Een spraak-app geeft iemand een stem als praten om wat voor reden niet (meer) lukt. Met een druk op een icoon, foto of tekst spreekt een stem uit wat je aanklikt. Je kunt ook zelf typen, zinnen opslaan of beelden toevoegen. Dit maakt communiceren over wat je denkt, wilt of nodig hebt een stuk makkelijker.
Informatie voor zorggebruikers
Heb je om welke reden dan ook moeite met praten? Dan kan een spraak-app je helpen. Een stem vertelt wat jij wilt zeggen. Zo communiceer je makkelijk met andere mensen over wat je denkt, wilt of nodig hebt.
Je downloadt een spraak-app op je smartphone of tablet. Een stem spreekt uit wat je aanklikt of typt. Ook kun je uit meerdere stemmen kiezen of zelf audio-opnames toevoegen. Sommige apps voorspellen welke woorden of zinnen je wilt typen.
Er zijn veel verschillende aanbieders. Zo is er bijvoorbeeld TouchSpeak . Die gebruik je voor simpele (van plaatje naar spraak) en meer complexe communicatie (met typen, tekenen, via mail of whatsapp). Met Express Me (voor Android) kun je ook zelf woorden en categorieën maken als aparte tegels). Bij Talkie en Spraak Assistent (iOS en Android) typ je een tekst in de app. Een stem spreekt de tekst uit. Andere aanbieders zijn alleen voor iOS (van Apple) zoals ElineSpreekt, Go Talk NOW, Prologue2Go, TouchToTell, Communicado en de Woordwolk.
Als je al kunt schrijven, voorspelt Prologue4Text wat je wilt zeggen op basis van de woorden die je intypt. De TouchToTell app is bedoeld om taal beter te begrijpen en uit te leren spreken. Als je klikt op een plaatje hoor je de uitspraak.
Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Vergoeding
De vergoeding verschilt per spraak-app. TouchSpeak is ook als volledig communicatie-hulpmiddel verkrijgbaar, deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen. Kijk ook op de websites van de verschillende aanbieders voor handleidingen.
Informatie voor zorgprofessionals
Als je cliënt moeite heeft met praten, kan hij of zij zichzelf moeilijker uitdrukken. Een spraak-app helpt daarbij, op een manier die bij jouw cliënt past. Met dit hulpmiddel begrijp je hem/haar ook een stuk beter. Zo kun je de communicatie verbeteren en de zorg beter afstemmen.
Jij of je cliënt downloadt een spraak-app op je tablet of smartphone. De apps zijn vooral eenvoudig in te zetten oplossingen. Zij zijn meestal goedkoper en meer ingeburgerd dan uitgebreidere communicatieprogramma’s en toestellen. Hierdoor is de drempel vaak lager om ze te gebruiken en kunnen ze ook door ouders en verzorgers gebruikt worden.
Eenvoudige communicatie via tekst of tegels
Er zijn veel aanbieders van communicatie- en spraak-apps. TouchSpeak, Talkie, Spraak Assistent (iOS en Android) en het Gespreksboek zijn voorbeelden van aanbieders voor iOS en Android. TouchSpeak gebruik je voor simpele en meer complexe communicatie. Lees meer op hun websitepagina voor therapeuten. Bij Talkie en Spraak Assistent typt je cliënt een tekst in de app. Een stem spreekt de tekst uit. Voorbeelden van aanbieders voor Android zijn Express Me en SymboTalk. Met Express Me kun je voor je cliënt woorden en categorieën maken als aparte tegels. Gebaseerd op wat bij hem of haar past.
ElineSpreekt, Go Talk NOW, Prologue2Go, TouchToTell, Communicado en de Woordwolk zijn voorbeelden van aanbieders specifiek voor iOS. Bij ElineSpreekt kom je als professional in aanmerking voor een gratis abonnement van 12 maanden. Met als voorwaarde dat je verbonden bent aan een professionele zorginstelling. Proloque4text voorspelt wat je cliënt wil zeggen op basis van de woorden die hij of zij intypt.
Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Taal verbeteren
De TouchToTell app is bedoeld voor cliënten om taal beter te begrijpen en uit te leren spreken. Door op een plaatje te klikken, hoor je de uitspraak.
Praktische hulp
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’. Kijk ook op de websites van de verschillende aanbieders voor handleidingen.