Overslaan en naar de inhoud gaan

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts

Twee vrouwen bekijken smartphone met daarop de app 'Moet ik naar de dokter?'

Beeld: Zorg van Nu

iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Beeld: Thuisarts.nl

Verschillende websites bieden betrouwbaar online huisarts advies. Bijvoorbeeld over gezondheid en ziekten. Alle informatie die de huisarts geeft, is op de websites terug te zoeken. Vaak staan er een video, illustraties en/of instructies bij. Je kunt makkelijk op lichaamsdeel zoeken, bijvoorbeeld borstkas, been of hoofd. Ook met een zoekwoord kun je het antwoord op je vraag vinden.

Informatie voor zorggebruikers

Heb je fysieke of mentale klachten? En twijfel je of je naar de huisarts moet? Online kun je alvast betrouwbare informatie vinden. Hiermee heb je al direct antwoord op verschillende vragen. Zo kun je jezelf alvast inlezen voorafgaand aan je afspraak. Na het gesprek met je huisarts kun je er alles ook rustig nalezen. Zo hoef je niet alles te onthouden.

De websites zijn online te raadplegen, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Een voorbeeld is de website Thuisarts.nl. Deze biedt ondersteuning voor, tijdens en na een huisartsbezoek met online huisarts informatie. De website is gemaakt en geschreven door (huis)artsen. Last van je borst? Na de keuze voor borstkas, kun je specifieker aangeven waar de pijn zich bevindt.  Per onderwerp wordt er antwoord gegeven op vragen als: Waardoor komt het? Kan het kwaad? Wat kan ik er zelf aan doen? Welke behandelingen zijn er? En wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts? Ook huisartsen gebruiken de informatie, ter ondersteuning tijdens en na een consult. Het is niet mogelijk om via de website gepersonaliseerde vragen te stellen. Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met je eigen huisarts. Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Samenwerkingspartners: Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ. De informatie van Thuisarts wordt door zowel patiënten als zorgverleners geraadpleegd.

Een alternatief is de website of app van 'Moet ik naar de dokter'. Via een aantal keuzevragen kun je snel en eenvoudig zien of een bezoek aan de huisarts verstandig is. Je ziet snel en eenvoudig of een bezoek aan de huisarts verstandig is. Hij is ook als app beschikbaar. Deze is gertificeerd en veilig bevonden door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De app is als eerste medische app voorzien van een CE-markering.

Met de app 'App de Verpleegkundige' kun je een verpleegkundige spreken. Deze kan je dan advies geven over of je naar de huisarts moet, of over bij wie je met je zorgvragen terecht kan.

Online een huisarts spreken

Heb je al op Thuisarts gekeken en wil je een echte huisarts spreken? Ook dat kan in sommige regio's online. Je hoeft dan niet naar de huisarts te gaan en te wachten op je afspraak met de huisarts. Als het haast heeft kun je ook 's avonds en in het weekend een online huisarts spreken in plaats van naar de huisartsenpost te gaan. Via de dienst Spreekuur.nl kun je bijvoorbeeld chatten met een online huisarts. Je kunt foto's sturen en indien nodig beeldbellen met de online huisarts. Handig, want zo kun je de huisarts spreken vanaf een plek die jou goed uitkomt, bijvoorbeeld vanuit huis of op je werk. Op dit moment is de dienst alleen beschikbaar voor inwoners van Rijnmond, Eemland en Drenthe.

Is er iets ernstigers aan de hand en moet je naar de spoedeisende hulp? Ook dan is er daarna online ondersteuning. De website en app van SEH Zorg zijn speciaal voor als je na een bezoek aan de spoedeisende hulp weer thuis bent. Je klikt op de reden voor je bezoek aan de spoedeisende hulp en je krijgt informatie en tips. De SEH Zorg website is een initiatief van de Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp (NVSHA). 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van online huisarts advies? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten komen met uiteenlopende vragen naar de huisartsenpraktijk. Sommige vragen kunnen ook online beantwoord worden. Op verschillende websites staat betrouwbare informatie, geschreven door andere huisartsen. Je kunt patiënten hiernaar doorverwijzen. Zo kun jij je tijd efficiënter indelen en patiënten beter helpen bij andere vragen.

Voorbeelden zijn Thuisarts.nlMoet ik naar de dokter? ,  App de Verpleegkundige, Spreekuur.nl en SEH Zorg. Je kan Thuisarts.nl als huisarts ook inzetten ter ondersteuning van voorlichting tijdens en na een consult.