Aantrekhulp voor steunkousen

Zelf je steunkousen aantrekken

Vrouw trekt sok aan met aantrekhulp

Beeld: iStock

Er zijn verschillende soorten aantrekhulpen. Bij de meeste plaats je de kous in het hulpmiddel, waarna je zittend de kous eenvoudig over je voet en kuit aantrekt. Zo hoef je niet te bukken. Er is ook een aantrekhulp voor een steunkous voor je arm. 

In het filmpje zie je een voorbeeld van een steunkous-aantrekhulp: 

 

Informatie voor zorggebruikers

Met een aantrekhulp voor steunkousen ben je niet afhankelijk van de hulp van anderen, waardoor je ook langer zelfstandig kunt blijven. Een voorbeeld van een aantrekhulp is de Steve+ uit de video. Maar er zijn nog meer aantrekhulpen. De verschillende aantrekhulpen voor steunkousen kun je vinden in de thuiszorgwinkel of online. Bijvoorbeeld op www.steunkousen.nl.  

De aantrekhulpen Handylegs, de Dressbuddy en de Doff ’n Donner en de Ort.O.Mate helpen je (ook) bij het uittrekken van je steunkousen. 

De easy-slide een soort glijkous van zeildoek. Zo kun je de steunkous makkelijker over je been te laten glijden. Daarbij is het wel belangrijk dat je nog voldoende kracht in je handen hebt en kunt bukken om bij je tenen te komen.  

Andere aantrekhulpen 

De Perfect|Fit  maakt het makkelijker om een armkous aan te trekken. 

Er zijn aantrekhulpen om een jas over je schouders te krijgen, om een broek aan te trekken, of een knoop dicht te doen en meer. Voor deze en meer handige hulpmiddelen bij het aan- en uitkleden, zie de hulpmiddelenwijzer.nl van Vilans of zoek zelf online op bijvoorbeeld 'aankleedhulp'

Vergoeding 

Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen of de aantrekhulp wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt 10 uur aan advies van een ergotherapeut. 

Praktische hulp  

Voor advies over de juiste aantrekhulp kun je contact opnemen met een ergotherapeut.   

Informatie voor zorgprofessionals

Met een aantrekhulp voor steunkousen kan je cliënt zelf de steunkousen aantrekken. Zo behoudt je cliënt een beetje zelfstandigheid en hoef jij daar niet meer bij te helpen.   

Een voorbeeld van een aantrekhulp is Steve+ uit de video. Maar er zijn nog meer aantrekhulpen. De verschillende aantrekhulpen voor steunkousen zijn te vinden in de thuiszorgwinkel of online. Bijvoorbeeld op www.steunkousen.nl

Sommige aantrekhulpen helpen (ook) bij het uittrekken van steunkousen, zoals Handylegs, de Dressbuddy en de Doff ’n Donner en de Ort.O.Mate. De easy-slide is een soort glijkous van zeildoek. Deze helpt om de steunkous makkelijker over het been te laten glijden. Je cliënt moet wel nog voldoende kracht in de handen hebben en kunnen bukken om bij de tenen te komen. 

Andere aantrekhulpen 

De Perfect|Fit maakt het makkelijker om een steunarmkous aan te trekken. 

Er zijn aantrekhulpen om een jas over de schouders te krijgen, om een broek aan te trekken, of een knoop dicht te doen en meer. Voor deze en meer handige hulpmiddelen bij het aan- en uitkleden, zie de hulpmiddelenwijzer.nl van Vilans of zoek zelf online op bijvoorbeeld 'aankleedhulp'

Meer zorginnovaties voor