Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisbank op zak

Online overzicht voor zorgverleners

Arts heeft tablet in zijn handen

In de zorg wil je vaak snel medische informatie hebben, maar er is heel veel. Hoe vind je snel wat je zoekt? Er zijn speciale apps en websites om artsen hiermee te helpen. Bijvoorbeeld een app met een overzicht van alle eerstelijns diagnostische onderzoeken. Of een website die alle richtlijnen en medische informatiebronnen samenbrengt op één plek.

Voor wie?

Voor professionele zorgverleners zoals huisartsen, praktijkondersteuners, verloskundigen, instellingsartsen en assistenten. 

Hoe werkt het?

Een voorbeeld van zo’n kennisbank op zak is de app van Saltro. De app is niet bedoeld voor patiënten, maar voor zorgverleners. Je kunt de app op meerdere telefoons en/of tablets downloaden. Per apparaat log je eenmalig in met je AGB-code. De app bevat het SAN Memoboek, een compleet overzicht van diagnostische onderzoeken in de eerste lijn. In dit memoboek kunnen zorgverleners opzoeken welke eerstelijns diagnostische onderzoeken en (functie)onderzoeken er per onderzoekslocatie zijn en wat de kosten zijn. Ook ondersteunt de app bij het aanvragen van diagnostiek en de informatieverstrekking naar de patiënt.

Arts Portaal is een kennisbank voor en door (huis)artsen opgezet. Het brengt richtlijnen en medische informatiebronnen samen, zoals van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), het RIVM en het Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap (KNMG). Het is als zoekmachine opgezet. Je typt een bepaalde ziekte of klacht in, en de zoekmachine geeft je van iedere richtlijnmaker de bijbehorende informatie. Het is overal en gratis te openen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De Saltro app is gratis te downloaden voor Android.

Voor Arts Portaal ga naar hun website.

Ervaringen

De 10 minuten die ik als huisarts voor mijn patiënt heb, is ontzettend kort. En ik moet meerdere keren per dag kleine dingen opzoeken. Bijvoorbeeld de dosering van een medicijn of als ik een plaatje wil laten zien tijdens de uitleg aan een patiënt. Met Arts Portaal ben ik binnen twee muiskliks bij de juiste informatiebron.
Huisarts Pim Keurlings en mede-oprichter Arts Portaal
Lees het verhaal van huisartsen Pim Keurlings en Thomas Mancini over Arts Portaal