Glucosemeters met een sensor

Je bloedsuikerspiegel meten zonder vingerprik

Vrouw met Freestyle Libre kijkt in bijbehorende app

Beeld: iStock

Een man heeft een sensor op zijn arm en kijkt op de app van Freestyle Libre.

Beeld: Freestyle Libre

Een glucosemeter controleert of je glucose niet te hoog of te laag is. Er zijn handige glucosemeters met een sensor als alternatief voor de vingerprik. Er zijn twee soorten systemen: een Flash Glucose Monitoringsysteem (FGM) en een Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM). Bij een FGM scant de gebruiker zelf de waarden. Bij een CGM meet de sensor dit automatisch elke vijf minuten. 

Bekijk hier de video:

Informatie voor zorggebruikers

Is het voor jouw gezondheid belangrijk dat je glucose niet te hoog of te laag is? Een glucosemeter met sensor maakt het meten makkelijker. Doordat deze de bloedsuiker automatisch kan bijhouden, heb je een beter overzicht van pieken en dalen. Hierdoor kun je sneller handelen wanneer je suiker te hoog of te laag dreigt te raken.

De sensor draag je op je huid. Daar brengt hij een naald aan direct onder je huid. De naald meet je glucose. 

Flash Glucose Monitoringsysteem

De FreeStyle Libre is een voorbeeld van een glucosemeter (FGM) met sensor die je zelf moet scannen. Deze plak je op je bovenarm. Hou het bijbehorende apparaat voor de sensor om je waarden te zien. Op het scherm zie je gelijk hoe hoog je glucose is. De meting vind je ook terug in de app. Deze kun je ook koppelen aan de praktijk van je behandelaar. De sensor is waterdicht. 

Continu Glucose Monitoringsystemen

Een voorbeeld van een CGM is het systeem van Dexcom G6. In de app zie je al deze waarden in een grafiek. Zo zie je of je suiker daalt of stijgt en kun je inschatten wanneer je iets moet eten. Ook kan de app je waarschuwen bij een te hoge of lage waarde. De zender, ontvanger en sensoren zijn verkrijgbaar bij diabetescentrale.nl

Bij Eversense XL zit de sensor onder je huid. Deze wordt via een kleine operatie ingebracht. Op je huid plak je een zender, precies waar de sensor zit. De zender stuurt de gegevens van de sensor naar de app op je smartphone. 

Closed loop-systeem

Wordt je glucose te hoog? Bij een closed loop-systeem geeft een aangesloten insulinepomp je bijna automatisch altijd de juiste dosis insuline. Een voorbeeld hiervan is het Minimed 670G-systeem. Dit systeem meet je glucose en dient insuline toe wanneer je bloedsuiker te hoog wordt. Je voert alleen in de app in hoeveel koolhydraten je eet. Op basis van je waarden past het systeem de dosis insuline zelf aan. 

Draadloze insulinepomp

Met de draadloze insulinepomp van Omnipod dien je zelf insuline toe. De pomp zit direct op je huid en is waterdicht. Via het gekoppelde systeem op je smartphone stuur je de pomp aan. 

Let op: overleg altijd eerst met je zorgverlener welk systeem het beste bij jou past. Komen de waarden of waarschuwingen van de sensor niet overeen met je symptomen of hoe je je voelt? Gebruik dan een bloedglucosemeter met prikpen. Neem altijd contact op met je huisarts of behandelaar als je twijfelt.

Vergoeding

Sommige systemen worden in bepaalde gevallen vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Meer over de verschillende type glucosemeters vind je bij de Diabetesvereniging: Diabetes en sensoren (dvn.nl) .

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen.  

Informatie voor zorgprofessionals

Een glucosemeter met sensor geeft je patiënten meer vrijheid en controle over hun aandoening. Doordat het glucosepeil continu gemeten wordt, kan de patiënt ook op tijd bijspringen. Hiermee kun je ziekenhuisbezoeken voorkomen. Als behandelaar krijg je ook meer inzicht in het verloop van de aandoening bij de patiënt. Het is belangrijk dat de patiënt altijd eerst overlegt met zijn/haar behandelaar welk systeem het beste bij hem/haar past.

Flash Glucose Monitoringsysteem

De FreeStyle Libre is een voorbeeld van een glucosemeter (FGM) met sensor die de patiënt zelf moet scannen. Om de metingen van Freestyle Libre ook te koppelen aan je praktijk , ga naar de pagina voor behandelaren

Continu Glucose Monitoringsystemen

Een voorbeeld van een CGM is het systeem van Dexcom G6.

Bij Eversense XL en GlucoMen Day zit de sensor bij de patiënt onder de huid. Deze wordt via een kleine operatie ingebracht. Lees op de website van Eversense meer over de verschillende mogelijkheden en hoe CGM werkt.

Closed loop-systeem

Bij een closed loop-systeem geeft een aangesloten insulinepomp je bijna automatisch altijd de juiste dosis insuline. Een voorbeeld hiervan is het Minimed 670G-systeem.

Draadloze insulinepomp

Met de draadloze insulinepomp van Omnipod dient de patiënt zelf insuline toe. Lees meer op de website van Omnipod.

Praktische hulp

De Diabetesvereniging geeft eer informatie over de verschillende type glucosemeters, zie Diabetes en sensoren (dvn.nl) .

Wil je een zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’. 

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)

 

Ervaringen

Omdat de sensor de meetgegevens gedurende een aantal uren bewaart en je daarmee een beeld over tijd krijgt, kan de medicatie van cliënten nog beter op hen worden afgestemd.
projectleider, praktijkcasus telemonitoring met glucosemeters met sensor
Naar de rapportage "Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg" (pdf)
Mijn cliënt was laaiend enthousiast: hij had zeer gevoelige en pijnlijke vingertoppen. Nu hoeft hij zich niet meer beurs te prikken.
verzorgende IG, praktijkcasus telemonitoring met glucosemeters met sensor
Naar de rapportage "Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg" (pdf)
Het geeft je meer controle. Je kunt beter anticiperen en daardoor beter reguleren. Je ziet bijvoorbeeld direct het effect van een maaltijd.
Ivo Ritmeijer, gebruiker van glucosemeter met sensor
Lees het ervaringsverhaal van Ivo Ritmeijer

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Meer zorginnovaties voor