Online logopedie

Logopedie vanuit huis

Moeder en dochter kijken samen naar laptop met daarop online logopedie spel

Beeld: iStock

Via een online programma kun je ook logopedie volgen vanuit huis. Met een persoonlijke inlogcode log je in op het online programma. Via een video-/audio-verbinding ontmoet je de logopedist. Je ziet en hoort elkaar via het beeldscherm. Daarnaast krijg je huiswerk mee, net zoals in de praktijk. 

Informatie voor zorggebruikers

Online logopedie bespaart je de tijd en moeite om naar de logopediepraktijk te gaan. Comfortabel vanuit huis krijg je via de computer dezelfde therapie als anders. Daarnaast is het ook nog leuk: beeldbellen met de logopedist wordt afgewisseld met oefeningen in de vorm van games.

Er zijn verschillende aanbieders van online logopedie. Bijvoorbeeld TinyEYE, dat met name gericht is op kinderen. Je zoon of dochter werkt dan samen met de logopedist twintig minuten lang via een reeks games aan de taalontwikkeling. Je kind krijgt daarna een online huiswerkmodule mee. Het huiswerk bestaat uit op maat gemaakte oefeningen. 

TinyEYE is er ook voor volwassenen. Je werkt dan niet met games, maar praat wel via een beeldscherm met je logopedist. Vanachter je computer doe je allerlei oefeningen.

Afasie

Online logopedie speciaal voor mensen met afasie werkt hetzelfde: via een webportaal heb je contact met de logopedist en maak je oefeningen. Elke sessie kan worden aangepast aan je voortgang. Dit kan omdat de logopedist de resultaten van het huiswerk direct in kan zien. Dat scheelt tijd voor jou en je logopedist. 

Vergoeding

Online logopedie wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Volwassenen moeten rekening houden met het eigen risico.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van online logopedie? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Door je cliënten online logopedie aan te bieden, kunnen zij in hun eigen vertrouwde omgeving therapie volgen. Ook scheelt het hen en jou tijd. Zo kun jij direct zien hoe je cliënten het huiswerk maken en wat hun voortgang is.