• Gebruik van zorginnovaties

Videoserie ‘Beeldbellen in de Zorg’

29 mei 2020 videoserie
Still uit een van de video's in de serie 'beeldbellen in de zorg'

Still uit video Beeldbellen in de verstandelijk  gehandicaptenzorg.

We zijn deze periode massaal aan het beeldbellen geslagen, ook in de zorg. Hoe bevalt het op afstand houden van consulten, metingen en behandelingen? In de videoserie 'Beeldbellen in de Zorg' interviewen we zorgprofessionals uit verschillende domeinen: fysiotherapie, huisartspraktijk, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg (verpleeghuiszorg), verstandelijk gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg.

Fysiotherapie

In de eerste aflevering van de videoserie ‘Beeldbellen in de Zorg’ spreken we fysiotherapeut Femke Boon van FysioHolland B.V. en een van haar cliënten. Volgens Femke Boon zijn de voordelen van beeldbellen: "Je bent makkelijker bereikbaar en het is heel direct toegankelijk." Zij ontdekt dat er meer therapietrouw is: niet alleen bij het inplannen van afspraken, maar ook bij het doen van de huiswerkoefeningen. Bekijk de video:

Huisartspraktijk

In deze tweede aflevering van de videoserie spreken we huisarts Jasper Schellingerhout over de grote toename van het aantal e-consults en POH-GGZ Christel Kronenberg (mindhelp.nl) over contact via beeldbellen. De ervaringen zijn overwegend positief: mensen praten makkelijker over problemen vanuit hun eigen veilige omgeving en het digitale contact met de huisarts wordt – verrassend genoeg – als meer persoonlijk ervaren. Bekijk de video:

Geestelijke gezondheidszorg

“Het kan niet op tegen face-to-face contact, maar is een hele goede tweede.” Psycholoog Niels de Jong van HSK Groep vertelt in deze derde aflevering over zijn ervaring met online consulten. Hij merkt dat het contact met cliënten eigenlijk hetzelfde is, met één verrassend voordeel: omdat beeldbellen laagdrempelig is, heeft hij vrijwel geen afzeggers. Zo kan een sessie met iemand die niet lekker is of twijfelt om te gaan toch doorgaan. Bekijk de video:

Ouderenzorg

Beeldbellen met ouderen in het verpleeghuis, hoe is dat? Welzijnscoördinator Daisy van Cleef van HilverZorg vertelt in deze vierde aflevering van de miniserie 'Beeldbellen in de Zorg' over haar ervaringen: “Met beeldbellen kan ook familie die ver weg woont iemand vaker zien.” De dochter van een bewoonster vertelt: “Je hoort hoe het met met haar gaat, ziet of ze nog steeds gezond is en hebt vaker contact.” Cliënten (met dementie) begrijpen soms niet meteen wat ze zien, maar worden er wel vrolijk van. Bekijk de video:

Verstandelijk gehandicaptenzorg

Eerlijk is eerlijk, beeldbellen met kwetsbare cliënten is meestal niet ideaal: "Over het algemeen stel je de doelen wat bij naar beneden en probeer je vooral het contact te onderhouden" vertelt GZ-psycholoog Sonja Helwegen van 's Heeren Loo. Toch blijkt het videocontact ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg zinvoller dan verwacht, vooral als het even niet anders kan. Je kunt iemand wel even zien en geruststellen. Een ander voordeel van digitaal contact: "Soms is het in de regio moeilijk om met alle zorgverleners rondom een cliënt samen te komen. Dan kun je ook gewoon inbellen, dat moeten we onthouden." Bekijk de video:

Ziekenhuiszorg

Internist Maarten van Aken van het HagaZiekenhuis van Den Haag vertelt in deze laatste aflevering dat niet iedereen beeldbellen prettig vindt, maar: "de patiënten die er tot nu toe voor kozen waren unaniem positief". En juist het hebben van die keuze is belangrijk. Want beeldbellen is geen verplichting maar één van de opties, waar je als arts samen met een patiënt voor kiest. Zijn patiënt Heleen ter Ellen is in ieder geval enthousiast: “Het voelt alsof hij even in je woonkamer is. Je hebt het gevoel dat hij echt de tijd voor je neemt en het is heel plezierig en vertrouwd, direct eigenlijk.” Bekijk de video:

 

Gerelateerde blogs

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

  • Gebruik van zorginnovaties

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...

Lees meer over 6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

  • Gebruik van zorginnovaties

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...

Lees meer over 6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

  • Gebruik van zorginnovaties

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer over “Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Gerelateerde zorginnovaties

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging Spel & Beweging

Online ondersteuning voor huisartsen

Online een afspraak maken en digitale doktersassistent
Communicatie medisch

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon
Behandeling & Verzorging

Meer blogs over