Afdrogen zonder handdoek

Elektronische drogers voor het lichaam

Een jongen met een lichamelijke beperking ligt op tafel onder infraroodlampen. Een man houdt zijn hand vast.

Human Body Dryer. Beeld: Jurgen Cattel. 

Lavicta lichaamsdroger in douche geinstalleerd

Lavicta lichaamsdroger

Een elektronische droger blaast warme lucht en maakt zo het lichaam droog na het douchen.  Je gaat eronder staan, zitten of liggen. Binnen drie tot vijf minuten is het lichaam droog en niet meer klam. Sommige drogers of body dryers hebben ook infrarood lampen. Die zorgen ervoor dat het lichaam niet afkoelt tijdens het droogblazen. 

Bekijk in de onderstaande video hoe de Human Body Dryer werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Als je snel overprikkeld raakt bij het afdrogen met een handdoek, dan kan een elektronische droger helpen. De warme lucht maakt het afdrogen aangenamer. Hierdoor kun je meer ontspannen. 

Er zijn verschillende systemen. Woon je bij een zorginstelling? Vraag aan je zorgverlener of zij al gebruikmaken van een elektronische douche. 

Langer zelfstandig thuis

De Lavicta lichaamsdroger is een systeem dat zowel in verpleeghuizen en instellingen als thuis kan worden gebruikt. Deze body dryer werkt met warme lucht en wordt geïnstalleerd in de normale douche. Daardoor kun je na het douchen in de cabine blijven staan en droog worden geblazen. Deze lichaamsdroger is een uitkomst als je wat ouder bent en langer thuis wilt blijven wonen. 

Een alternatief is de elektrische droger AquaBreeze. Dit is een kolomventilator die je gemakkelijk in een douche of bad kunt installeren. De droger heeft een verwarmingselement. De ventilator blaast van boven naar beneden een warme bries over je lichaam. Ook bij deze droger heb je geen handdoeken nodig. 

Vergoeding

Deze hulpmiddelen worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een elektronische droger? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Zorg je voor iemand met een beperking of een oudere? Een van de uitdagingen is dan het afdrogen na het douchen. Dat kan voor extra prikkels zorgen, waarvan je cliënt onrustig wordt. Een elektronische droger maakt het afdrogen makkelijker. Je cliënt komt tot rust door de warme lucht en jij kunt zo ook de moeilijk bereikbare plekken droog maken. Dit maakt het afdrogen voor jou minder zwaar. 

Er zijn verschillende soorten elektronische drogers. Een voorbeeld is de Human Body Dryer. Dit is een elektrische droger met infraroodlampen voor het hele lichaam. De droger blaast een warm briesje dat het lichaam droogt. Je hoeft als zorgverlener alleen het lichaam of lichaamsdelen helpen draaien. Zo worden moeilijk bereikbare plekken ook droog. Doordat het lichaam snel droog is, kun je je cliënt makkelijker aankleden. Zo is er ook minder kans op smetplekken. Je kunt de warmte van de infrarood lampen ook gebruiken om bijvoorbeeld mensen met spasmes of ouderdomsklachten te laten ontspannen. Zet hem of haar dan met kleren aan voor of onder de droger, zodat de spieren opwarmen.

Langer zelfstandig thuis

De Lavicta lichaamsdroger is een kleiner systeem. Lavicta kun je in verpleeghuizen en instellingen gebruiken. Het systeem kan ook bij cliënten thuis worden geïnstalleerd. Hij past in een normale douche. Zo kunnen zij langer zelfstandig thuis blijven wonen als ze wat minder zelfredzaam zijn. Na het douchen kan je cliënt in de cabine blijven staan. De warme lucht blaast je cliënt droog. 

De AquaBreeze is een kolomventilator die je ook gemakkelijk in een douche of bad installeert. De droger heeft een verwarmingselement. Van boven naar beneden blaast de ventilator een warme bries over het lichaam van je cliënt. 

Praktische hulp

Wil je een elektrische droger implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders