Meer grip en kracht met een robothandschoen

Grijpondersteuning bij krachtverlies

Een hand die een robothandschoen aan heeft

CarbonHand. Beeld: Bioservo

Een man houdt een telefoon vast en raakt het scherm aan. Aan een van zijn handen draagt hij een robothandschoen

CarbonHand. Beeld: Bioservo

Er bestaan robothandschoenen voor mensen die minder grip of kracht in hun hand hebben. Zo´n handschoen ondersteunt de hand en geeft extra kracht. De handschoen bestaat uit een duim, middelvinger en ringvinger met daarin sensoren. Bij aanraking bootst de handschoen grijpbewegingen na. Dit geeft de hand extra grijpkracht.

Zorg van Nu-vlogger Joyce probeert de robothandschoen uit en gaat op bezoek bij een gebruiker. Bekijk de video's:

Bekijk in de onderstaande video (Engels) hoe de ReGrasp werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Met een robothandschoen kun je weer makkelijker voorwerpen vastpakken of vasthouden. Zo kun je meer alledaagse dingen weer zelf. Dit geeft je een stukje zelfstandigheid terug.

Vraag aan je behandelaar of je in aanmerking komt voor een robothandschoen of brace.

Vergoeding

De robothandschoen en de polsbandage worden niet vergoed. 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een robothandschoen of polsbandage? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Een robothandschoen of polsbrace kan jouw cliënten helpen bij het revalideren. Je cliënt leert met deze ondersteuning de handfuncties beter te gebruiken. Zo kan je cliënt alledaagse dingen weer zelf. Dit geeft een stukje zelfstandigheid terug. 

Er zijn verschillende modellen in verschillende maten verkrijgbaar. Zoals een handschoen of een brace. Een voorbeeld is de CarbonHand (Engels). Op basis van de klachten van je cliënt stel je de sensitiviteit en de kracht in via de app. Daarna gebruikt je cliënt de handschoen zelfstandig. Hij of zij trekt de handschoen aan en bevestigt de controle-unit aan de broeksriem met een clip.

Heb je voor je werkzaamheden als hulpverlener extra kracht of grip nodig? Dan kun je CarbonHand ook gebruiken. Bijvoorbeeld voor extra hulp bij het omdraaien van cliënten die op de Intensive Care liggen of voor het bereiden van medicijnen in de apotheek.

Zenuwen stimuleren

De polsbandage ReGrasp werkt met Functionele Elektro Stimulatie (FES). Hiermee stimuleer je de zenuwen of de spieren van de hand en duim, als die zijn aangetast door een spierziekte of hersenletsel. Zo kun je handbewegingen en -functies verbeteren, atrofie voorkomen of vertragen en de lokale bloedcirculatie bevorderen. Je cliënt bedient de polsbandage zelf: met een knop opent en sluit de hand automatisch. Door een timer in te stellen blijft de hand een langere tijd dicht of open. Het is ook mogelijk om de ReGrasp aan te sturen met je hoofd; daar is een aparte bewegingssensor voor nodig.

Praktische hulp

Wil je een robothandschoen of brace implementeren in je praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Momenteel doet Roessingh Research and Development (RRD) onderzoek naar de CarbonHand van Bioservo. Hierbij onderzoekt RRD het effect van de robothandschoen. Dit doen zij door 63 deelnemers de handschoen dagelijks te laten gebruiken gedurende zes weken. De resultaten worden in het tweede kwartaal van 2020 verwacht. Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van revalidatiecentrum Klimmendaal.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.