Overslaan en naar de inhoud gaan

Mantelzorg apps helpen zorg verdelen

Samen zorgen wordt makkelijker

Vrouw helpt moeder met de was

Beeld: iStock

Mantelzorg apps maken het makkelijk om met meerdere mensen voor een familielid te zorgen. In de meeste apps kun je foto’s en verhalen delen. Ook stem je er zorgtaken af en verdeel je deze onderling. Veel apps hebben een agenda waarin alle afspraken staan. Je kunt ook je eigen bezoekjes plannen.  Wanneer de centrale mantelzorger een keer hulp nodig heeft, kan die daar in de app om vragen.

Informatie voor zorggebruikers

Zorg je met meerdere mensen voor een familielid? Dan is het belangrijk om onderling goede afspraken te maken. Een app kan jullie daarbij helpen. Daarmee blijven alle betrokkenen op de hoogte van de dagelijkse zorg. Ook stem je zo de zorg goed af met elkaar.

Voorbeelden van mantelzorg apps zijn Myinlife en ShareCare. Je ziet via duidelijke iconen of een bepaalde taak geregeld is of niet. De hele familie weet zo wie wat, waar en wanneer gaat doen. Ook kan iedereen laten zien wanneer zij mee kunnen naar een zorgafspraak of wanneer ze op bezoek gaan. Op deze manier worden de bezoeken goed verspreid. Zo voelt je naaste zich minder snel eenzaam. Dat maakt het makkelijker om thuis te blijven wonen in de eigen, vertrouwde omgeving. In sommige mantelzorg apps, zoals Fello kan je ook chatten met iedereen in de groep.

Medische informatie delen

In de apps kun je ook medische informatie met elkaar delen. Weet je niet meer precies wat er vorige week bij de arts is gezegd? In de app vind je die informatie makkelijk terug. 

Naast mantelzorg apps zijn er ook een aantal websites die dezelfde functies aanbieden. Bijvoorbeeld HalloZorg, CarenZorgt en Cubigo.

Extra hulp voor mantelzorgers        

Daarnaast is er de app en website MantelzorgNL. Hier vind je antwoorden op vragen over onder meer wet- en regelgeving, geldzaken en de combinatie werk en mantelzorg. Kun je het antwoord niet vinden? Je kunt via de app ook contact opnemen met de Mantelzorglijn. Ook wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor.

Vergoeding

Er zijn verschillende gratis apps beschikbaar.

Praktische hulp   

Op de website van ShareCare vind je handleidingen.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een mantelzorg app? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Er bestaan apps waarmee de familieleden en mantelzorgers van je cliënten makkelijk afspraken met elkaar kunnen maken en delen. Zo blijven ze op een laagdrempelige manier op de hoogte van de dagelijkse zorg. Voor jou als zorgverlener kan dit ook handig zijn. Zo weet je wat er wanneer met de familie is afgesproken.

Voorbeelden van apps zijn Fello, Myinlife en ShareCare. De websites HalloZorg, CarenZorgt en Cubigo bieden dezelfde functies aan.

Praktische hulp   

Wil je een mantelzorg app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Apps

Websites

Extra hulp voor mantelzorgers

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor