannen, volgen we ALS-patiënten op afstand. Ze komen alleen naar ons toe als het echt nodig is.” Revant bouwt dit principe in het klein na in het eigen EPD. “Artsen maken geen nieuwe afspraak met chronische revalidanten, maar zetten een e-consult open. Zodat de revalidanten contact kunnen opnemen bij vragen. Daarmee proberen we de regie zoveel mogelijk bij de revalidant te leggen.”
Digitaal ouderschriftje
En dan zijn er nog de apps om informatie en oefeningen aan revalidanten mee te geven. En – speciaal voor de kinderrevalidatie – het digitale ouderschriftje. “Ouders zien niet altijd wat kinderen hier leren”, legt Bart uit. “Via de app sturen we filmpjes. Ouders kunnen ook filmpjes terugsturen hoe dezelfde dingen thuis gaan. Zo ontstaat verbinding en verbetert de behandeling.”
Training aanbieden
Natuurlijk zijn er ook knelpunten. Bart noemt de longrevalidanten. “Dat is een groep revalidanten die vaak minder ervaring met digitale middelen heeft. Wij bieden ze een training over bijvoorbeeld telerevalidatie aan. Zodat ze hier toch gebruik van kunnen maken.”
Gedragsverandering nodig
Maar de grootste hobbel zijn niet de revalidanten, maar de medewerkers, aldus Bart. “Dat is geen kwestie van niet kunnen, maar van vertrouwen hebben. Dat revalidanten bijvoorbeeld prima zelf de oefeningen kunnen doen, op afstand. Behandelaren hebben toch de neiging het te willen checken. Dat vergt een gedragsverandering en daar is tijd voor nodig.” Ook het nut moet nog beter tussen de oren komen. “Nog niet alle artsen beseffen dat informatie beter bij de behandelaren komt als ze het EPD goed gebruiken en invullen. Omdat dan niet steeds dezelfde vragen gesteld hoeven worden.”
Volgende stap: openstelling van het portaal
Op dit moment werkt Bart aan de volledige openstelling van het portaal. Vanaf 1 oktober 2023 kunnen revalidanten zien wat artsen en behandelaren schrijven. “Dat vinden mijn collega’s best spannend, maar ik benadruk de voordelen. Hoe vaak komt het niet voor dat je denkt een revalidant goed te begrijpen, maar dat het toch net anders zit. Dat soort misverstanden komen dan veel sneller aan het licht. Omdat we de revalidant nog meer regie geven.”
Kijk voor meer informatie over Revant op revant.nl.
Gerelateerde blogs
6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen
- Gebruik van zorginnovaties
Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...
6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven
- Gebruik van zorginnovaties
Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...
“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”
- Gebruik van zorginnovaties
Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...