Overslaan en naar de inhoud gaan

Met een visuele beperking voorwerpen herkennen

Extra paar ogen voor slechtzienden en blinden

Vrouw scant zuivelproduct met haar smartphone om informatie te kunnen lezen

Beeld: iStock

Een man op een perron richt de camera van zijn smartphone op een bord met reisinformatie van de NS.

Envision AI

Er zijn twee soorten apps die voorwerpen voor je herkennen. Ten eerste computergestuurde apps, die werken met kunstmatige intelligentie. Hierbij richt je de camera van je telefoon op een voorwerp, tekst, omgeving of persoon. De app beschrijft wat het is, wat er staat, wat er gebeurt of zelfs wie het is. De andere soort app werkt met hulp van mensen. Hierbij ‘leen’ je de ogen van iemand anders. 

Informatie voor zorggebruikers

Als je visueel beperkt bent of wordt, kun je soms een extra paar ogen nodig hebben. Bijvoorbeeld om te lezen, de weg te vinden of voorwerpen te herkennen. Verschillende apps kunnen je daarbij helpen. Zo blijf je zelfredzaam en ben je minder afhankelijk van hulp van anderen.

Computer gestuurde apps herkennen een voorwerp nog niet altijd goed, maar worden hier steeds slimmer en beter in. Voorbeelden van apps zijn Envision AI en Seeing AI (Engels). Speciaal voor treinreizigers is er de NS Perronwijzer app, die voorleest wat er op de vertrekborden op alle stations van Nederland staat.

Hulp via andermans ogen

De app Be My Eyes verbindt je met een vrijwilliger. Die kijkt door de camera van jouw smartphone mee. Je kan vragen stellen over of het pak melk in jouw koelkast nog goed is of welke kleur een trui heeft. Moeilijkere vragen stellen kan ook. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het installeren van een computerprogramma of snel een belangrijke brief moet lezen. Heb je geen visuele beperking? Dan kun je je in de app ook aanmelden als vrijwilliger.

Labellezer

Een ander hulpmiddel is de PennyTALKS labellezer. Deze groot uitgevallen pen leest speciale labels die je zelf op voorwerpen plakt. Bijvoorbeeld op medicijnen, eten of kleding. Het label scan je met de lezer, daarbij spreek je eenmalig iets in. Bijvoorbeeld welk voorwerp het is of hoe lang iets houdbaar is. Als het apparaatje dat etiket later scant, leest het voor wat je hebt ingesproken. De PennyTALKS spreekt Nederlands en vijf andere talen. Op het bijgeleverde SD-kaartje kun je 2.700 labels inspreken. Het geheugen is nog verder uit te breiden. Er zijn gewone, voelbare en wasbare labels. De PennyTALKS labellezer is te koop bij verschillende webshops.

Kijk voor nog meer informatie en oplossingen voor blinden en slechtzienden op het kennisportaal voor mensen met een visuele beperking. Zo zijn er ook apps die je helpen met navigatie bij het wandelen

Meer apps vind je door als zoekwoord ‘visueel beperkt’ of ‘slechtziend’ in te voeren in de Play of Store. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Vergoeding

De betaalde apps en de labellezer worden niet vergoed.  

Praktische hulp

Kijk op de website van LetsEnvision voor handleidingen over de Envision Ai.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze apps? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Zorg je voor mensen die een visuele beperking hebben? Er zijn handige apps waarmee zij meer dingen zelf kunnen. Zoals voorwerpen herkennen of de weg vinden. Zo blijft je cliënt meer zelfredzaam en hou jij tijd over voor andere zorgtaken.

Ervaringen

Ik kan ook mijn iPhone richten op het NS-bord en dan leest mijn iPhone voor wat erop staat, zodat ik weet dat ik in de goede trein stap. Die voorleesfunctie via een speciale app is in veel situaties superhandig.
Patrick Schuttel over de apps NS Perronwijzer en Seeing AI
Lees het ervaringsverhaal van Patrick Schuttel

Meer zorginnovaties voor