Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

Zo kun je innovaties makkelijker van elkaar overnemen

11 okt 2022artikel
Tamara Jonker

Het Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, Máxima MC, Rijnstate en Zuyderland Medisch Centrum zijn géén concurrenten. Integendeel, ze willen samen de zorg voor hun patiënten verbeteren. Dat doen ze in het innovatieve netwerk mProve. Tamara Jonker is programmamanager mProve Digitaal Thuis. Ze legt uit hoe de ‘mProve-foto’ en de ‘mProverij’ de uitwisseling tussen de ziekenhuizen vergroot. Zodat ze innovaties van elkaar kunnen kopiëren en samen kunnen doorontwikkelen. Proudly mProved from!

“Ieder ziekenhuis is bezig met ziekenhuiszorg naar huis verplaatsen”, zegt Tamara. “In mProve-verband voorkomen we dat het wiel door elk ziekenhuis apart wordt uitgevonden. Het programma mProve Digitaal Thuis helpt de verplaatsing van zorg naar huis te versnellen. Door verbinding te leggen en kennis uit wisselen.”

mProve-foto geeft inzicht

“De mProve-ziekenhuizen bleken behoefte aan inzicht te hebben”, vervolgt Tamara. “Inzicht in welk ziekenhuis waarmee bezig is.” Daarvoor bedacht mProve Digitaal Thuis de mProve-foto, een overzicht van alle (innovatieve) initiatieven waarmee de zeven ziekenhuizen zorg naar huis verplaatsen: wat gebeurt waar. Om de foto beter bruikbaar te maken werden drie niveaus toegevoegd.

1. In welke fase bevindt het initiatief zich?

“De ziekenhuizen kregen de opdracht om ook de fase waarin het initiatief zich bevindt te benoemen”, vertelt Tamara. “Want stel dat het ene ziekenhuis een innovatie aan het verkennen is, terwijl een ander ziekenhuis er al mee werkt. Dan is het zinvol om te verbinden.” De mProve-foto laat ook de innovatieve initiatieven zien waarmee ziekenhuizen weer gestopt zijn. “Briljante mislukkingen wil je ook delen. Zodat je beter zicht krijgt op wat wel en niet kan.”

2. Waar in de patiëntreis heeft het initiatief impact?

“Denk aan preventie, behandeling of nazorg”, legt Tamara uit. “Leuk is dat je hiermee in één oogopslag kunt zien wat veel aandacht krijgt, nazorg bijvoorbeeld. En waar je, als je echt innovatief wilt zijn, juist op moet inzetten, bijvoorbeeld preventie. De ruimte om te innoveren tekent zich af.”

3. Welke mProve-mogelijkheid zie je?

Dit is misschien wel het belangrijkste doel van de mProve-foto: hoe kunnen ziekenhuizen elkaar concreet helpen? Tamara: “Willen ze kennis halen, samenwerken of een best practice delen? Met inzicht in de behoefte per initiatief kunnen we ziekenhuizen nog beter verbinden.” Speciaal voor de best practices werd de mProverij geïntroduceerd, een podium waar ziekenhuizen hun best practices kunnen presenteren aan de andere ziekenhuizen.

Kopiëren van innovaties versnellen

De mProve-foto en de mProverij zijn blijvertjes, aldus Tamara. Maar op zichzelf zijn ze niet genoeg. Ze vertelt hoe mProve Digitaal Thuis het kopiëren van innovaties verder versnelt:

  • “We hebben de ziekenhuizen ook gevraagd naar hun plannen. Zodat de mProve-foto langer bruikbaar is en ziekenhuizen direct samen kunnen optrekken.”
  • “We hebben een Chief Medical Information Officer (CMIO) en een Chief Nursing Information Officer (CNIO) in ons programmateam Zij gaan onder andere met de mProve-foto onder de arm langs de zorgprofessionals in de verschillende ziekenhuizen. Om tot uitwisseling van best practices of een nieuw project te komen.”
  • “We hebben een digitale omgeving waar medewerkers van de zeven ziekenhuizen kunnen samenwerken. Denk aan plannen delen of samen nieuwe plannen schrijven.”
  • “We onderzoeken nu of we, misschien met subsidie, projectleiders kunnen detacheren. Zodat de projectleider die een innovatie in het ene ziekenhuis heeft begeleid, tijdelijk mee kan naar een ander ziekenhuis dat de innovatie wil kopiëren.”
  • “We houden de mProve-foto onder de aandacht door regelmatig ‘snapshots’ ervan mee te nemen in onze nieuwsbrief.”

Proudly mProved from

Als de ziekenhuizen innovaties van elkaar overnemen, krijgen deze de trotse stempel ‘Proudly mProved from’. Maar de ziekenhuizen kopiëren niet alleen wat elders werkt, ze verbeteren de innovaties ook samen. Tamara: “Door samen onderzoek te doen bijvoorbeeld, met grotere populaties. Want hoe meer data, hoe meer bewijs. En dat kan weer helpen om innovaties sneller onderdeel te maken van de reguliere zorg. Veel long- en hartinnovaties zijn dat al. Ook dat helpt innovaties te versnellen. Het is niet voor niets dat de vakgroepen longziekten en cardiologie vooroplopen in naar huis verplaatsbare zorg.”

Wil je meer weten over mProve? Kijk op mprove.nu.

Gerelateerde blogs

Meneer staat bij interactief scherm met de naam Tante Co
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij...

Lees meer
Michiel Spanbroek achter zijn bureau, een model van de longen op de voorgrond
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat –...

Lees meer
Bart Snijders in de oefenzaal
  • Gebruik van zorginnovaties

Tijdens het eerste consult samen de digitale mogelijkheden bespreken

Steeds vaker bespreken zorgprofessional en patiënt samen welke zorg het beste past. ‘Samen Beslissen’ heet dat. Tegenwoordig hoort daar ook praten...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Vrouw meet thuis haar bloeddruk

Beeld: Mikhail Nilov (Pexels)

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
Jonge man met gebroken been bekijkt revalidatie info op ipad

Beeld: iStock

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Slimme hulp bij revalideren
Behandeling & Verzorging
Lachende jongen met saturatiemeter op zijn wijsvinger

Saturatiemeter. Beeld: Natfriedman (Flickr) 

Saturatie, longkracht en ademfrequentie meten

Zelf de gezondheid van je longen checken
Monitoring & Controle
Twee handen houden een tablet vast. Hierop is het platform SanaCoach COPD te zien.

Foto's: SanaCoach COPD

Zelfmanagement bij COPD

Monitoring van COPD op afstand
Monitoring & Controle