Overslaan en naar de inhoud gaan

Opstaan zonder hulp met grijppaal en toiletlift

Weer zelfstandig uit bed, van de stoel of het toilet

Oudere man krijgt hulp bij het opstaan van jongere man

Beeld: iStock

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen op te staan uit een zittende positie. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel, bed of toiletbril zit. Bij deze innovatieve hulpmiddelen hoef je bijna geen aanpassingen te doen aan je huis. De hulp om op te staan kun je plaatsen waar je wilt. Je kunt jezelf optrekken aan een paal, of de zitting onder je met een afstandsbediening laten kantelen.

Bekijk hoe je via een paal kunt opstaan:

In deze video zie je hoe je een toiletlift gebruikt:

Informatie voor zorggebruikers

Als je zelf uit je stoel of bed kan komen, ben je minder afhankelijk van anderen. Zo kun je alledaagse dingen weer in je eentje doen. Je hoeft niet meer te wachten op hulp. 

Voor verschillende dagelijkse handelingen zijn er diverse hulpmiddelen. Bekende hulpmiddelen zijn een sta-op stoel of een toiletframe. Er zijn ook innovatieve middelen die je misschien nog niet kent. 

Met de Pakpaal kun je vanuit allerlei plekken weer opstaan. Bijvoorbeeld vanuit je bed of stoel. De paal klem je tussen de vloer en het plafond. Hierdoor biedt hij voldoende stevigheid en veiligheid. Je kunt hem plaatsen waar je wilt. De grijppaal wordt als bouwpakket geleverd. Je krijgt er een duidelijke instructie bij om hem in elkaar te zetten. 

Opstaan vanaf het toilet

Er bestaat ook een elektrische toiletlift. Voorbeelden zijn de Liftolet en de Solo toiletlift. Deze zet je over je bestaande toilet heen. Zo hoef je geen aanpassingen te doen aan je huis, zoals bij een toiletbeugel. De lift werkt als een sta-op stoel waarbij het apparaat je voorzichtig omhoogtilt. De zitting kantelt zodat je makkelijk kunt gaan staan. Je kunt de toiletlift zonder gereedschap op je toilet installeren. Andere gebruikers hebben er geen last van. 

Voor deze en andere hulpmiddelen om je te helpen met opstaan, kun je zoeken op het trefwoord ‘opstaan’ in de Hulpmiddelenwijzer

Vergoeding

De hulpmiddelen voor opstaan zonder hulp kunnen worden vergoed vanuit de WMO. Neem hiervoor contact op met het WMO-loket van jouw gemeente.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van hulp om op te staan? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Cliënten kunnen met innovatieve hulp zelf weer opstaan. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van jou. Zo hoeven je cliënten jou hiervoor niet in te schakelen. Zo kun jij je tijd besteden aan andere zorgtaken.

Er zijn diverse hulpmiddelen. De sta-op stoel of een toiletframe zijn bekende middelen. Er zijn ook innovatieve middelen die je misschien nog niet kent. 

Je cliënt kan vanuit allerlei plakken zelf opstaan met de Pakpaal. Bijvoorbeeld vanuit bed of stoel. Je kan hem plaatsen waar je wilt. Hij klemt tussen de vloer en het plafond. Hierdoor biedt hij voldoende stevigheid en veiligheid. 

Opstaan van het toilet

Er bestaat ook een elektrische toiletlift. De Liftolet en de Solo toiletlift zijn voorbeelden. De lift werkt als een sta-op stoel waarbij het apparaat je cliënt voorzichtig omhoogtilt. De zitting kantelt zodat je cliënt makkelijk kan gaan staan. De toiletlift zet je over het bestaande toilet heen. Zo hoeft je cliënt geen aanpassingen te doen aan het huis, zoals bij een toiletbeugel. 

Voor deze en andere hulpmiddelen om je te helpen met opstaan, kun je zoeken op het trefwoord ‘opstaan’ in de Hulpmiddelenwijzer

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Meer zorginnovaties voor