Mobiele echo voor snelle diagnose

Mobiele echo maken met smartphone of tablet

Een zwangere vrouw ligt op de behandeltafel en er wordt een echo gemaakt op een tablet

Beeld: Philips

Er is nu een apparaat waarmee zorgprofessionals mobiel echo’s kunnen maken. Dit draagbare apparaat sluit je direct aan op een smartphone of tablet. Daarop is de echo in hoge resolutie te zien. Door de koppeling met de smartphone of tablet is de zorgprofessional meteen verbonden met een samenwerkingsplatform. Zo kunnen er direct gegevens uitgewisseld worden met andere professionals.

Informatie voor zorggebruikers

Ben je zwanger en gaat er iets niet goed? Dan is het fijn als er zo snel mogelijk een diagnose gesteld kan worden. Daarvoor moet vaak een echo gemaakt worden. Dat kan tegenwoordig op locatie, met handige apparatuur. Zo hoef je niet eerst naar het ziekenhuis. Dat scheelt tijd en energie.

Vraag aan je zorgverlener of behandelaar of er een mobiele echo gemaakt kan worden.

Informatie voor zorgprofessionals

Behandel je zwangere patiënten? Dan is echografie voor jou en je collega’s een onmisbaar diagnose-instrument. Soms moet je op locatie een diagnose kunnen stellen. Dat gaat moeilijk met dure of zware apparatuur. Een handig apparaatje maakt echografie op veel meer plaatsen inzetbaar.  Zo kun je sneller de juiste diagnose stellen.

Lumify is zo’n draagbaar echografie apparaat. Als eerstelijns arts kun je er snel diagnoses mee stellen. Als cardioloog kun je er op zaal een hartecho mee maken. Als verloskundige kun je de zwangerschapsecho thuis maken. Als spoedhulpverlener kun je er ter plaatse mee controleren op inwendig letsel of de werking van een orgaan. Het apparaat biedt niet de volledige functionaliteit van de vaste apparatuur in de echokamer, maar dat is niet in alle gevallen nodig of mogelijk. Het draagbare apparaat kan een handige en tijdbesparende aanvulling zijn op de vaste apparatuur. Het gebruik ervan is op abonnementsbasis.

Praktische hulp

Wil je het draagbare echo apparaat implementeren in je ziekenhuis of praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.