Brandveilig wonen bij dementie of beperking

Slimme rookmelders, hittemelders en blussystemen

Voorbeeld q fog watermist

Blussysteem Q-Fog watermist sprinkler

Overzicht huiskamer met q fog in de ruimte

Blussysteem Q-Fog watermist sprinkler

Een slimme rookmelder hangt aan de muur

Slimme rookmelder. Beeld: GeneratieThuis

Er zijn verschillende slimme rook- en hittemelders en blussystemen. Deze hulpmiddelen waarschuwen bij brand, helpen brand voorkomen, of blussen de brand automatisch. Sommige hulpmiddelen schakelen het gas of de elektriciteit uit, andere systemen geven je een seintje.

Bekijk in de onderstaande video hoe de sproeier werkt:

 
 

Informatie voor zorggebruikers

Iedereen wil op tijd een signaal ontvangen als er brand dreigt of is. Misschien hoor je in de slaapkamer niet wanneer de rookmelder in de keuken afgaat. Of is zelfstandig een brand ontvluchten lastig, omdat je minder mobiel bent, vergeetachtig bent of een beperking hebt.

Slimme rook- en hittemelders en blussystemen helpen je daarbij.

Brand voorkomen met kookbeveiliging

Voor dat de vlam in de pan schiet, ontstaat er rook. De kookbeveiliging van Vulkon sluit dan automatisch het gas of de elektriciteit af van je kooktoestel. Zo kan er geen vlam ontstaan. Het systeem werkt met een rookmelder en een schakelkast. Je kunt de Vulkon ook huren.

Slimme rookmelders 

Slimme rookmelders koppel je aan elkaar. Als er een afgaat, gaan de andere rookmelders ook af in huis. Zo hoor je overal in huis het alarm als er brand dreigt. Bij sommige slimme rookmelders ontvang je melding op je smartphone als ze afgaan. Handig als je in een andere kamer of onderweg bent. Je kunt ook instellen dat de buurman of mantelzorger een melding krijgt. Je installeert een slimme rookmelder op dezelfde manier als een 'gewone' rookmelder. 

Slimme hittemelders

In de keuken geeft een rookmelder vaak vals alarm. Een slimme hittemelder kan dan een betere oplossing zijn. Deze slaat alarm wanneer de temperatuur boven de 55°C komt. Hij reageert dus niet op rook, vocht of dampen. Handig voor waar gekookt, gerookt, of gedoucht wordt of bij slechte ventilatie. Je kunt de melders koppelen aan andere hitte- en rookmelders. 

Slimme rook- en hittemelders zijn verkrijgbaar bij de doe-het-zelfwinkels. Je kunt ze ook online kopen bij bijvoorbeeld Coolblue, Bol.com. Of zoek online verder op bijvoorbeeld ‘koppelbare rookmelders’, ‘slimme rookmelder met een app’ of ‘slimme hittemelder’.

Brand blussen met blussysteem

Een blussysteem, zoals de Q-Fog sprinkler, blust automatisch blussen met watermist als er brand is. Dat is vaak al voldoende om de brand te blussen. Ook geeft het je  voldoende tijd om je woning te verlaten of  voor de brandweer om je uit je woning te redden.

Vergoeding

Deze hulpmiddelen worden niet vergoed. 

Praktische hulp 

De Brandweer geeft informatie en advies over rookmelders en het juist plaatsen ervan.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Slimme rookmelders koppel je aan elkaar. Als een rookmelder afgaat, gaan alle melders af in de (zorg)woning of zorginstelling. Bij sommige rookmelders kun je instellen dat je als zorgverlener een melding ontvangt via je smartphone of tablet. Handig als je niet in de buurt bent van de (zorg)woning van je cliënt. 

Slimme hittemelders

Er zijn ook slimme hittemelder. Deze slaan alarm wanneer de temperatuur boven de 55°C komt. Hij reageert niet op rook, vocht of dampen. Handig op plekken waar gekookt, gerookt, of gedoucht wordt of bij slechte ventilatie. Hitte- en rookmelders zijn aan elkaar te koppelen. 

Brand blussen met blussysteem

De Q-Fog sprinkler sproeit watermist als er al brand is. Deze mist neutraliseert de giftige rook en onderdrukt de brand. Meestal blust de mist de brand volledig en anders geeft het hulpdiensten minstens een kwartier extra om iemand uit de ruimte te redden. 

Praktische hulp 

De Brandweer geeft informatie en advies over rookmelders en het juist plaatsen ervan.

 Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’