• Tips, advies en hulp

Zo verbeter je digitale vaardigheden

18 sep 2021 artikel
Oudere dame krijgt hulp bij de computer van een oudere heer

Foto: SeniorWeb

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden. Gelukkig zijn er allerlei laagdrempelige manieren om die vaardigheden te verbeteren. Voor iedereen die wel wat computerhulp kan gebruiken. Daar kun jij je cliënten verder mee helpen! En wil je zelf je digitale skills verbeteren? Dan kun je terecht bij Digivaardig in de zorg, een website vol leermateriaal.

De basisvaardigheden via Klik & Tik

Wil je een cliënt met een verstandelijke beperking op weg helpen? Of een cliënt die nog nooit een computer of tablet heeft aangeraakt? Dan is Klik & Tik een uitkomst. Daar leren ze in stapjes de digitale basisvaardigheden. Denk aan de computer aan- en uitzetten, de muis gebruiken, klikken, slepen, scrollen. Klik & Tik bestaat uit verschillende, opeenvolgende programma’s. Zo worden jouw cliënten steeds een stukje vaardiger, tot ook zij hun weg op internet en de sociale media weten te vinden. Klik & Tik De start is ook geschikt voor mensen met een andere taalachtergrond en laaggeletterden. Het programma is vertaald in het Arabisch, Tigrinya en Engels.

SeniorWeb en Welkom Online voor ouderen

Wil je zorg op afstand verlenen aan minder digitaal vaardige ouderen? Verwijs ze dan naar SeniorWeb en Welkom Online. Deze sites bieden praktische hulp, informatie en cursussen om digitale vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Handig, want jij hoeft minder digitale problemen op te lossen terwijl jouw oudere cliënten beter leren omgaan met computers. Daar hebben ze buiten de zorg ook nog wat aan!

Op de website SeniorWeb staat veel praktische informatie. Ouderen die lid worden van de vereniging krijgen nog wat meer. Ze kunnen dan gratis online cursussen volgen, met uitleg stap-voor-stap en instructievideo’s. En komen ze er toch niet uit? Dan kunnen ze tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van PCHulp – persoonlijke computerhulp door vrijwilligers – via internet, de telefoon of zelfs aan huis. SeniorWeb geeft ook betaalbare computercursussen in de buurt, bijvoorbeeld over tablets, online veiligheid of foto’s bewerken.

Welkom Online, een samenwerking van het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung, is een gratis online lesprogramma. Speciaal voor ouderen die zelden of nooit online zijn geweest. Het programma bestaat uit vier lessen. De lessen spelen in op de thema’s actief leven, dagelijks leven, gezond leven, sociaal leven en mobiel leven. Om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van internet en digitaal zelfredzaam te maken. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert ook Welkom Online groepslessen.

Digitale vaardigheden van zorgprofessionals verbeteren

Ben jij (of je collega) misschien net wat minder digitaal vaardig dan je zou willen? Vind je het nog altijd lastig om dossiers bij te werken op de tablet of om digitale zorgoplossingen te gebruiken? Dan is Digivaardig in de zorg iets voor jou. Je vindt hier lesprogramma’s die zijn afgestemd op jouw werk. Doen! Want hoe handiger je bent met zorgtechnologie, hoe meer tijd je voor je cliënten overhoudt. En hoe leuker je werk wordt.

Gerelateerde blogs

5 innovatietips van een pro

  • Tips, advies en hulp

Jos Knaapen is programmamanager innovatie bij Isala, maar liever noemt hij zichzelf ‘innovatiefiguur’. Als geuzennaam, want hij doet alles: hij is...

Lees meer over 5 innovatietips van een pro

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

  • Tips, advies en hulp

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je...

Lees meer over Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

Zo verbeter je digitale vaardigheden

  • Tips, advies en hulp

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden...

Lees meer over Zo verbeter je digitale vaardigheden

Meer blogs over