Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps met antwoorden op alledaagse vragen

Hulp in het OV en bij algemene vragen

Vrouw in de trein kijkt op haar smartphone

Beeld: iStock

Vrouw met smartphone klikt op GoOV app

GoOV. Copyright: Lars Nieuwenhoff

Schermafbeelding app mobiele telefoon

VraagApp

Er zijn apps waar je allerlei eenvoudige vragen aan kunt stellen. Vragen die gaan over dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld hoe je een OV-route opzoekt? Of hoe je broccoli kookt. De apps helpen de gebruiker verder. Een ervan leert je zelfstandig te reizen. Vrijwilligers lezen de vraag op afstand en een ervan geeft antwoord.  

Informatie voor zorggebruikers

Het is handig als je snel hulp krijgt bij een vraag. Maar soms is er niemand in de buurt, of durf je de vraag niet te stellen. Aan een app kun je de vraag altijd stellen. Zo kun je gewoon verder met waar je mee bezig was, terwijl je wacht op een antwoord. Zo blijf je toch een beetje zelfstandig.

Vragen over alledaagse dingen

Als je vragen over alledaagse dingen hebt, kun je deze in VraagApp stellen. Je typt of spreekt de vraag anoniem in. De vraag gaat naar een aantal vrijwilligers tegelijk. Van één van hen krijg je snel antwoord. Ondertussen ga je gewoon door met waar je mee bezig was. 

Zelfstandig reizen met het openbaar vervoer

Heb je zoveel vragen over het openbaar vervoer dat het je niet lukt om zelfstandig te reizen? De app van GoOV begeleidt je van deur tot deur. Alle reisinformatie staat erin. De app houdt je planning bij en geeft je instructies. Bijvoorbeeld waar en hoe laat je moet overstappen. Je hoeft in de app alleen maar te klikken. Kom je er niet uit? Dan bel je in de app de hulplijn. Iemand helpt je dan verder, of regelt een taxi als het niet lukt. Je ouders of begeleiders volgen je reis in een aparte app en in de online omgeving MIJN GoOV. Hier kun je ook routes, reisvoorkeuren en contactpersonen instellen. 

Voordat je GoOV kan gebruiken, volg je een training. In 8 tot 12 weken leer je hoe de app werkt. Ook ga je ermee oefenen, samen met een begeleider. Als je eraan toe bent, ga je ook een keer zelfstandig met de app reizen. Als alles goed gaat, gebruik je de app helemaal zelfstandig na de training.

Vergoeding

VraagApp is gratis.  GoOV wordt in sommige gevallen deels vergoed. Dit is afhankelijk van de afspraken die je gemeente of zorginstelling met jou heeft gemaakt. Vraag dit na bij je gemeente of zorginstelling. 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Op de website van GoOV vind je handleidingen die helpen bij de installatie.

Informatie voor zorgprofessionals

Met een vragen app kun je de zelfstandigheid van je cliënten vergroten. Zo kunnen zij eenvoudige vragen gemakkelijk stellen wanneer zij een antwoord nodig hebben. Hierdoor kun jij je tijd gebruiken voor andere zorgtaken.

Vragen over alledaagse dingen

Vragen over alledaagse dingen kan je cliënt in de gratis VraagApp stellen. Hij of zij typt of spreekt de vraag anoniem in. Een vrijwilliger geeft snel antwoord. Ondertussen kan je cliënt gewoon doorgaan met waar hij of zij mee bezig was. 

Zelfstandig reizen met het openbaar vervoer

De app van GoOV begeleidt je cliënt in het openbaar vervoer. Van deur tot deur. Alle reisinformatie staat erin. De app houdt de reisplanning bij en geeft je cliënt instructies. Bijvoorbeeld waar en hoe laat hij of zij moet overstappen. In de app hoeft je cliënt alleen maar te klikken. Als je cliënt er niet uitkomt, dan kan hij of zij de hulplijn bellen. Dit gebeurt in de app. Iemand helpt je cliënt dan verder, of regelt een taxi als het niet lukt. Op afstand volg je de reis van je cliënt. Dat doe je in een aparte app en in de online omgeving MIJN GoOV. Hier kun je ook routes, reisvoorkeuren en contactpersonen instellen. 

Je cliënt volgt een training voordat hij of zij GoOV kan gebruiken. In 8 tot 12 weken leert je cliënt hoe de app werkt. Samen met een begeleider gaat je cliënt ermee oefenen. Als je cliënt eraan toe is, gaat hij of zij ook een keer zelfstandig met de app reizen. Als alles goed gaat, gebruikt je cliënt de app helemaal zelfstandig na de training.

Ben jij verantwoordelijk voor je cliënt? Dan moet je de eerste paar keer meereizen om te oefenen. Daarnaast beheer jij het portaal. Alle andere ondersteuning wordt geboden door GoOV.


Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ´Implementatie´.

Kijk op de website van VraagApp hoe je de app kunt inzetten in jouw zorginstelling.

Op de website van GoOV vind je handleidingen die helpen bij de installatie.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Het is een heel mooi proces, want Floor heeft heel erg mooi stapje voor stapje geleerd hoe ze met het openbaar vervoer moet, hoe ze moet overstappen, waar ze moet oversteken. En dat kan ze nu. Ze kan nu zelf naar school toe en ook weer terug. Floor vindt het heel leuk dat ze nu op de 2 dagen zelf naar huis kan en het heeft ons heel veel vrijheid geboden.
Moeder Peter van 15-jarige Floor met Downsyndroom over OVcoach, uit onderstaande video