Manage de pieken en dalen met een MS app

MS-verloop meten met een app

Een hand houdt een smartphone vast met daarop MS Sherpa-app

MS Sherpa app. Beeld: Orikami

Er is een app waarmee medisch experts het verloop van MS kunnen monitoren. Hierbij voer je zelf gegevens in de app in. Je doet daarvoor wekelijks eenvoudige tests op je smartphone, zoals de tweeminutenlooptest. De MS app doet metingen via de sensoren die in je smartphone zitten. Ook vul je vragenlijsten in over de kwaliteit van je leven. Je kunt ook opmerkingen toevoegen of een dagboek bijhouden. 

Informatie voor zorggebruikers

MS is grillig. Als je het hebt, kent je dagelijkse leven pieken en dalen. Een MS app kan je helpen om meer grip te krijgen op je leven. Ook kun je dan therapie krijgen die is afgestemd op wat jij nodig hebt. Dat brengt rust in je hoofd en lijf, en in je dag.

Medisch experts weten zeker dat ze het verloop van MS kunnen monitoren. Hiervoor moeten ze alleen de goede gegevens verzamelen en de uitkomsten aan elkaar koppelen. Daarom wordt nu de app MS Sherpa getest waarbij je gegevens zelf in de app kunt invoeren. De software kan leren, waardoor de app vanzelf patronen gaat herkennen. Op basis daarvan kunnen artsen meer zeggen over hoe de ziekte verder gaat verlopen bij jou. Uiteindelijk maakt de MS app therapie op maat mogelijk. Je krijgt een duidelijk en betrouwbaar inzicht in hoe je ervoor staat. Zo weet je waar je aan toe bent. Er wordt getest of de app effectief is.

Daarnaast is er het platform Sanacoach MS waarbij je ook vragenlijsten invult over klachten, beperkingen en problemen. Hier lees je ook informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling van MS en hoe je ermee omgaat. 
Bespreek met je zorgverlener of je ook het platform of de app kan gebruiken.

Vergoeding

De toegevoegde waarde van MS Sherpa moet nog bewezen worden uit de studies. Als dit gebeurt, staan verzekeraars positief tegenover vergoeding.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een MS app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Op de website van Sanacoach vind je een overzicht van de zorgverleners die SanaCoach al aanbieden.

Informatie voor zorgprofessionals

Als patiënten met MS hun klachten monitoren, kun je het verloop van de ziekte bij hen voorspellen. Zo kun je de therapie afstemmen op het verloop per patiënt.

Momenteel wordt de app MS Sherpa getest. Hierbij vult de patiënt zelf gegevens in de app in. De app gaat vanzelf patronen herkennen doordat de software kan leren. Op basis daarvan kun je meer zeggen over hoe de ziekte verder gaat verlopen bij je patiënt. Zo kun je therapie op maat maken. Voor behandelaars is een dashboard in ontwikkeling. Hierbij kun je ook een signaal krijgen bij afwijkende waarden. Zo kan de therapie op korte termijn worden aangepast. Met het dashboard krijg je een duidelijk en betrouwbaar inzicht in hoe je patiënt ervoor staat. Er wordt nog getest of de app effectief is. Op de website van MS Sherpa lees je meer over de onderzoeken.

Daarnaast is er het platform Sanacoach MS. Hierbij vult je patiënt ook vragenlijsten in. De vragen gaan over klachten, beperkingen en problemen. Je patiënt leest er ook informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling van MS en hoe je patiënt ermee omgaat. 


Praktische hulp

De MS app is nog niet beschikbaar voor alle patiënten en behandelende artsen. Begin 2020 zijn vier MS-klinieken gestart met het gebruik van MS Sherpa in de dagelijkse praktijk. Wil je meer weten of een seintje krijgen als het zo ver is? Dan kun je je inschrijven op de website van MS Sherpa.

Wil je een MS app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor