Voor mensen met een vorm van autisme of stoornis op het autismespectrum zijn er handige apps. Zoals een planning app, deze helpen in het dagelijks leven. Of een app die inzicht geeft in hoe gevoelig iemand is voor prikkels. In zo’n app beantwoord je elke dag vragen over hoe je je voelt. Zo kom je te weten waar je gespannen van raakt en wat je kunt doen om rustiger te worden.
Informatie voor zorggebruikers
Als je een autismespectrumstoornis hebt, kan het een uitdaging zijn om in het dagelijks leven je weg te vinden. Misschien verwerk je prikkels op een andere manier dan de mensen om je heen. Of heb je meer structuur nodig in je dag. Daarbij kan het lastig zijn om in de gaten te houden hoeveel stress je ervaart. En: wanneer het teveel wordt. Er zijn apps die je hierbij helpen.
Spanning herkennen en leren ontspannen via een app
Er zijn verschillende apps die je helpen bewust te worden van wat prikkels met je doen. Een voorbeeld is de Stress Autism Mate (SAM). De app helpt je te zien wanneer je gespannen bent en hoe erg die spanning is. Je vult 4 keer per dag een vragenlijst in. Daarmee blik je terug op je stressniveau van de afgelopen uren.
Op de website van Sensonate vind je meer handige tips en apps bij prikkelverwerking.
Structuur aanbrengen in je dag met een planning app
De app Daymate helpt je om je dag te structureren. In de app wordt een activiteit weergegeven als een icoon. Per dag voer je voor elke activiteit een icoon in. Dit doe je zelf, of samen met je familielid of begeleider. Alle activiteiten voor de dag zie je als iconen overzichtelijk onder elkaar. Via de app kun je ook bellen met je begeleider.
Behoefte van je naaste beter herkennen met een app
Er is ook een app die je helpt de behoefte van je naaste met een meervoudige beperking beter in te schatten. In de EMB APP HiSense beantwoord je 30 dagen lang iedere dag een paar vragen. De vragen zetten aan tot nadenken over je eigen handelen. Bijvoorbeeld: welke signalen geeft je naaste wanneer het wel of niet goed gaat? En hoe ga je hier zelf mee om? Hierdoor luister en kijk je met meer aandacht naar je naaste en pik je kleine signalen sneller op. De app is bedoeld voor begeleiders, zorgprofessionals en naasten.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een planning app of app voor prikkelmonitoring? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Wanneer je cliënt onrustig wordt van teveel prikkels, kan een app helpen om rustig te worden. De app helpt je cliënt ook bewust te worden van diens gevoel. En wanneer hij of zij de volgende keer sneller in kan grijpen. Zo leert je cliënt zichzelf beter kennen en om te gaan met prikkels.
Spanning herkennen en leren ontspannen
Een voorbeeld van zo’n app is Stress Autism Mate (SAM) app. Hierin noteert je cliënt hoe hij of zij zich voelt. Deze app richt zich op het stressniveau van de afgelopen uren.
Meer lezen over handige tips en apps bij prikkelverwerking? Kijk dan eens op de website van Sensonate.
Dagstructuur verbeteren met een planning app
Daymate kan helpen als je cliënt het lastig vindt om een agenda bij te houden. In deze app worden activiteiten weergegeven als iconen. Samen houden jullie de activiteiten van je cliënt per dag bij. Je cliënt kan via de app ook met je bellen.
Behoefte cliënt beter herkennen met een app
De EMB APP HiSense helpt je om beter in te schatten welke behoefte je cliënt met een meervoudige beperking heeft. Je beantwoordt 30 iedere dag een paar vragen, 30 dagen lang. Door de vragen te beantwoorden, ga je met meer aandacht naar je cliënt kijken en luisteren. Je pikt kleine signalen sneller op.
Praktische hulp
Op de website van Sensonate staan tien praktische tips voor de begeleiding van cliënten die moeite hebben met het verwerken van prikkels.
Wil je een planning app of app voor prikkelmonitoring implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Voorbeelden van aanbieders
Ervaringen
Disclaimer
Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.