Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Toepassing

Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek

17 jul 2021artikel
Oudere man oefent een gesprek met een arts.

Foto: Oefendokter

Als zorgverlener en patiënt samen beslissen over de zorg, slaan behandelingen beter aan. Maar niet elke patiënt gaat even makkelijk het gesprek met ‘de dokter’ aan. En ook zorgverleners weten niet altijd hoe ze het gesprek met hun patiënt op gang brengen. Gelukkig zijn er allerlei (digitale) manieren om het gesprek goed voor te bereiden. Voor patiënten én zorgverleners.

Patiënten: oefenen helpt

Samen beslissen over de juiste behandeling heeft veel voordelen. Zoals meer vertrouwen in de behandeling en hogere therapietrouw. En dat vertaalt zich door naar de resultaten van een behandeling. Het is dus zaak dat patiënten zich goed voorbereiden op een gesprek met hun zorgverlener. Want dat voorkomt dat ze dingen vergeten te vragen, te vertellen of te onthouden. Patiënten kunnen het gesprek op verschillende manieren oefenen. Bijvoorbeeld door te kijken hoe een ander het doet. In de video’s van Luistertijd gaan acteurs het gesprek aan met een arts. Ook de fotostrips van Praten met je dokter beelden gesprekken van patiënten met zorgverleners uit. Na elke strip volgt een handige tip. In het online spel De Oefendokter doen patiënten zélf een gesprek met de dokter na, door vragen en antwoorden te kiezen.

Spiekbriefjes en goede vragen

Op de websites van zorgverzekeraars PZP en CZ kunnen patiënten spiekbriefjes downloaden, voor tijdens het gesprek met de zorgverlener. De spiekbriefjes zijn toegespitst op verschillende situaties: gezondheidsklacht, uitslag en diagnose, behandeling, operatie, thuiskomst na opname en controle. Ook is er een spiekbriefje met algemene tips. Op begineengoedgesprek.nl vinden patiënten informatie over wat de dokter wil weten en wat belangrijk is om te vragen. Handig is ook 3goedevragen.nl. Want om alles goed op een rijtje te krijgen hoeft een patiënt eigenlijk maar drie vragen te stellen.

Keuzehulp handig voor patiënt én zorgverlener

Een keuzehulp ondersteunt arts én patiënt. De keuzehulpen van PATIENT+ worden samen met en in opdracht van zorgverleners, zorginstellingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntenverenigingen gemaakt. Via de online keuzehulp krijgen zowel patiënt als zorgverlener inzicht in de persoonlijke situatie en de voorkeuren van de patiënt. Na het invullen van de keuzehulp beschikt de patiënt over goede informatie en weet de patiënt beter wat bij zijn of haar situatie past. De zorgverlener krijgt een samenvatting van de antwoorden van de patiënt. Zodat ze samen goed geïnformeerd het gesprek kunnen beginnen.

Meer informatie met gerichte vragenlijsten

Ook de Improve app richt zich op betere informatievoorziening van patiënt en zorgverlener. Via Improve stuurt de zorgverlener de patiënt gerichte vragenlijsten. De patiënt beantwoordt de vragen in alle rust thuis op de telefoon of de tablet. De zorgverlener leest de antwoorden. Beiden zijn nu beter voorbereid op een gesprek. Het Radboudumc gebruikt de Improve app om via vragenlijsten de invloed van de ziekte én de behandeling op het leven van de patiënt te volgen.

Gespreksvaardigheden van zorgverleners

Voor zorgverleners die hun gespreksvaardigheden willen verbeteren is er de gratis e-learning ‘Goed in Gesprek’ van Zorg voor Beter. Aan de hand van 22 vragen leren zorgverleners meer over goed in gesprek gaan en misverstanden voorkomen.

Bekijk in onderstaande video hoe de oefendokter werkt:

Gerelateerde ervaringen

Vrouw bekijkt bijsluiteranimatie van KIJKsluiter
  • Toepassing

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als een patiënt niet zo taalvaardig is of veel verschillende...

Lees meer
Paro knuffelrobot
  • Toepassing

Praktische tips voor de hygiëne van knuffelrobots en zorghorloges

Hoe houd je knuffelrobots en zorghorloges schoon? Voor sommige zorgorganisaties is de hygiëne een drempel om zorgtechnologie te gebruiken. Niet...

Lees meer
dokter houdt smartphone vast
  • Toepassing

Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat?

We weten het allemaal: hygiëne is ontzettend belangrijk in de zorg. Maar wat zijn de regels voor zorgtechnologie? Kun je knuffelrobots wassen?...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Patiënt kijkt op zijn telefoon naar de app Behandelcoach

Ziekenhuis app voor een goed overzicht

App die ziekenhuisbezoek en behandeling ondersteunt
Communicatie medisch
Vrouw staat met mobiele telefoon

BeterDichtbij. Beeld: Meinke Bogaerts

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch
iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Thuisarts.nl

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts
Educatie & Informatie
Vijf zorgprofessionals zien hoe e-learning zorg werkt

E-learning in de zorg

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers
Educatie & Informatie