Overslaan en naar de inhoud gaan

Een zorgrobot die activeert en motiveert

Een moderne aanvulling op verzorgend personeel

robot Zora doet oefening voor, twee ouderen op achtergrond doen het na

Robot Zora. Beeld: Hollandse Hoogte

Samenleven met een robot lijkt science fiction. Maar dat is het niet. Een zorgrobot ondersteunt de zorgverleners in de ouderenzorg. Door ouderen bijvoorbeeld te helpen bewegen of met hen een spelletje te spelen. Dingen waar je niet altijd tijd voor hebt, maar die wel belangrijk zijn. Zo helpt de robot ouderen prettiger wonen en heb jij meer tijd voor zorgtaken.

Voor wie is de zorgrobot?

Voor mensen die naar een zorginstelling gaan, bijvoorbeeld voor dagbesteding, of er wonen, bijvoorbeeld ouderen in een verpleeghuis. De robot neemt bepaalde taken van de zorgprofessional of vrijwilliger uit handen en vult zo de zorg aan. Je kunt de robot inzetten in een groep, bijvoorbeeld bij kleinschalig wonen. Of één op één bij een bewoner.

Hoe werkt de zorgrobot?

Er zijn verschillende zorgrobots die je als zorgprofessional zelf bestuurt. Zo’n robot kan taken van je overnemen, zoals bewoners kalmeren of vermaken. Bijvoorbeeld door bewegingsoefeningen te doen, muziek af te spelen of een 'gesprek' te voeren. Zora is zo’n kleine, menselijke robot en wordt vooral in groepen gebruikt. Zora heeft geen kunstmatige intelligentie, dus kan niet zelf nadenken. Ze reageert op wat jij als professional intoetst. Jij en je collega’s krijgen een training wanneer je de robot aanschaft. Daarna kun je Zora direct gebruiken.

De slimme robot Sara heeft een beeldscherm, hierop bestuur je haar. Je hoeft niks in te stellen en kunt haar gelijk op de afdeling gebruiken. Sara kan voorkeuren van elke bewoner onthouden. Zo ziet elke bewoner op het scherm wat hij of zij leuk vindt. Bijvoorbeeld foto’s van de familie. Ook kan Sara een gesprek voeren. Als ze iets vraagt, druk ja of nee in op het scherm. Sara kan de antwoorden doorsturen naar jouw systeem. Zodat jij kunt zien hoe het met de bewoner gaat. Sara kan ook beeldbellen en heeft wifi nodig om te kunnen werken. Bij aanschaf krijg je ook een handleiding. 

Bekijk hier hoe Sara werkt:


Dan zijn er ook nog kleine sociale robots om je cliënten te helpen om te herinneren aan afspraken, taken of dagelijkse bezigheden.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • In Nederland wordt Zora aangeboden door Consyst. Vraag een offerte aan op de website van Consyst
  • Sara wordt geleverd door Sara-Robotics. Vanwege COVID-19 mogen zorginstellingen Sara een maand lang gratis gebruiken. Bevalt Sara niet? Dan zit je daarna nergens aan vast. Ga voor meer informatie naar de website van Sara-Robotics. Ook kun je hier een demo aanvragen

Voor de professional

Zora wordt geleverd als alles-in-een pakket met alle apparatuur die je nodig hebt. In de basistraining leer je wat Zora allemaal kan en hoe je de robot bedient. 

Na aanschaf van Sara krijg je een e-mail met inloggegevens en handleiding. Hierin staat hoe je Sara aan de wifi koppelt en hoe ze werkt. Daarnaast heb je een enthousiaste collega nodig die het leuk vindt om met Sara aan de slag te gaan. Sara wordt persoonlijk door iemand gebracht. Diegene legt je alles uit over de robot. 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.