Overslaan en naar de inhoud gaan

In de praktijk brengen

Twee kinderen, een ervan in een rolstoel, hebben een VR-bril op.

Foto: Hollandse Hoogte

Ben je klaar voor het in de praktijk brengen van de zorgtechnologie? Begin klein en evalueer vaak en veel.

Met het in de praktijk brengen van de zorgtechnologie begin je meestal klein, bijvoorbeeld in één team. Daarbij ga je de werkprocessen, de kwaliteit, het functioneren en de beleving van de patiënt/cliënt steeds opnieuw evalueren. Zo kun je steeds bijstellen en ruim je obstakels uit de weg. Zorg voor een goede samenwerking met gebruikers en voor ondersteuning. Leer van je praktijkervaringen en blijf leren. Een proeftraject of pilot is niet vrijblijvend, maar maakt deel uit van een implementatiestrategie. Als de vooraf afgesproken resultaten worden behaald, dan ga je de innovatie breder inzetten.

Experimenteren en fouten maken mag, maar wel beheerst. Er moet immers altijd goede zorg worden geleverd. Als dit door te veel experimenteren afneemt, neemt ook het draagvlak voor de zorgtechnologie af. Daarnaast is het belangrijk dat management, ontwikkelaars en gebruikers intensief blijven communiceren en dat ervaringen gedeeld worden van degenen die al met de technologie werken. 

In de praktijk past digitale zorg niet altijd bij iemands situatie. Daarom moet je per situatie kijken wat het beste past. Het is dus belangrijk dat patiënten en zorgmedewerkers het gesprek aangaan over digitale zorg. Samen beslissen over digitale zorg. 

Hulp en tips

Uit de praktijk

Gerelateerde blogs

Anne Deckers van het Zorginnovatielab
  • Implementatie bij zorginstelling

Speeddaten in de wasstraat om innovaties te versnellen

Innoveren om de zorg beter of efficiënter te maken geeft energie. Maar om een innovatie écht verder te helpen is méér nodig. Weten aan welke...

Lees meer
Marit Baaij en Wilma van der Leeuw
  • Implementatie bij zorginstelling

Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

In het Verbeterlab van Conforte Innovatielab leren zorgmedewerkers hoe ze zelf kunnen veranderen en innoveren. Die verandervaardigheden zijn hard...

Lees meer