Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Tips, advies en hulp

Zo verbeter je digitale vaardigheden

18 sep 2021artikel
Oudere dame krijgt hulp bij de computer van een oudere heer

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden. Gelukkig zijn er allerlei laagdrempelige manieren om die vaardigheden te verbeteren. Voor iedereen die wel wat computerhulp kan gebruiken. Daar kun jij je cliënten verder mee helpen! En wil je zelf je digitale skills verbeteren? Dan kun je terecht bij Digivaardig in de zorg, een website vol leermateriaal.

De basisvaardigheden via Klik & Tik

Wil je een cliënt met een verstandelijke beperking op weg helpen? Of een cliënt die nog nooit een computer of tablet heeft aangeraakt? Dan is Klik & Tik een uitkomst. Daar leren ze in stapjes de digitale basisvaardigheden. Denk aan de computer aan- en uitzetten, de muis gebruiken, klikken, slepen, scrollen. Klik & Tik bestaat uit verschillende, opeenvolgende programma’s. Zo worden jouw cliënten steeds een stukje vaardiger, tot ook zij hun weg op internet en de sociale media weten te vinden. Klik & Tik De start is ook geschikt voor mensen met een andere taalachtergrond en laaggeletterden. Het programma is vertaald in het Arabisch, Tigrinya en Engels.

SeniorWeb en Welkom Online voor ouderen

Wil je zorg op afstand verlenen aan minder digitaal vaardige ouderen? Verwijs ze dan naar SeniorWeb en Welkom Online. Deze sites bieden praktische hulp, informatie en cursussen om digitale vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Handig, want jij hoeft minder digitale problemen op te lossen terwijl jouw oudere cliënten beter leren omgaan met computers. Daar hebben ze buiten de zorg ook nog wat aan!

Op de website SeniorWeb staat veel praktische informatie. Ouderen die lid worden van de vereniging krijgen nog wat meer. Ze kunnen dan gratis online cursussen volgen, met uitleg stap-voor-stap en instructievideo’s. En komen ze er toch niet uit? Dan kunnen ze tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van PCHulp – persoonlijke computerhulp door vrijwilligers – via internet, de telefoon of zelfs aan huis. SeniorWeb geeft ook betaalbare computercursussen in de buurt, bijvoorbeeld over tablets, online veiligheid of foto’s bewerken.

Welkom Online, een samenwerking van het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung, is een gratis online lesprogramma. Speciaal voor ouderen die zelden of nooit online zijn geweest. Het programma bestaat uit vier lessen. De lessen spelen in op de thema’s actief leven, dagelijks leven, gezond leven, sociaal leven en mobiel leven. Om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van internet en digitaal zelfredzaam te maken. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert ook Welkom Online groepslessen.

DigiHulplijn voor cliënten die soms hulp nodig hebben

Kunnen jouw cliënten zich aardig redden op het web, maar lopen ze af en toe nog tegen problemen aan? Wijs ze op het bestaan van de DigiHulplijn. De vrijwilligers helpen ze graag. Cliënten kunnen gratis bellen naar 0800 1508, maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Digitale vaardigheden van zorgprofessionals verbeteren

Ben jij (of je collega) misschien net wat minder digitaal vaardig dan je zou willen? Vind je het nog altijd lastig om dossiers bij te werken op de tablet of om digitale zorgoplossingen te gebruiken? Dan is Digivaardig in de zorg iets voor jou. Je vindt hier lesprogramma’s die zijn afgestemd op jouw werk. Doen! Want hoe handiger je bent met zorgtechnologie, hoe meer tijd je voor je cliënten overhoudt. En hoe leuker je werk wordt.

Gerelateerde blogs

Een jongen duwt een andere jongen in een rolstoel over een plein in een stad.
  • Tips, advies en hulp

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste...

Lees meer
Jongen praat met smartphone in zijn hand
  • Tips, advies en hulp

Betrouwbare gezondheidsapps in de GGD AppStore en de ggz-appwijzer

Er zijn tienduizenden apps die claimen dat ze je gezondheid kunnen verbeteren. Maar welke app werkt nou echt? De GGD AppStore en de ggz-appwijzer...

Lees meer
Vrouw bekijkt bijsluiteranimatie van KIJKsluiter
  • Tips, advies en hulp

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als een patiënt niet zo taalvaardig is of veel verschillende...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Jongen met verstandelijke beperking met een kussen als game controller

Pillo kussen 

Internetten en gamen met een verstandelijke beperking

Digitaal meedoen met systemen zonder afleiding
Sociaal contact
Blije oudere dame gebruikt een eenvoudige computer van de Compaan

De Compaan

Makkelijke tablet voor ouderen

Foto's ontvangen en beeldbellen met smartphone of tablet voor senioren
Sociaal contact