Overslaan en naar de inhoud gaan

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app

Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Beeld: BioCheck

Iemand bedient een smartphone waarop de SAM app te zien is

Beeld: SAM

Met een coaching app krijg je inzicht in hoe je lichaam en geest ervoor staan. Je gebruikt de apps op de momenten dat je aan jezelf wilt werken. De meeste apps richten zich op verschillende leefstijlgebieden. Dagelijks geeft de app oefeningen mee om te doen. Door regelmatig vragen te beantwoorden, zie je hoe het gaat. Soms kan je werkgever op afstand meekijken. De gegevens worden geanonimiseerd. 

Bekijk in de onderstaande video hoe zo´n app werkt: 

 

Informatie voor zorggebruikers

Als je stappen wilt zetten om jezelf beter te voelen, dan kan een coaching app helpen. Met oefeningen leer je jezelf beter kennen, en zul je je leven aanpassen op een manier waar je energie van krijgt. Ook ga je fysieke klachten zoals vermoeidheid beter herkennen. En leer je hier op tijd bij in te grijpen. Zo kom je beter in je vel te zitten.

Ontwikkelen op locatie

BioCheck is een voorbeeld van een persoonlijk coachingsprogramma dat je wekelijks op locatie volgt. Via persoonlijke begeleiding, fysieke inspanning en een app leer je om te ontspannen en te herstellen na stress, bijvoorbeeld bij een burn-out. Ook krijg je inzicht in wat je lichaam nodig heeft om goed te ontspannen. Je begint met een intake bij jouw begeleider die je helpt je klachten en doelen te verduidelijken. Daarna volg je een aantal weken een trainingsprogramma afgestemd op je behoeften. Tijdens dit programma train je wekelijks jouw lichaam door intensief te sporten en te ontspannen, onder persoonlijke begeleiding. Hierbij krijg je extra zuurstof toegediend. De BioCheck app monitort via een sensor hoe jouw lichaam ervoor staat en hoe je beter kunt herstellen. Wanneer je het programma hebt afgerond, ben je weer in balans en kun je goed schakelen tussen spanning en ontspanning.

Jezelf mentaal ontwikkelen

Als je jezelf op mentaal vlak wilt ontwikkelen, zijn er coaching apps zoals SAM die je kunnen helpen. De SAM app richt zich op 6 thema’s in je leven: persoonlijke groei, gezondheid, familie en vrienden, financiën, relatie en werk. Met tips en series oefeningen in de app kun je werken aan je geluksgevoel binnen deze thema’s en zorg je dat je weerbaarder wordt voor tegenslagen. Leer bijvoorbeeld hoe je jouw doelen wel kunt halen, hoe je kunt bezuinigen, of hoe je met stress en burn-out kunt omgaan. Lukt het je niet om met de opdrachten je leven in balans te brengen? Dan kun je via de app contact opnemen met een coach.

Als werkgever kun je SAM ook inzetten voor je werknemers. Zo kun je, afhankelijk van de grootte van je organisatie of afdeling en per locatie online zien met welke thema’s je werknemers bezig zijn en hoe het met hun persoonlijke ontwikkeling gaat. Deze informatie is volledig geanonimiseerd. De gegevens kun je ook verzamelen in een rapport. Kijk  voor meer informatie op de website van SAM.

Greenhabit is een app met game die je in kleine stapjes helpt je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Het is een opleiding van 12 weken om nieuwe gewoontes aan te leren op het gebied van gezond eten, ontspannen, bewegen, positief denken en je sociale omgeving. Je ontvangt elke dag een berichtje of je wordt uitgedaagd om iets te doen. Als werkgever kun je Greenhabit ook inzetten voor je werknemers. Zie de informatie voor werkgevers.

Ontwikkelen via je werkgever

De app Welly kan helpen om meer grip te krijgen op je mentale en fysieke gezondheid en zo stress en burn-out te voorkomen. Je werkgever kan de app in jouw organisatie implementeren. Je krijgt toegang tot de app met een 3 maanden programma. Dit programma is gericht op voeding, beweging en mentaal welzijn. Daarbij krijg je bijvoorbeeld tips, recepten, oefeningen en opdrachtjes. Via een dashboard kan je werkgever geanonimiseerd zien of de app gebruikt wordt en wat het effect is. 

Tsuru is een app die je helpt om met meer motivatie naar je werk te gaan. Deze app kan door je werknemer aangeschaft worden. De app helpt je op 6 leefstijlgebieden gezonder en gelukkiger te worden. Om te beginnen vul je een vragenlijst in. Op basis van de antwoorden stelt Tsuru een persoonlijk profiel en coachingsschema voor je op. Aan de hand van de doelen die je opstelt, coacht de app je dagelijks met uitdagingen en adviezen. Je beantwoordt dagelijks vragen gerelateerd aan je werk. Bijvoorbeeld of je zin hebt in de werkdag en hoe je je de afgelopen week voelde. Met de resultaten brengt de app volledig anoniem voor je werkgever in kaart hoe het met de mentale gezondheid van alle werknemers gaat, zodat hij of zij de nodige verbeteringen kan invoeren. Je gegevens zijn geanonimiseerd en je werkgever leert niets over je privésituatie. Je hebt een uitnodiging van je werkgever nodig om een account aan te maken waarmee je kunt inloggen in de app.    

Als werkgever kun je met Tsuru via een online dashboard zien hoe het met de gezondheid, mentale fitheid en de motivatie van je werknemers gesteld is. Dit kan vanaf 20 medewerkers, de resultaten zijn volledig geanonimiseerd. Heb je als bedrijf of organisatie specifieke vragen die je aan je werknemers wilt stellen? Dan kun je deze toevoegen aan de vragenlijst in de app. Neem contact op met Tsuru voor meer informatie.

Hulp om te ontspannen

Er zijn ook apps die geleide meditaties bieden, zodat je kunt ontspannen. Voorbeelden zijn Relax Melodies, Omvana (Engels), Headspace (Engels), Buddhify (Engels) en de Mindfulness app.

Mocht er geen verbetering optreden, neem dan contact op met je huisarts.

Vergoeding

Deze oplossingen worden niet vergoed.  

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een coaching app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Met een coaching app kunnen je patiënten zelf meer regie krijgen over hun mentale gezondheid. Dit kan hen helpen om sommige klachten zelf te verminderen. Hierdoor hoef je hen als huisarts minder snel te zien. Zo hou je meer tijd over voor andere zorgvragen.

Ontwikkelen op locatie

Een voorbeeld van een persoonlijk coachingsprogramma is BioCheck. Dit programma volgen mensen wekelijks op locatie. Via persoonlijke begeleiding, fysieke inspanning en een app leren zij om te ontspannen en te herstellen na stress, bijvoorbeeld bij een burn-out. Het programma kan verschillende zorgverleners ondersteunen bij hun eigen behandelprogramma’s. Bijvoorbeeld coaches, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sportscholen, gezondheidscentra en GGZ-instellingen. Als behandelaar kun je de individuele waarden van je cliënten op afstand monitoren. Bijvoorbeeld de hoogte van de hartslag. Op basis van deze gegevens kun je hen verder begeleiden. Lees op de website van BioCheck meer over de verschillende pakketten die zij aanbieden.

Mentale ontwikkeling

Coaching app SAM helpt mensen zichzelf te ontwikkelen op mentaal vlak. Met tips en series oefeningen, op 6 thema’s: persoonlijke groei, gezondheid, familie en vrienden, financiën, relatie en werk. Als coach of therapeut kun je je aansluiten bij SAM. Zo kun je via de app meer mensen bereiken doordat je op een laagdrempelige manier tips en opdrachten uit jouw behandeling deelt. Ook kun je met de app tussen coachingsessies door in contact blijven met je cliënten. Via SAM kun je begeleiding krijgen bij het maken van je eigen content. Kijk voor meer informatie op de website van SAM.

Met een game helpt Greenhabit mensen in kleine stapjes hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Deze opleiding van 12 weken leert mensen nieuwe gewoontes aan op het gebied van gezond eten, ontspannen, bewegen, positief denken en de sociale omgeving. 

Ontwikkelen via je werkgever

De app Welly kan helpen om meer grip te krijgen op de mentale en fysieke gezondheid en zo stress en burn-out te voorkomen. Voor zorgmedewerkers wordt het Welly programma tijdens de coronacrisis kosteloos aangeboden.

Hulp om te ontspannen

Er zijn ook apps die geleide meditaties bieden. Voorbeelden zijn Relax Melodies, Omvana (Engels), Headspace (Engels), Buddhify (Engels) en de Mindfulness app.

Praktische hulp

Wil je een coaching app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.