Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Suggesties van zorginnovaties

Vrijwilligerswerk, maar dan anders

30 dec 2019suggesties
Vrijwilligerswerk met een app

Koffie schenken, een bewoner mee naar buiten nemen, maatje zijn, voorlezen: met vrijwilligerswerk kun je alle kanten op. Maar ken jij de digitale mogelijkheden al? Technologie biedt veel voordelen. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor de vrijwilliger. Want je kunt het vrijwilligerswerk doen als het jou uitkomt. We zetten 5 originele vormen van vrijwilligerswerk voor je op een rij.

Films en video’s beschrijven voor blinden en slechtzienden

Voor visueel beperkten (blinden of slechtzienden) is het lastig om films, series en onlinevideo’s te volgen. Want hoe weten ze wat er gebeurt als de acteurs niets zeggen? Audiodescriptie biedt uitkomst. Dan vertelt een stem wat er op het beeld is te zien. Misschien wel jouw stem, want het zijn vrijwilligers die de beschrijvingen maken. Op de website Scribit kunnen visueel beperkten ook aangeven van welke video ze een audiobeschrijving willen. Als vrijwilliger kun je vervolgens kiezen welke beschrijving je maakt.

Extra paar ogen voor blinden en slechtzienden

Hoe lang is dit pak melk nog houdbaar? En welke kleur heeft deze trui? Visueel beperkten hebben soms een extra paar ogen nodig om te lezen, de weg te vinden of voorwerpen te herkennen. Jij kunt die ogen zijn. Via de app Be My Eyes kun je meekijken door de camera van de smartphone van iemand met een visuele beperking. En direct vragen beantwoorden.

Snel antwoord geven op dagelijkse vragen

Hoe kook je broccoli? Hoe zoek je op wanneer de bus rijdt? Op hoeveel graden moet ik handdoeken wassen? Het lijken simpele vragen, maar niet iedereen weet het antwoord. Dan is het fijn als mensen hun vraag anoniem kunnen stellen via een app. Misschien wel aan jou. Want bij de app zijn een groot aantal vrijwilligers aangesloten. Wie de vraag als eerste accepteert, geeft het antwoord. Veilig en anoniem.

Buurtgenoten helpen

Wil je wel wat voor een ander doen, maar liever niet op structurele basis? Gewoon af en toe klusje? Bij voorkeur bij jou in de buurt? Kijk dan eens of er in jouw woonplaats ook platforms voor hulp uit de buurt actief zijn. Daar kunnen mensen hulp vragen én aanbieden. Een leuke manier ook om je buurtgenoten beter te leren kennen.

Alzheimeronderzoek versnellen

Zit je liever te gamen dan op pad te gaan om een ander te helpen? Dan is dit vrijwilligerswerk echt iets voor jou. Door een onlinespel te spelen draag je bij aan onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Want spelenderwijs analyseer je data voor onderzoek. Het klinkt misschien saai, maar het is leuk en leerzaam. En je kunt er digitale gadgets mee winnen. Maar nog belangrijker: je helpt mensen met Alzheimer. Meld je aan via de website van Stall Catchers.

 

Gerelateerde blogs

Man doet de e-learning Slimme Zorg van Nu achter de pc
  • Suggesties van zorginnovaties

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Of wil je je kennis weer even opfrissen? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je lessen...

Lees meer
Man kijkt op de app Mijn Eetmeter om zijn voeding te controleren.
  • Suggesties van zorginnovaties

Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

Als zorgprofessional kom je elke dag wel in aanraking met patiënten die baat hebben bij een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld omdat ze roken,...

Lees meer
Een kind speelt met Storywall voordat het een operatie krijgt.
  • Suggesties van zorginnovaties

Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Blinde vrouw met webbox voorlees hulpmiddel

De Webbox. Beeld: Solutions Radio

Audiodescriptie en gesproken ondertiteling

TV en film kijken voor blinden en slechtzienden
Educatie & Informatie
Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt.

Be My Eyes

Met een visuele beperking voorwerpen herkennen

Extra paar ogen voor slechtzienden en blinden
Preventie & Veiligheid
Schermafbeelding app mobiele telefoon

VraagApp

Apps met antwoorden op alledaagse vragen

Hulp in het OV en bij algemene vragen
Educatie & Informatie
Een oudere vrouw zit achter een computer. Naast haar zit een jonge vrouw om haar te helpen. Beiden hebben een kop thee in hun ha

WeHelpen

Hulp voor en door bekenden en buurtgenoten

Online platforms voor hulp
Sociaal contact