Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drugs- en drankgebruik

Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Beeld: Tom Fogg (Flickr)

Er zijn websites die je gratis en anoniem helpen om je drank- of drugsgebruik te minderen. Je krijgt handige tips en trucs om te minderen of stoppen met alcohol. Ook kun je hier testen of je teveel drinkt. Online word je gecoacht en ondersteund om te minderen. Op verschillende fora kun je praten met anderen die soortgelijke problemen hebben. Dat helpt om het beter vol te houden.

Informatie voor zorggebruikers

Neem je vaak nog een glas als je eigenlijk al weet: dat is te veel? Twijfel je of je te veel drinkt, of wil je controle over je drankgebruik? Om te minderen hoef je niet meteen naar een afkickcentrum. Met online hulp krijg je zelf al veel voor elkaar. Zo kun je er zelf grip op krijgen en gezonder gaan leven.

Er zijn veel zelfhulpsites en apps voor alcoholgebruik en drugsgebruik. Bijvoorbeeld het gratis zelfhulpportaal van Jellinek. Daar bepaal je je eigen doelen. Die probeer je met hun hulp te behalen. De site werkt ook op je telefoon. Zo verlies je je doelen nooit uit het oog. Ook niet op de moeilijke momenten buitenshuis. Ook andere professionele organisaties bieden online zelfhulpprogramma’s aan. Een aantal gratis voorbeelden zijn Minderdrinken.nl, Bekijk het nuchter en de MAXX app.

Gebruik bijhouden met een app

Met de app Middelen Meter hou je bij hoeveel je gebruikt. Dit kun je bijhouden voor alcohol, cannabis, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. Je houdt dit maximaal vier weken lang bij. De gegevens zie je terug in een overzicht. 

Lukt het toch niet zelf? Dat is helemaal niet erg. Op de website vind je ook verwijstips naar professionele zorginstellingen.

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden vaak een behandeling voor verslaving. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp   

Op de website van Alles Over Drinken kun je een zelftest doen om erachter te komen of het zelfhulpportaal van Jellinek bij je past.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze websites? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als huisarts kun je patiënten met verslavingsproblemen op een laagdrempelige manier helpen. Met online hulp kunnen zij vaak al veel zelf veranderen wanneer zij overmatig alcohol of drugs gebruiken. Je kunt hen verschillende websites adviseren.

Voorbeelden zijn het gratis zelfhulpportaal van Jellinek, Minderdrinken.nl, Bekijk het nuchter en de MAXX app. Je patiënt kan met de app Middelen Meter bijhouden hoeveel hij of zij gebruikt. 

Praktische hulp   

Wil je een zelfhulpsite implementeren in je zorginstelling of ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’