Chronische darmziekte online monitoren

Platform om klachten bij te houden

Een man zit achter een laptop die op tafel staat. Op het scherm van de laptop is MijnIBDcoach te zien.

Foto: Sananet

Er bestaat een online platform waar patiënten met chronische darmziekten hun ziekte zelf monitoren. Dat doe je door regelmatig vragen te beantwoorden. De antwoorden laten zien hoe actief de ziekte is. Ook geven deze inzicht in de leefstijl en de kwaliteit van leven. De behandelaar kijkt op afstand mee. Samen beheren behandelaar en patiënt het zorgplan. Er is ook een app.

Bekijk in deze video hoe het platform werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Heb je een chronische darmziekte zoals Crohn of colitis ulcerosa? Zo’n ziekte kan jouw dagelijkse leven flink beïnvloeden. Helaas zijn deze ziekten nog niet te genezen. Wel kun je je ziekte online in de gaten houden, ofwel monitoren. Door allerlei dingen bij te houden, leer je de ziekte kennen. Op die manier leer je hoe je ermee om kunt gaan en hoe je de ziekte onder controle houdt. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis. Je arts kijkt op afstand mee. Die is zo goed op de hoogte van hoe het met je gaat.

Een voorbeeld van zo’n platform is MijnIBDcoach. Je houdt er allerlei dingen in bij. Zoals of je klachten hebt, de werking van medicijnen, je voedingspatroon en of je rookt. Vraag aan je behandelaar of je MijnIBDCoach kunt gebruiken. Het platform voldoet aan de privacywetgeving.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of dit product vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een monitoringsplatform zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Chronische darmziekten kunnen lastig te behandelen zijn. Er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op hoe de ziekte zich bij patiënten gedraagt. Met hulp van een online platform kun je de zorg voor patiënten wel verbeteren. Op het platform houden patiënten regelmatig bij hoe het met hen en de ziekte gaat. Jij kunt dit op afstand zien. De ingevulde gegevens helpen patiënten om te leren over hun ziekte. Daarnaast krijg jij een goed beeld over hoe het dagelijks met de patiënt gaat. Zo kun je de behandeling beter afstemmen en hoeft de patiënt minder vaak langs te komen.

Het platform heet MijnIBDcoach. Hier beheer je samen met de patiënt zijn of haar zorgplan. Dit passen jullie in overleg aan als het nodig is. Gaat het niet goed met de patiënt? Dan krijg je gelijk een melding op jouw persoonlijke overzichtspagina. Hier zie je de belangrijkste gegevens van al je patiënten in een overzicht. Kijk voor meer informatie over het platform op de website van de gelijknamige stichting.

Praktische hulp

Je kunt een demonstratie van MijnIBDcoach aanvragen. Neem hiervoor contact op met Sananet.

Wil je een platform voor online monitoring zoals MijnIBDcoach implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina  ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor