Foto: Henk van Raaij/TZA
Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je weten hoe ze werken? Wil je een technologie een keer zien of proberen? Het kan bij de TZA. De TZA heeft twee ‘takken’: de Academie en het Living Lab. Rob Nijhuis en Erik Derkink, respectievelijk coördinator Academie en coördinator Living Lab bij TZA Twente, lichten toe.
De Technologie en Zorg Academie (TZA)
De TZA is een leer- en probeeromgeving, zowel online als fysiek. De TZA brengt zorgprofessionals, studenten en leveranciers samen, om de bewustwording en acceptatie van zorgtechnologie te vergroten. “Bij sommige professionals uit zorg en welzijn roept technologie iets negatiefs op”, zegt Rob. “Ze kunnen contact en warmte – de essentie van hun werk – niet altijd goed rijmen met technologie. Wij willen vooral laten zien dat technologie kan bijdragen aan zelfredzaamheid, veiligheid, welzijn en communicatie & contact, zowel intramuraal als in de thuissituatie. Intussen zien we ook het thema implementatie steeds belangrijker worden. Daar besteden we dus ook aandacht aan.” De doelstellingen van de TZA en Zorg van Nu zijn gelijk. Daarom werken ze samen. Sinds begin 2020 is de TZA Twente bijvoorbeeld een fysieke ervaarlocatie van Zorg van Nu, onder de naam ‘Zorg van Nu Twente’.
Kenniskringen en themagroepen
De TZA is begonnen in Twente, als het project Twentse Zorgacademie. Rob en Erik werken allebei voor de TZA Twente. Inmiddels zijn er ook TZA’s in de Achterhoek, Drenthe en de regio IJssel-Vecht. De TZA Groningen en de TZA Apeldoorn zijn in oprichting. Samen hebben ze ongeveer honderd leden. Want de TZA is een coöperatieve vereniging. De leden bepalen de koers. Ze werken samen in kenniskringen en tijdelijke themagroepen, op onderwerpen en in projecten die zij belangrijk vinden. “Mooi is dat we op deze manier veel verbindingen leggen”, zegt Erik. “Tussen onderwijs, zorg en leveranciers, regionaal en landelijk. Maar we brengen ook organisaties met elkaar in contact. Zodat ze elkaar kunnen helpen. Dat versnelt ontwikkelingen enorm.”
Onderwijs en locaties om te ervaren
De praktijk heeft behoefte aan leren en ontdekken. Daarom heeft de TZA twee takken: de Academie en het Living Lab. “Vanuit de Academie bieden we (online) modules, kennissessies en themabijeenkomsten, voor zorgprofessionals en studenten”, aldus Rob. “Ook geven we rondleidingen en gaan we gesprekken aan met medewerkers en studenten.” Erik houdt zich in het Living Lab bezig met de producten. “Op onze locaties Enschede en Almelo hebben we appartementen ingericht, met technologieën die (langer) zelfstandig thuis wonen mogelijk maken. De appartementen kun je bezoeken. Daarnaast hebben we de Probeerservice. Daar lenen we technologieën uit. En we hebben de Infostand en de Infotruck. Daarmee gaan we naar locaties toe. De Infostand en de Infotruck bevatten allerlei technologieën die medewerkers ter plekke kunnen ontdekken.”
Infotruck en Digitour
Iedereen – dus ook niet-leden – kan de (online) modules volgen, de appartementen bezoeken en gebruikmaken van de Infostand en de Infotruck, zegt Erik. “Sinds kort hebben we ook een vrij toegankelijke Digitour. Dat is een virtuele tour door het appartement in Twente, met uitleg. Maar de producten echt zien is toch anders. Omdat niet iedereen even makkelijk naar de appartementen kan toekomen, hebben we de Infostand en de Infotruck bedacht. Deze kunnen een paar dagen op locatie blijven staan. Ik geef dan ter plekke uitleg aan bijvoorbeeld de innovatiecoördinator. Zodat die de medewerkers kan informeren. Een soort ‘teach the teacher’-concept.”
Welke technologieën zijn het meest in trek?
“Op dit moment beeldzorg”, zegt Erik. “Dat heeft natuurlijk met corona te maken. Daarnaast is er veel belangstelling voor de sociale robot Tessa en voor de robothonden en -katten. Opvallend is de populariteit van de vertaalcomputer, de Travis Touch GO. Die lenen we veel uit. Ouderen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland wonen, raken soms de Nederlandse taal kwijt als ze cognitieve problemen krijgen. Dan biedt de vertaalcomputer uitkomst.”
Kijk voor meer informatie over de TZA op tza.nu. TZA staat samen met meer locaties om te zien en uitproberen op ons overzicht.
Gerelateerde blogs
Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek
- Uitproberen zorginnovaties
Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt...
Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie
- Uitproberen zorginnovaties
Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je...
Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?
- Uitproberen zorginnovaties
Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg...