Leren in de zorg met augmented reality

Aandacht voor handhygiëne in de zorg

Een vrouw staat voor het apparaat van SureWash en doet alsof zij haar handen wast.

Leren handen reinigen. Beeld: SureWash

Een vrouw staat voor het apparaat van SureWash en doet alsof zij haar handen wast.

Leren handen reinigen. Beeld: SureWash

Een man behandelt een virtuele patiënt in een levensechte situatie met TrueSim

Oefenen met virtuele patiënt. Beeld: TrueSim

Een man behandelt een virtuele patiënt in een levensechte situatie met TrueSim

Oefenen met virtuele patiënt. Beeld: TrueSim

Er zijn apparaten en apps die zorgverleners trainen met levensechte virtuele situaties. Dit gebeurt via virtual reality (VR) of augmented reality (AR). Bij VR word je volledig afgesloten van de werkelijkheid, bij AR blijf je de echte wereld zien. De technologie voegt extra informatie toe.

 

In onderstaande video vertellen zorgprofessionals over hun ervaring met augmented reality:

Informatie voor zorggebruikers

Het is belangrijk dat je behandelaar jouw ziektebeeld en bijbehorende symptomen op tijd herkent. Met virtual en augmented reality oefenen zorgprofessionals op een virtuele manier levensechte situaties. Dit zorgt ervoor dat zij goed voorbereid zijn en weten wat zij moeten doen als dat nodig is. Zo word jij beter en sneller geholpen.

Vraag aan je zorgverlener of hij of zij al oefent met virtual en augmented reality.

Informatie voor zorgprofessionals

Het is essentieel om het ziektebeeld en de bijbehorende symptomen van een patiënt vroegtijdig te herkennen. Dit vraagt alleen om goede training. Er zijn verschillende manieren om met virtuele levensechte situaties te oefenen via virtual en augmented reality.

TrueSim is een voorbeeld van simulatiesoftware die een interactief en realistisch hologram (digitaal object) aan de echte wereld toevoegt. Dit kan in iedere ruimte, op elke gewenste plek. Door een bril op te zetten, zie je een patiënt in een bepaalde toestand. Ook verschijnt er een levensechte monitor, infuuspaal en zuurstofklok. De patiënt reageert op de keuzes die jij maakt. Je kunt de training individueel of samen doen. Door een app op je telefoon zie je wat goed ging en wat beter kan. Dit verbetert de kwaliteit van de zorg, verlaagt de werkdruk en bespaart zowel de opleidings- als zorgkosten.

In onderstaande video vertellen zorgverleners hoe zij het vinden om met TrueSim te trainen:

Handhygiëne trainen op de afdeling

Ook SureWash helpt je via virtual en augmented reality de zorg te verbeteren. De trainingstechnologie leert je jouw handen goed te reinigen. Dit gaat volgens de zes stappen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Om de training te starten, ga je voor het scherm staan. Je steekt je handen voor je uit alsof je ze gaat wassen. Op het scherm zie je jouw handbewegingen terug. Je krijgt via datzelfde scherm instructies om stap voor stap de bewegingen uit te voeren. De rode balk op het scherm wordt groen wanneer je de juiste beweging lang genoeg uitvoert. Het systeem analyseert je bewegingen en geeft feedback wanneer je het niet goed doet. Als dit wel het geval is, ga je door naar de volgende beweging. Er zijn verschillende niveaus te behalen. De bewegingen leer je steeds sneller en zonder hulp uit te voeren. Je kunt je voortgang bijhouden door een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken.

SureWash is er in twee varianten. De SureWash Elite is een kiosk met wielen. Deze plaats je makkelijk op elke afdeling in een instelling of ziekenhuis. Zo kunnen patiënten en bezoekers het apparaat ook gebruiken. Hij heeft ook een RFID-kaartlezer. Hiermee kunnen zorgverleners met hun badge inloggen op het apparaat. De SureWash Go is compacter en kun je met de hand meenemen. Handig wanneer je collega’s bijvoorbeeld tijdens een overleg wilt trainen.

Bekijk op deze pagina van de website van SureWash een Engelse video over hoe het in de praktijk werkt.

Praktische hulp

Heb je vragen over het gebruik van SureWash? Neem dan contact op via het contactenformulier op de website. Ook staan er verschillende handleidingen en uitlegvideo’s over SureWash op de site.

Als je wilt trainen met TrueSim kun je contact opnemen via dit formulier op de website.

Wil je virtual en augmented reality implementeren in je zorginstelling of ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders