Je allergie onder controle met een hooikoorts app

Inzicht in dagelijkse pollen met een pollenkaart

Pollen in de lucht van een boom

Beeld: Darleen2902 (Flickr)

Homepage Pollennieuws.nl die laat zien welke pollen nu in de lucht zijn

Pollennieuws

screenshot van Pollennieuws hooikoorts app met pollenkaart

Pollennieuws

Met een hooikoorts app zie je hoeveel en welke pollen er in de lucht zijn. Vaak zie je dit op een pollenkaart. Meestal vind je er ook informatie over het soort pollen en krijg je tips hoe je zo min mogelijk hooikoortsklachten krijgt. In sommige apps kun je ook een persoonlijk hooikoortsdagboek bijhouden. Per dag schrijf je op welke klachten je ervaart.

Informatie voor zorggebruikers

Met een hooikoorts app weet je altijd welke pollen er nu in de lucht zijn. Dan kun je er je medicatie, planning en activiteiten op afstemmen. Zo heb je niet onnodig last van je hooikoorts. Daarnaast kun je klachten ermee voorkomen.

Voorbeelden van apps zijn die van Hooikoortsradar, Pollennieuws en de Hooikoorts en pollen app.  In die laatste twee apps kun je ook klachten bijhouden in een dagboek. Naast apps zijn er ook websites die bijhouden hoeveel pollen er in de lucht zijn. Voorbeelden zijn Pollennieuws.nl en Hooikoortsradar.nl. Ook op Buienradar.nl vind je dagelijks informatie over welke pollen er in de lucht zweven in jouw omgeving. Op de websites en in de apps staat een pollenkalender: wanneer worden welke pollen in de lucht verwacht? Ook is er een pollenkaart van Nederland met in kleuren aangegeven waar vandaag veel pollen worden verwacht. En er is een 5-daagse pollen- en hooikoortsverwachting zodat je je kunt voorbereiden.

Daarnaast bestaan er nog meer handige apps. Je kunt online verder zoeken op bijvoorbeeld ‘hooikoorts app’ of ‘pollen app´.

Hooikoortsklachten bijhouden voor kinderen

Speciaal voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar is er de AllerGoGo app. In deze app hou je als kind zelf hooikoortsklachten bij. Het werkt als een digitaal dagboek. Op een selfie breng je in kaart hoe erg je ogen jeuken, of je neus verstopt zit en of je moeilijk ademt. Ook vul je jouw medicatiegebruik in. Door dit elke dag te doen, leer je wat de hooikoorts medicijnen doen. Ook ontdek je of de behandeling helpt. Daarnaast zie je in de app meteen aan de achtergrondkleur hoeveel pollen er in de lucht zitten. Onder het kopje ‘tips & tricks’ leer je wat je kunt doen om je symptomen te verminderen.

Overleg het gebruik van een hooikoortsdagboek altijd met je huisarts of allergoloog. Dit is belangrijk voor het stellen van een goede diagnose en om de medicatie te bepalen.

Vergoeding

De app van Pollennieuws wordt niet vergoed door verzekeraars.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een hooikoorts app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten die last hebben van hooikoorts, kunnen met een hooikoorts app als Pollennieuws of de Hooikoorts en pollen app hun klachten minimaliseren. Ook helpt het bijhouden van een klachtenboekje jou bij het stellen van de juiste diagnose. Je kunt patiënten met hooikoortsklachten dan ook adviseren om zo’n app te gebruiken.

Bij jonge patiënten met hooikoortsklachten is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van de klachten. Wanneer krijgt je patiënt last? Welke klachten ontstaan er en welke medicatie helpt het beste? Met deze informatie kun je het juiste behandelplan opstellen. De AllerGoGo app helpt jou en je jonge patiënten om de klachten in kaart te brengen. Je kunt hen adviseren om deze app te gebruiken.

Disclaimer

Privacy-waarschuwing: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor