Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe voelt een persoon met dementie zich?

Dementie ervaren met dementiebril en game

Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

Voorbeeld inleiding boekje dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

Schermafbeelding vraag dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

Voorbeeldscherm medailles verdienen dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

screenshot dementiegame alzheimer

Dementiegame. Credits: Sevagram

Mantelzorgers ervaren dementie met dementiebril

Dementiebril. Credits: Jan Rietsema
 

Er is een online spel en een virtual reality-bril waarmee je kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben. In het spel doorloop je verschillende scenario’s. Hierbij leer je op de juiste manier te reageren op het gedrag van iemand met dementie. Met de VR-bril kruip je in de huid van iemand met dementie. Een film speelt zich af waarbij je hoort en ziet wat iemand met dementie denkt en ervaart.

Informatie voor zorggebruikers

Voor de mensen om je heen is het soms lastig te begrijpen waar jij dagelijks tegenaan loopt wanneer je dementie hebt. Het helpt als zij zich kunnen voorstellen wat jij ervaart. Dan begrijpen zij waarom je op een bepaalde manier reageert. Ook leren zij zo hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen.

De Dementiegame kun je online gratis spelen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als je zorgt voor iemand met dementie, helpt het als je je kunt voorstellen wat diegene ervaart. Dan begrijp je waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Ook leer je zo hoe je met het gedrag omgaat en diegene het beste ondersteunt. 

Online situaties meemaken als persoon met dementie 

De Dementiegame is een online spel waarin je verschillende scenario’s doorloopt. Het spel speelt zich af in een dorp. Hier ga je op bezoek bij verschillende mensen met dementie. Je kruipt in de huid van hun dierbaren en leert om te gaan met het gedrag van iemand die dementeert. Hoe meer je speelt, des de meer je leert. In de ‘bibliotheek’ vind je extra tips en doorverwijzingen.

In virtual reality ervaren hoe een persoon met dementie zich voelt

Met de Dementiebril op hoor en zie je wat iemand met dementie denkt en ervaart. En waar diegene tegenaan loopt. Zo raakt de hoofdpersoon in de war omdat hij niet meer weet waar hij de boodschappen moet opbergen. Jij kijkt door zijn ogen mee en ziet hoe het is om met dementie te leven. Meer informatie over het spel vind je op de website van Sevagram.

Fysieke training

Naast de VR-bril is er ook een fysieke training. In een soort escape room wordt een dag uit het leven van iemand met dementie gesimuleerd. Jij ‘speelt’ diegene ongeveer een half uur. Je hoort zijn gedachten en ervaart waar hij zoal tegenaan loopt. Zo moet je boodschappen opbergen, maar weet je niet waar alles moet staan. Erna praat je met een deskundige over je ervaringen. Een paar dagen later volg je nog een groepstraining met anderen.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

(Zorg)Organisaties kunnen een licentie aanschaffen om de Dementiebril zelf te gebruiken. De organisatie krijgt dan uitleg van IntoDmentia over de bril en hoe je mantelzorgers begeleidt bij gebruik. Voor meer informatie over licenties kun je een e-mail sturen.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Ik vond het heel confronterend. Het is alsof je echt de wereld ziet vanuit iemand met dementie. En hoe anderen op jou reageren. Dat vond ik nog het meest confronterende. De scène waarbij een mantelzorger heel boos werd, terwijl die persoon met dementie denkt: Hoezo wordt ze boos? Ik heb toch helemaal niks gedaan?
mantelzorger over de dementiebril
Bron: video over de dementiebril van Alzheimer Nederland